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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
14/06/2004 |
Data da última atualização: |
01/07/2016 |
Autoria: |
ALVES, K. S.; CARVALHO, F. F. R. de; FERREIRA, M. de A.; VÉRAS, A. S. C.; MEDEIROS, A. N. de; NASCIMENTO, J. F. do; NASCIMENTO, L. R. S.; ANJOS, A. V. A. dos. |
Afiliação: |
kally_alves@hotmail.com. |
Título: |
Níveis de energia em dietas para ovinos Santa Inês: características de carcaça e constituintes corporais. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 32, n. 6, supl. 2, p. 1927-1936, nov./dez., 2003. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982003000800017 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As características de carcaça, o rendimento dos cortes e os constituintes corporais foram determinados em função dos diferentes níveis de energia na dieta. Utilizaram-se 18 ovinos da raça Santa lnês, machos não-castrados, com idade média de seis meses e peso vivo médio de 20 kg, alimentados com dietas que continham 2,42; 2,66; e 2,83 Mcal de energia metabolizável (EM)/kg de matéria seca (MS). 0 peso de abate estabelecido foi de 33 kg de peso vivo (PV). Os animais foram distribuídos em delineamento em blocos casualizados, com três tratamentos e seis repetições. Houve efeito linear decrescente para perda de peso no jejum (PJ) e linear crescente para pesos das carcaças quente (PCQ) e fria (PCF), rendimentos de carcaças quente (RCQ) e fria (RCF) e peso do corpo vazio (PCV). No entanto, a perda no resfriamento (PR) e ao peso da carcaça fria (PCF), não houve efeito para nenhuma das variáveis analisadas, exceto para os pesos de paleta e costela superior, que mostraram efeito linear crescente com o aumento nos níveis de energia na dieta. Os índices de compacidade de carcaça e perna não foram influenciados pelo incremento energético na dieta. Quanto à espessura de gordura e área de olho de lombo, não foram encontrados efeitos gastrintestinal significativos. Não foi observado efeito significativo para os constituintes não-carcaça, exceto para gordura interna-GI e para conteúdo do trato gastrintestinal - CTGI e rúmen/retículo - R/R, que mostraram efeito linear crescente e decrescente, respectivamente.
[Dietary energy levels for Santa Inês sheep: carcass characteristics and body constituents].
Abstract: Carcass characteristics, cut dressing and body constituents were determined according to the different dietary energy levels. Eighteen Santa Inês sheep (averaging live weight of 20 kg and six months old) were full fed diets with 2.43, 2.66 and 2.88 Mcal of metabolizable energy (ME)/kg of dry matter (DM). The animals were slaughtered when reached 33 kg live weight (LW). A randomized block design, with six replicates, was used. Linear decreasing effect was observed for loss in fast (LF) and linear increase for hot (HCW) and cold (CCW) carcass weight, hot (HCD) and cold (CCD) carcass dressing and empty body weight (EBW). However, the loss in cooling (LC) and true dressing (TD) were not affected by the dietary energy levels. For the cuts and its respective dressing in relation to the CCW, no effect was observed for the analyzed variables, except for shoulder weight and superior rib weight, that showed increasing linear effect, as the dietary energy levels increased. The compactness index of the carcass and leg showed no effect, as the dietary energy levels increased. Fat thichness and loin eye area showed no significant effects. No significant effect was observed for the noncarcass constituents, except for the internal fat (IF) and for the content of gastrointestinal tract - CGT and rumen/reticulum - R/R, that showed linear increasing effect and linear decreasing effect, respectively. MenosAs características de carcaça, o rendimento dos cortes e os constituintes corporais foram determinados em função dos diferentes níveis de energia na dieta. Utilizaram-se 18 ovinos da raça Santa lnês, machos não-castrados, com idade média de seis meses e peso vivo médio de 20 kg, alimentados com dietas que continham 2,42; 2,66; e 2,83 Mcal de energia metabolizável (EM)/kg de matéria seca (MS). 0 peso de abate estabelecido foi de 33 kg de peso vivo (PV). Os animais foram distribuídos em delineamento em blocos casualizados, com três tratamentos e seis repetições. Houve efeito linear decrescente para perda de peso no jejum (PJ) e linear crescente para pesos das carcaças quente (PCQ) e fria (PCF), rendimentos de carcaças quente (RCQ) e fria (RCF) e peso do corpo vazio (PCV). No entanto, a perda no resfriamento (PR) e ao peso da carcaça fria (PCF), não houve efeito para nenhuma das variáveis analisadas, exceto para os pesos de paleta e costela superior, que mostraram efeito linear crescente com o aumento nos níveis de energia na dieta. Os índices de compacidade de carcaça e perna não foram influenciados pelo incremento energético na dieta. Quanto à espessura de gordura e área de olho de lombo, não foram encontrados efeitos gastrintestinal significativos. Não foi observado efeito significativo para os constituintes não-carcaça, exceto para gordura interna-GI e para conteúdo do trato gastrintestinal - CTGI e rúmen/retículo - R/R, que mostraram efeito linear crescente e decrescente, ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Característica de carcaça; Ovino de corte; Santa Inês. |
Thesagro: |
Corte; Dieta; Energia; Nutrição; Rendimento. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 04037naa a2200313 a 4500 001 1530550 005 2016-07-01 008 2003 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982003000800017$2DOI 100 1 $aALVES, K. S. 245 $aNíveis de energia em dietas para ovinos Santa Inês$bcaracterísticas de carcaça e constituintes corporais. 260 $c2003 520 $aAs características de carcaça, o rendimento dos cortes e os constituintes corporais foram determinados em função dos diferentes níveis de energia na dieta. Utilizaram-se 18 ovinos da raça Santa lnês, machos não-castrados, com idade média de seis meses e peso vivo médio de 20 kg, alimentados com dietas que continham 2,42; 2,66; e 2,83 Mcal de energia metabolizável (EM)/kg de matéria seca (MS). 0 peso de abate estabelecido foi de 33 kg de peso vivo (PV). Os animais foram distribuídos em delineamento em blocos casualizados, com três tratamentos e seis repetições. Houve efeito linear decrescente para perda de peso no jejum (PJ) e linear crescente para pesos das carcaças quente (PCQ) e fria (PCF), rendimentos de carcaças quente (RCQ) e fria (RCF) e peso do corpo vazio (PCV). No entanto, a perda no resfriamento (PR) e ao peso da carcaça fria (PCF), não houve efeito para nenhuma das variáveis analisadas, exceto para os pesos de paleta e costela superior, que mostraram efeito linear crescente com o aumento nos níveis de energia na dieta. Os índices de compacidade de carcaça e perna não foram influenciados pelo incremento energético na dieta. Quanto à espessura de gordura e área de olho de lombo, não foram encontrados efeitos gastrintestinal significativos. Não foi observado efeito significativo para os constituintes não-carcaça, exceto para gordura interna-GI e para conteúdo do trato gastrintestinal - CTGI e rúmen/retículo - R/R, que mostraram efeito linear crescente e decrescente, respectivamente. [Dietary energy levels for Santa Inês sheep: carcass characteristics and body constituents]. Abstract: Carcass characteristics, cut dressing and body constituents were determined according to the different dietary energy levels. Eighteen Santa Inês sheep (averaging live weight of 20 kg and six months old) were full fed diets with 2.43, 2.66 and 2.88 Mcal of metabolizable energy (ME)/kg of dry matter (DM). The animals were slaughtered when reached 33 kg live weight (LW). A randomized block design, with six replicates, was used. Linear decreasing effect was observed for loss in fast (LF) and linear increase for hot (HCW) and cold (CCW) carcass weight, hot (HCD) and cold (CCD) carcass dressing and empty body weight (EBW). However, the loss in cooling (LC) and true dressing (TD) were not affected by the dietary energy levels. For the cuts and its respective dressing in relation to the CCW, no effect was observed for the analyzed variables, except for shoulder weight and superior rib weight, that showed increasing linear effect, as the dietary energy levels increased. The compactness index of the carcass and leg showed no effect, as the dietary energy levels increased. Fat thichness and loin eye area showed no significant effects. No significant effect was observed for the noncarcass constituents, except for the internal fat (IF) and for the content of gastrointestinal tract - CGT and rumen/reticulum - R/R, that showed linear increasing effect and linear decreasing effect, respectively. 650 $aCorte 650 $aDieta 650 $aEnergia 650 $aNutrição 650 $aRendimento 653 $aCaracterística de carcaça 653 $aOvino de corte 653 $aSanta Inês 700 1 $aCARVALHO, F. F. R. de 700 1 $aFERREIRA, M. de A. 700 1 $aVÉRAS, A. S. C. 700 1 $aMEDEIROS, A. N. de 700 1 $aNASCIMENTO, J. F. do 700 1 $aNASCIMENTO, L. R. S. 700 1 $aANJOS, A. V. A. dos 773 $tRevista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG$gv. 32, n. 6, supl. 2, p. 1927-1936, nov./dez., 2003.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
10/06/2016 |
Data da última atualização: |
10/06/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
VENTURA, H. T.; SILVA, F. F e; VARONA, L.; FIGUEIREDO, E. A. P. de; COSTA, E. V.; SILVA, L. P. da; VENTURA. R.; LOPES, P. S. |
Afiliação: |
HENRIQUE TORRES VENTURA, UFV/ABCZ; FABYANO FONSECA E SILVA, UFV; LUIZ VARONA, Universidad de Zaragoza; ELSIO ANTONIO PEREIRA DE FIGUEIREDO, CNPSA; EDSON VINÍCIUS COSTA, UFV; LUCIANO PINHEIRO DA SILVA, UFC; RICARDO VENTURA, University of Guelph; PAULO SÁVIO LOPES, UFV. |
Título: |
Comparing multi-trait Poisson and Gaussian Bayesian models for genetic evaluation of litter traits in pigs. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Livestock Science, v. 176, p. 47-53, 2015. |
DOI: |
10.1016/j.livsci.2015.03.030 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Reproductive traits as number of piglets born (NPB) and weaned (NWP) are directly related to the economic efficiency of swine production systems. Pig breeding programs seek to increase the number of weaned piglets per sow per year, and the NPB is among the factors that directly and indirectly influence the NWP. Thus, multi-trait evaluations are essential to estimate heritabilities and mainly genetic correlations between these traits over different farrowing orders. In general, Gaussian linear mixed models have been used to genetic evaluation of litter traits; however since these traits are characterized as count variables, Poisson models are also indicated. Some studies were carried out using Poisson mixed models in the area of Animal Breeding and Genetics, but they do not point out for a multi-trait scenario, as it should be for litter size at birth and weaning. Toward this orientation, we aimed to apply a multi-trait Poisson mixed model (MPM) for the genetic evaluation of the number of born and weaned piglets under a Bayesian framework. It was aimed also to compare the proposed model with the traditional multi-trait Gaussian model (MGM) by using posterior based goodness-of-fit measures. Two-trait analyses for NPB and NWP were performed separately by each considered farrowing order (first, second and third) using MPM and MGM fitted to data from a commercial Landrace population. Based on DIC (Deviance Information Criterion) and PMP (Posterior Model Probability) values, the MGM outperformed the MPM, but the genetic parameter and breeding values provided by both models were consistent and similar over the three first farrowing orders. Bayesian generalized a multi-trait mixed model approach is feasible for genetic evaluations in the animal breeding context and can be an alternative method for genetic evaluations assuming non-Normal phenotypes. MenosAbstract: Reproductive traits as number of piglets born (NPB) and weaned (NWP) are directly related to the economic efficiency of swine production systems. Pig breeding programs seek to increase the number of weaned piglets per sow per year, and the NPB is among the factors that directly and indirectly influence the NWP. Thus, multi-trait evaluations are essential to estimate heritabilities and mainly genetic correlations between these traits over different farrowing orders. In general, Gaussian linear mixed models have been used to genetic evaluation of litter traits; however since these traits are characterized as count variables, Poisson models are also indicated. Some studies were carried out using Poisson mixed models in the area of Animal Breeding and Genetics, but they do not point out for a multi-trait scenario, as it should be for litter size at birth and weaning. Toward this orientation, we aimed to apply a multi-trait Poisson mixed model (MPM) for the genetic evaluation of the number of born and weaned piglets under a Bayesian framework. It was aimed also to compare the proposed model with the traditional multi-trait Gaussian model (MGM) by using posterior based goodness-of-fit measures. Two-trait analyses for NPB and NWP were performed separately by each considered farrowing order (first, second and third) using MPM and MGM fitted to data from a commercial Landrace population. Based on DIC (Deviance Information Criterion) and PMP (Posterior Model Probability) val... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Genética animal; Melhoramento genético animal; Produção animal; Suíno. |
Thesaurus NAL: |
Animal breeding; Animal genetics; Animal reproduction; Molecular genetics; Swine. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02837naa a2200325 a 4500 001 2046791 005 2016-06-10 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.livsci.2015.03.030$2DOI 100 1 $aVENTURA, H. T. 245 $aComparing multi-trait Poisson and Gaussian Bayesian models for genetic evaluation of litter traits in pigs.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aAbstract: Reproductive traits as number of piglets born (NPB) and weaned (NWP) are directly related to the economic efficiency of swine production systems. Pig breeding programs seek to increase the number of weaned piglets per sow per year, and the NPB is among the factors that directly and indirectly influence the NWP. Thus, multi-trait evaluations are essential to estimate heritabilities and mainly genetic correlations between these traits over different farrowing orders. In general, Gaussian linear mixed models have been used to genetic evaluation of litter traits; however since these traits are characterized as count variables, Poisson models are also indicated. Some studies were carried out using Poisson mixed models in the area of Animal Breeding and Genetics, but they do not point out for a multi-trait scenario, as it should be for litter size at birth and weaning. Toward this orientation, we aimed to apply a multi-trait Poisson mixed model (MPM) for the genetic evaluation of the number of born and weaned piglets under a Bayesian framework. It was aimed also to compare the proposed model with the traditional multi-trait Gaussian model (MGM) by using posterior based goodness-of-fit measures. Two-trait analyses for NPB and NWP were performed separately by each considered farrowing order (first, second and third) using MPM and MGM fitted to data from a commercial Landrace population. Based on DIC (Deviance Information Criterion) and PMP (Posterior Model Probability) values, the MGM outperformed the MPM, but the genetic parameter and breeding values provided by both models were consistent and similar over the three first farrowing orders. Bayesian generalized a multi-trait mixed model approach is feasible for genetic evaluations in the animal breeding context and can be an alternative method for genetic evaluations assuming non-Normal phenotypes. 650 $aAnimal breeding 650 $aAnimal genetics 650 $aAnimal reproduction 650 $aMolecular genetics 650 $aSwine 650 $aGenética animal 650 $aMelhoramento genético animal 650 $aProdução animal 650 $aSuíno 700 1 $aSILVA, F. F e 700 1 $aVARONA, L. 700 1 $aFIGUEIREDO, E. A. P. de 700 1 $aCOSTA, E. V. 700 1 $aSILVA, L. P. da 700 1 $aVENTURA. R. 700 1 $aLOPES, P. S. 773 $tLivestock Science$gv. 176, p. 47-53, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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