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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  30/09/2013
Data da última atualização:  05/02/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VALENTE, A. M. M. P.; FERREIRA, A. G.; DAOLIO, C.; RODRIGUES FILHO, E.; BOFFO, E. F.; SOUZA, A. A. de; SEBASTIANES, F. L. S; MELO, I. S. de.
Afiliação:  ANGELA M.M.P. VALENTE, CNPMA; ANTONIO G. FERREIRA, UFSCar; CRISTINA DAOLIO, UFSCar; EDSON RODRIGUES FILHO, UFSCar; ELISANGELA F. BOFFO, UFBA; ANTONIA Q.L. SOUZA, UFAM; FERNANDA L.S. SEBASTIANES, USP; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA.
Título:  Production of 5-hydroxy-7-methoxy-4-methylphthalide in a culture of Penicillium crustosum.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 85, n. 2, p. 487-496, 2013.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The chemical reactions carried out by microorganisms have been used as a tool in modern chemistry. This paper reports the production of mycophenolic acid and a new phthalide by the endophytic fungus Penicillium crustosum obtained from coffee seeds. The fungus was cultivated in a liquid medium for a period of seven days and after that the culture medium was divided into four treatments: A, B, C and D, to which different organic substances were added. Treatment A was maintained as the control to evaluate the occurrence of biotransformation. Organic acids were added to the culture media of treatments B (ferulic and quinic acids) and C [cinnamic and 3,4-(methylenedioxy) cinnamic acids], and caffeine was added in the treatment D. All these organic compounds were dissolved in DMSO, and the fermentation was maintained for more 13 days, totalizing 20 days. Mycophenolic acid was isolated from the culture with no added acids (treatment A). Mycophenolic acid and a new phthalide, 5-hydroxy-7-methoxy-4-methylphthalide were isolated from treatments B and C, and mycophenolic acid and caffeine (added to the culture medium) were isolated from treatment D. The structures were determined by NMR techniques and confi rmed by MS and MS/MS techniques
Palavras-Chave:  5-hydroxy-7-methoxy- 4-methylphthalide; Endophytic fungus; Mycophenolic acid.
Thesagro:  Café; Fungo; Semente.
Thesaurus Nal:  Coffee beans; Isolation techniques; Penicillium crustosum; Seed-borne fungi.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/90284/1/2013AP21.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA12794 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; VILELA, E. S. D.; VALENTE, A. M. M. P.; FAULL, J. L. Antagonistic properties of bionectria sp. 6.21 against plant pathogenic fungi. In: SYMPOSIUM ON BACTERIAL GENETICS AND ECOLOGY - BAGECO 2011, 11., 2011, Corfu. Book of Abstracts... Corfu: University of Athens, 2011. P4.19.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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2.Imagem marcado/desmarcadoVALENTE, A. M. M. P.; BOFFO, E. F.; FERREIRA, A. G.; MELO, I. S. de. Classificação de biodiversidade de micro-organismos presentes nos sedimentos de manguezais do estado de São Paulo por RNM de 1H. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 26., 2011, Foz do Iguaçu. Anais... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2011. Resumo 1883-2.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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3.Imagem marcado/desmarcadoVALENTE, A. M. M. P.; BOFFO, E. F.; MELO, I. S. de; FERREIRA, A. G. Quantification of mycophenolic acid and citrinin produced by Penicillium sp. using 1H NMR. Applied Magnetic Resonance, Wien, v. 45, n. 3, p. 207-215, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSUZUKI, M. T.; VALENTE, A. M. M. P.; MELO, I. S. de. Produção de metabólitos por Bacillus thuringiensis endofítico e seus efeitos em fungos fitopatogênicos. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 9., Recife/PE. Anais... Recife/PE: SICONBIOL, 2005. p. 194. p. 194
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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5.Imagem marcado/desmarcadoAVILA, L. A.; ANDREOTE, F. D.; SANTOS, S. N.; KAVAMURA, V.; VALENTE, A. M. M. P.; MELO, I. S. de. Antimicrobial activity of strains of Pseudomonas sp. of Brazilian mangrove. In: INTERNATIONAL CONGRESS ON EXTREMOPHILES, 8., 2010, Ponta Delgada. Book of Abstracts... Ponta Delgada, 2010. 1 CD- ROM. P 145. p. 246
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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6.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; VALENTE, A. M. M. P.; KAVAMURA, V. N.; VILELA, E. S. D.; FAULL, J. L. Mycoparasitic nature of Bionectria sp. strain 6.21. Journal of Plant Protection Research, Varsóvia, v. 54, n. 4, p. 327-333, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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7.Imagem marcado/desmarcadoPIRES, G. T.; GERALDO, R. H.; ZECHINATTI, V. H.; GONÇALVES, R. R. V.; GOMES, M. A. F.; VALENTE, A. M. M. P. Adição de lodo de esgoto da E.T.E. do município de Jaguariúna em tijolos cerâmicos: estudo de viabilidade. Revista Intellectus, Jaguariúna, ano 8, n. 22, p. 143-158, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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8.Imagem marcado/desmarcadoVALENTE, A. M. M. P.; FERREIRA, A. G.; DAOLIO, C.; RODRIGUES FILHO, E.; BOFFO, E. F.; SOUZA, A. A. de; SEBASTIANES, F. L. S; MELO, I. S. de. Production of 5-hydroxy-7-methoxy-4-methylphthalide in a culture of Penicillium crustosum. Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 85, n. 2, p. 487-496, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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9.Imagem marcado/desmarcadoVALENTE, A. M. M. P.; SILVA, L. J.; VILELA, E. S. D.; FERREIRA JUNIOR, O. L.; GAMBARRA, F.; FERREIRA, A. G.; BOFFO, E. F.; MORAES, L. A. B. de; PELLIZARI, V. H.; MELO, I. S. de. Atividade antibacteriana do ácido fenazina-1-carboxílico por Pseudomonas sp.(Mono49) isolada de Monostroma da Antártica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 26., 2011, Foz do Iguaçu. Anais... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2011. Resumo 1883-1.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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10.Imagem marcado/desmarcadoPAULO, E. M.; BOFFO, E. F.; BRANCO, A.; VALENTE, A. M. M. P.; MELO, I. S. de; FERREIRA, A. G.; ROQUE, M. R. de A.; ASSIS, S. A. de. Production, extraction and characterization of exopolysaccharides produced by the native Leuconostoc pseudomesenteroides R2 strain. Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 84, n. 2, p. 495-507, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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11.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, H. C. de; SOUZA, E. R.; TOZII, A. M. G. A.; PEREZ, A. P.; FLORES, A. S.; SARTORI, A. L. B.; VAZ, A. M. S. da F.; FILARDI, F.; FERNANDES, F. M.; GARCIA, F. C. P.; IGANCI, J. R. V.; FERNANDES, J. M.; VALLS, J. F. M.; LIMA, L. C. P.; COSTA, L. C. da; QUEIROZ, L. P. de; MORIM, M. P.; NUNES, N. L. de A.; QUEIROZ, R. T. de; MIOTTO, S. T. S.; DUTRA, V. F.; MANSANO, V. de F.; SOUZA, V. C.; MESSINA, T.; KUTSCHENKO, D. C.; PENEDO, T. S. de A.; VALENTE, A. M. Fabaceae/Leguminosae. In: MARTINELLI, G.; MORAES, M. A. (Org.). Livro vermelho da flora do Brasil. Rio de Janeiro: Centro Nacional de Conservação da Flora, 2013. p. 517-548
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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