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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  25/01/2021
Data da última atualização:  26/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; CRUZ, Q. A. da; MENDONÇA, M. A. de S.; BORBA, T. C. de O.; VANIER, N. L.; SOUZA NETO, M. A. de; FERREIRA, K. C.; SILVA, G. de L. P. e; OLIVEIRA, A. L. M. de.
Afiliação:  JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; QUEDMA ANTONIA DA CRUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; MARINA APARECIDA DE SOUSA MENDONÇA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; TEREZA CRISTINA DE OLIVEIRA BORBA, CNPAF; NATHAN LEVIEN VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MENANDES ALVES DE SOUZA NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; KAREN CARVALHO FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; GISELE DE LIMA PAIXAO E SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; ANA LAZARA MATTOS DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS.
Título:  The convenience of non-conventional methods for evaluation of the culinary quality of beans.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 9, n. 11, e44491110103, 2020.
ISSN:  2525-3409
DOI:  http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i11.10103
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The standard Mattson method to evaluate the cooking time of beans on breeding programs presents disadvantages. We have tested and improved a non-conventional method previously proposed to evaluate the percentage of cooked grains on an automatic pressure cooker. It showed a similar trend as Mattson?s for the cooking behavior of contrasting genotypes, but the first showed a higher correlation with sensory tests. Differently, it is closer to the Brazilian domestic bean preparation. It is a simple and more affordable procedure for application in a huge routine, once it requires a shorter time to run simultaneously a larger number of samples with confident results. Its positive correlation with sensory analysis helps breeders to select promising genotypes from early breeding generations to attend consumer demands more efficiently. We recommend the standard method be used preferably to evaluate the advanced generations to validate the cooking quality of selected materials and to attend cultivar releasing normative.
Palavras-Chave:  Mattson; Panela de pressão.
Thesagro:  Análise Organoléptica; Cocção; Culinária; Envelhecimento; Feijão; Grão; Phaseolus Vulgaris; Textura.
Thesaurus Nal:  Beans; Pressure cookers; Pressure cooking; Sensory evaluation; Texture.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220564/1/RSD-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36002 - 1UPCAP - DD20202020
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  12/04/2021
Data da última atualização:  01/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  GONÇALVES, T. M.; VIGNA, B. B. Z.; AZEVEDO, A. L. S.; FERREIRA, J. R. G.; POZZOBON, M. T.; FAVERO, A. P.
Afiliação:  TIAGO MARETTI GONÇALVES, UFSCAR; BIANCA BACCILI ZANOTTO VIGNA, CPPSE; ANA LUISA SOUSA AZEVEDO, CNPGL; JULIA RUIZ GOMES FERREIRA, UFSCAR; MARISA TONIOLO POZZOBON, Cenargen; ALESSANDRA PEREIRA FAVERO, CPPSE.
Título:  Reproductive mode and DNA content of Paspalum accessions from Plicatula group: reproduction and DNA content of Paspalum.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Flora, v. 279, jun. 151810, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.flora.2021.151810
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aims the reproductive and DNA content characterization of ten different Paspalum species from the Plicatula group (P. atratum, P. compressifolium, P. guenoarum, P. lenticulare, P. lepton, P. oteroi, P. plicatulum, P. rhodopedum, P. rojasii and P. wrightii), contributing to the determination of the best breeding and conservation method to be used. The DNA content of 150 accessions was estimated by flow cytometry using foliar tissues. The reproductive mode of 135 accessions was characterized by flow cytometric seed screening, and five accessions were determined by cytoembryological ovary analysis. DNA content ranged from 1.50 pg (BGP 380) to 4.27 pg (BGP 193), both from P. compressifolium species. Most of the accessions were compatible to the tetraploid level, except for BGP 281 (P. lenticulare), BGP 272 (P. rojasii), and BGP 380 (P. compressifolium), which were diploids. Accessions with tetraploid DNA content presented apomictic reproduction, whereas the three diploid accessions were sexual. These results contribute to the reproductive knowledge of species of the Plicatula group. The diploid sexual accessions identified represent important material to overcome the apomictic barrier in crosses and can be used after polyploidization as female parents in crosses with apomictic accessions in Paspalum breeding programs.
Palavras-Chave:  Genome size.
Thesagro:  Apomixia; Endosperma; Germoplasma.
Thesaurus NAL:  Apomixis; Flow cytometry; Germplasm; Grasses.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN38514 - 1UPCAP - DD
CNPGL25232 - 1UPCAP - DD
CPPSE25348 - 1UPCAP - DDPROCI-2021.00080GON2021.00087
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