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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
30/06/2022 |
Data da última atualização: |
30/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FERREIRA, I. J. S.; TURCO, S. H. N.; SILVA, R. T.; FREITAS, S. T. de; COSTA, D. dos S. |
Afiliação: |
IARA J. S. FERREIRA, UNICAMP; SILVIA H. N. TURCO, UNIVASF; RODRIGO T. SILVA, UNIVASF; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; DANIEL DOS S. COSTA, UNIVASF. |
Título: |
Effects of commercial rapid cooling programs on rosa mango quality. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Engenharia Agrícola, v. 42, n. 3, e20210126, 2022. |
ISSN: |
1809-4430 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1809-4430-Eng.Agric.v42n3e20210126/2022 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Mango quality is affected by thermal storage conditions. Therefore, it is important to use cooling techniques and their monitoring to maintain desirable properties in the fruit. The objective of this study was to evaluate the effects of commercial rapid cooling programs on the quality of 'Rosa' mango. Mangoes were distributed on different horizontal positions of six pallets. All pallets were put through two rapid cooling times, three pallets for 120 minutes and three pallets for 240 minutes. Subsequently, the fruits were stored in a cold chamber for 7 and 14 days, followed by an evaluation of shelf life for 3 days at 20°C. Experimental design was in randomized blocks with three replicates, with one pallet per replicate. The weight, pH, and skin color of the fruit were assessed. According to the results, fruits closer to the air inlet in the packages showed the highest cooling rates. After storage and shelf life, quality parameters were not significantly affected by the rapid cooling programs. In conclusion, the 120-minute program can be satisfactorily adopted for the rapid cooling process of the 'Rosa' mango, considering the reduction of energy costs and the reduction of the dwell time of the fruit in the cold chamber. |
Palavras-Chave: |
Manga rosa; Resfriamento forçado; Resfriamento rápido. |
Thesagro: |
Armazenamento; Conservação; Manga; Mangifera Indica; Pós-Colheita; Refrigeração. |
Thesaurus Nal: |
Mangoes; Postharvest physiology; Postharvest technology; Temperature. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144375/1/EFFECTS-OF-COMMERCIAL-RAPID-COOLING-PROGRAMS-manga-rosa-refrigeracao.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registros recuperados : 95 | |
3. | | TURCO, S. H. N.; ARAUJO, G. G. L. de. Instalações. In: VOLTOLINI, T. V. (Ed.). Produção de caprinos e ovinos no Semiárido. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2011. cap. 5, p. 117-144,Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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4. | | TURCO, S. H. N.; ARAUJO, G. G. L. de. Construções rurais no Semiárido. In: REIS, A. H.; OLIVEIRA, L. M. S. R. de (Org.). Universidade e intervivência: diálogo possível entre os movimentos sociais e a academia. Belo Horizonte: Manuscritos, 2011. p. 389-408. il.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
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11. | | VASCONCELOS, O.; TURCO, S. H. N.; DACANAL, C.; LUZ, S.; FREITAS, S. T. de. Thermal environment of table grape packing houses in the São Francisco Valley. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 37, n. 1, p. 35-45, jan./fev. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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13. | | TURCO, S. H. N.; ARAUJO, G. G. L. de; OLIVEIRA, E. M. de; LEAL, T. M.; ALENCAR, S. C. de. Caracteristicas da pele e do pelame de bovinos da raca Sindhi, nas condicoes ambientais do semi-arido nordestino. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 1., 1998, Fortaleza. Resumos... Fortaleza: SNPA, 1998. v.2, p. 117.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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18. | | TURCO, S. H.; FERREIRA, A. S.; OLIVEIRA, R. F. M. de; AGUIAR, M. A.; ARAUJO, G. G. L. de. Desempenho dos animais em maternidades suinicolas com diferentes sistemas de acondicionamento termico, no verao. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 34., 1997, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: SBZ, 1997. v.4, p.259-261.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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Registros recuperados : 95 | |
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