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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste.
Data corrente:  29/09/2023
Data da última atualização:  10/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GILSON, F.; NEW, M. B.; RODRIGUES, L. A.; VALENTI, W. C.
Afiliação:  F. GILSON, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA, JULIO DE MESQUITA FILHO, JABOTICABAL, SP; M. B. NEW, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA, JULIO DE MESQUITA FILHO, JABOTICABAL, SP; LAURINDO ANDRE RODRIGUES, CPAO; W. C. VALENTI, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA, JULIO DE MESQUITA FILHO, JABOTICABAL, SP.
Título:  Effect of fish downstream supply chain on wealth creation: the case of tambatinga in the Brazilian Midnorth.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Aquaculture International, v. 31, n. 3, p. 1401?1421, 2023.
DOI:  10.1007/s10499-023-01056-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  We describe the downstream supply and value chains originating from commercial tambatinga farming in Midnorth Brazil, which was used as a model for inland pond fish farming in tropical South America. We assessed how farm size affects intermediaries, job creation, income generation, and the number of wealth beneficiaries. We surveyed 16 commercial farms from 0.1 to 220 ha and their supply chains. To compare wealth creation and the number of beneficiaries, we established a baseline annual production of 550 t. Labor hours per tonne tended to rise in medium and extra-large farms. We identified 7 downstream supply/value chains, which can be grouped into farmer-controlled and intermediary-controlled supply/value chains. The first group includes small farms selling their fish directly to consumers, while the second encompasses medium, large, and extra-large farms relying on intermediary trading. These two types showed different impacts on wealth creation and the number of wealth beneficiaries. The first group generates significant wages concentrated in the farmers? segment. This permits small farms to compensate for their low production level and to obtain economic outcomes sufficient to have a decent life and it allows wealth distribution. This model makes small fish farms (around 1 ha or less) an interesting business to alleviate poverty, provide food security and decent jobs, and reduce inequalities. The intermediary-controlled chains consist of non-vertically integrated farms c... Mostrar Tudo
Thesagro:  Piscicultura.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156990/1/Effect-of-fish-downstream-supply-chain-on-wealth-creation-the-case-of-tambatinga-in-the-Brazilian-Midnorth.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAO37420 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoVALENTI, W. C.; PEREIRA, S. A.; KIMPARA, J. M. Avaliação ambiental do cultivo da Macroalga Marinha Hypnea Pseudomusciformis no Litoral do Ceará. In: SAMPAIO, F. G.; SILVA, C. M. da; TORIGOI, R. H.; MIGNANI, L.; PACKER, A. P. C.; MANZATTO, C. V.; SILVA, J. L. da (Ed.). Estratégias de monitoramento ambiental da aquicultura: portifólio de resultados do monitoramento ambiental da aquicultura Em água da União. São Paulo: Instituto de Pesca: APTA, 2019. p. 84-85.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, S. A.; KIMPARA, J. M.; VALENTI, W. C. A bioeconomic analysis of the potential of seaweed Hypnea pseudomusciformis farming to different targeted markets. Aquaculture Economics & Management, Aug. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPORTELLA, C. de G.; SANT'ANA, L. S.; VALENTI, W. C. Chemical composition and fatty acid contents in farmed freshwater prawns. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 8, p. 1115-1118, ago. 2013. Notas Científicas. Título em português: Composição química e teor de ácidos graxos em camarões de água doce cultivados.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, C. M.; VALENTI, W. C.; KIMPARA, J. M. A carcinicultura marinha emite ou sequestra carbono?. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 8., 2018, Natal. Resumos. [Natal: Aquabio], 2018. AQUACIÊNCIA 2018.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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5.Imagem marcado/desmarcadoKIMPARA, J. M.; VALENTI, W. C.; QUEIROZ, J. F. de. Efeito da densidade de estocagem sobre os efluentes de viveiros de engorda de macrobrachium amazonicum. In: ENCONTRO NACIONAL DE MICROBIOLOGIA AMBIENTAL, 9., 2004, Curitiba, PR. Livro de Resumos. Curitiba, PR: UFPR, 2004. p. 383.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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6.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, A. F.; VIEIRA, V. A.; VALENTI, W. C. Influência da fertilização no balanço de fósforo da produção do tambaqui. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 10., 2023, Florianópolis. Conservar, produzir e inovar: anais eletrônicos. Florianópolis: Aquabio, 2023. Aquaciência 2023.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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7.Imagem marcado/desmarcadoKIMPARA, J. M.; ZADJBAND, A. D.; VALENTI, W. C. Métodos para medir a sustentabilidade na aquicultura. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2012. 71 p. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 218).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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8.Imagem marcado/desmarcadoMAGNUSSON, W. E.; VALENTI, W. C.; MOURAO, G. de M. Especies exoticas ameacam biodiversidade brasileira. Ciencia Hoje, Rio de Janeiro, v.24, n.139, p.54-56, jun., 1998.
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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9.Imagem marcado/desmarcadoKIMPARA, J. M.; SANTOS, A. A. O.; VALENTI, W. C. Effect of water exchange and mechanical aeration on grow-out of the Amazon river prawn in ponds. Journal of the World Aquaculture Society, v. 44, n. 6, p. 845-852, Dec. 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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10.Imagem marcado/desmarcadoKIMPARA, J. M.; PEREIRA, S. A.; VALENTI, W. C. Produção e beneficiamento da macroalga marinha Hypnea. Brasília, DF : Embrapa, 2021. 58 p. (ABC da agricultura familiar, 46).
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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11.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, S. A.; KIMPARA, J. M.; VALENTI, W. C. A simple substrate to produce the tropical epiphytic algae Hypnea pseudomusciformis. Aquacultural Engineering, v. 89, 102066, Mar. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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12.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, S. A.; KIMPARA, J. M.; VALENTI, W. C. Sustainability of the seaweed Hypnea pseudomusciformis farming in the tropical Southwestern Atlantic. Ecological Indicators, v. 121, e107101, Feb. 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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13.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, S. A.; KIMPARA, J. M.; VALENTI, W. C. Viabilidade econômica do cultivo da macroalga Hypnea pseudomusciformis. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 8., 2018, Natal. Resumos. [Natal: Aquabio], 2018. AQUACIÊNCIA 2018.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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14.Imagem marcado/desmarcadoKIMPARA, J. M.; RODRIGUES, L. A.; VETORELLI, M.; COSTA, C. M.; DIEGO, F.; VALENTI, W. C. Indicadores de aquicultura sustentável: rede de pesquisa em aquicultura sustentável. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2018. 1 folder.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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15.Imagem marcado/desmarcadoVETORELLI, M. P.; RODRIGUES, L. A.; KIMPARA, J. M.; VALENTI, W. C. Intensification of Amazon River prawn hatchery. Fishes, v. 9, n. 3, 82, Mar. 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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16.Imagem marcado/desmarcadoVALENTI, W. C.; KIMPARA, J. M.; PRETO, B. de L.; MORAES-VALENTI, P. Indicators of sustainability to assess aquaculture systems. Ecological Indicators, v. 88, p. 402-413, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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17.Imagem marcado/desmarcadoGILSON, F.; NEW, M. B.; RODRIGUES, L. A.; VALENTI, W. C. Effect of fish downstream supply chain on wealth creation: the case of tambatinga in the Brazilian Midnorth. Aquaculture International, v. 31, n. 3, p. 1401?1421, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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18.Imagem marcado/desmarcadoGARCIA, F.; KIMPARA, J. M.; VALENTI, W. C.; AMBROSIO, L. A. Emergy assessment of tilapia cage farming in a hydroelectric reservoir. Ecological Engineering, v. 68, p. 72-79, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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19.Imagem marcado/desmarcadoROUTLEDGE, E. A. B.; VIEIRA, F. do N.; CAVALLI, R. O.; VALENTI, W. C.; POLEJACK, A. A Plataforma de tecnologia e inovação em aquicultura: uma contribuição para a década da ciência oceânica no Brasil. Parcerias Estratégicas, v. 27, n. 52, p. 61-76, 2022. Edição especial.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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20.Imagem marcado/desmarcadoBUENO, G. W.; ROUBACH, R.; BERNAL, F. E. M.; GODOY, E. M.; MATOS, F. T.; VALENTI, W. C. Aquability - metodologia para determinação de resíduos e gestão da capacidade de suporte para produção de pescados em reservatórios. In: SAMPAIO, F. G.; SILVA, C. M. da; TORIGOI, R. H.; MIGNANI, L.; PACKER, A. P. C.; MANZATTO, C. V.; SILVA, J. L. da (Ed.). Estratégias de monitoramento ambiental da aquicultura: portifólio de resultados do monitoramento ambiental da aquicultura Em água da União. São Paulo: Instituto de Pesca: APTA, 2019. p. 57-58.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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