|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
31/10/2023 |
Data da última atualização: |
31/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BERGAMO, P. J.; RITO, K. F.; VIANA, B. F.; GARCIA, E.; LUGHADHA, E. N.; MAUES, M. M.; RECH, A. R.; SILVA, F. D. S.; VARASSIN, I. G.; AGOSTINI, K.; MARQUES, M. C. M.; MARUYAMA, P. K.; RAVENA, N.; GARIBALDI, L. A.; KNIGHT, T. M.; OLIVEIRA, P. E. A. M.; OPPATA, A. K.; SARAIVA, A. M.; TAMBOSI, L. R.; TSUKAHARA, R. Y.; WOLOWSKI, M. |
Afiliação: |
PEDRO J. BERGAMO, JARDIM BOTÂNICO DO RIO DE JANEIRO; KÁTIA F. RITO, JARDIM BOTÂNICO DO RIO DE JANEIRO; BLANDINA F. VIANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; EDENISE GARCIA, INSTITUTO DE CONSERVAÇÃO AMBIENTAL; EIMEAR NIC LUGHADHA, ROYAL BOTANIC GARDENS; MARCIA MOTTA MAUES, CPATU; ANDRÉ R. RECH, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; FELIPE D. S. SILVA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE MATO GROSSO; ISABELA G. VARASSIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; KAYNA AGOSTINI, UNIVESIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; MARCIA C. M. MARQUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; PIETRO K. MARUYAMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; NIRVIA RAVENA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; LUCAS A. GARIBALDI, UNIVERSIDAD NACIONAL DE RÍO NEGRO; TIFFANY M. KNIGHT, GERMAN CENTRE FOR INTEGRATIVE BIODIVERSITY RESEARCH; PAULO E. A. M. OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE UBERLÂNDIA; ALBERTO K. OPPATA, COOPERATIVA AGRÍCOLA MISTA DE TOMÉ-AÇU; ANTÔNIO M. SARAIVA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; LEANDRO R. TAMBOSI, UNIVERSIDADE FEDRAL DO ABC; RODRIGO Y. TSUKAHARA, FUNDAÇÃO ABC PESQUISA E DESENVOLVIMENTO AGROPECUÁRIO; MARINA WOLOWSKI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE ALFENAS. |
Título: |
Integrating public engagement to intensify pollination services through ecological restoration. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
iScience, v. 26, n. 8, Article 107276, Aug. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.isci.2023.107276 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Globally, human activities impose threats to nature and the provision of ecosystem services, such as pollination. In this context, ecological restoration provides opportunities to create managed landscapes that maximize biodiversity conservation and sustainable agriculture, e.g., via provision of pollination services. Managing pollination services and restoration opportunities requires the engagement of distinct stakeholders embedded in diverse social institutions. Nevertheless, frameworks toward sustainable agriculture often overlook how stakeholders interact and access power in social arenas. We present a perspective integrating pollination services, ecological restoration, and public engagement for biodiversity conservation and agricultural production. We highlight the importance of a comprehensive assessment of pollination services, restoration opportunities identification, and a public engagement strategy anchored in institutional analysis of the social arenas involved in restoration efforts. Our perspective can therefore guide the implementation of practices from local to country scales to enhance biodiversity conservation and sustainable agriculture. |
Palavras-Chave: |
Restauração ecológica. |
Thesagro: |
Agricultura Sustentável; Biodiversidade; Polinização; Produção Agrícola. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157642/1/Integrating-public.pdf
|
Marc: |
LEADER 02425naa a2200433 a 4500 001 2157642 005 2023-10-31 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.isci.2023.107276$2DOI 100 1 $aBERGAMO, P. J. 245 $aIntegrating public engagement to intensify pollination services through ecological restoration.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aGlobally, human activities impose threats to nature and the provision of ecosystem services, such as pollination. In this context, ecological restoration provides opportunities to create managed landscapes that maximize biodiversity conservation and sustainable agriculture, e.g., via provision of pollination services. Managing pollination services and restoration opportunities requires the engagement of distinct stakeholders embedded in diverse social institutions. Nevertheless, frameworks toward sustainable agriculture often overlook how stakeholders interact and access power in social arenas. We present a perspective integrating pollination services, ecological restoration, and public engagement for biodiversity conservation and agricultural production. We highlight the importance of a comprehensive assessment of pollination services, restoration opportunities identification, and a public engagement strategy anchored in institutional analysis of the social arenas involved in restoration efforts. Our perspective can therefore guide the implementation of practices from local to country scales to enhance biodiversity conservation and sustainable agriculture. 650 $aAgricultura Sustentável 650 $aBiodiversidade 650 $aPolinização 650 $aProdução Agrícola 653 $aRestauração ecológica 700 1 $aRITO, K. F. 700 1 $aVIANA, B. F. 700 1 $aGARCIA, E. 700 1 $aLUGHADHA, E. N. 700 1 $aMAUES, M. M. 700 1 $aRECH, A. R. 700 1 $aSILVA, F. D. S. 700 1 $aVARASSIN, I. G. 700 1 $aAGOSTINI, K. 700 1 $aMARQUES, M. C. M. 700 1 $aMARUYAMA, P. K. 700 1 $aRAVENA, N. 700 1 $aGARIBALDI, L. A. 700 1 $aKNIGHT, T. M. 700 1 $aOLIVEIRA, P. E. A. M. 700 1 $aOPPATA, A. K. 700 1 $aSARAIVA, A. M. 700 1 $aTAMBOSI, L. R. 700 1 $aTSUKAHARA, R. Y. 700 1 $aWOLOWSKI, M. 773 $tiScience$gv. 26, n. 8, Article 107276, Aug. 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 19 | |
1. | | CARVALHO, A. V.; MATTIETTO, R. A.; ASSIS, G. T.; LOURENÇO, L. F. H. Avaliação do efeito da combinação de pectina, gelatina e alginato de sódio sobre as características de gel de fruta estruturada a partir de "mix" de polpa de cajá e mamão, por meio da metodologia de superfície de resposta. Acta Amazonica, Manaus, v. 41, n. 2, p. 267-274, jun. 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
4. | | LOURENÇO, L. F. H.; SIMÃO NETO, M.; ALVES, S. de M.; SILVA, A. S.; LOURENÇO JÚNIOR, J. de B. Analysis of fatty acid of the "Marajoara" cheese, elaborated with water buffalo and cattle milk. In: BUFFALO SYMPOSIUM OF AMERICAS, 1., 2002, Belém, PA. Proceedings of the... Belém, PA: APCB: FCAP, 2002. p. 547-549.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
5. | | KATO, H. C. A.; LOURENÇO, L. F. H.; SOUSA, C. L.; JOELE, M. R. S. P.; RIBEIRO, S. C. A. Change in physical and chemical characteristics related to the binomial time-temperature used in sous pasteurization see Tambaqui (Colossoma macropomum). Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 68, n. 1, p. 224-232, jan./fev. 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
| |
6. | | ARAUJO, C. S.; KATO, H. C. A.; BEZERRA, P. N.; NEVES, E. M. P. X.; LOURENÇO, L. F. H. Estudo da vida comercial de Sous Vide de tambaqui (Colossoma macropomum) armazenado sob congelamento. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25.; CIGR SESSION 6 INTERNATIONAL TECHNICAL SYMPOSIUM, 10., 2016, Gramado. Alimentação: árvore que sustenta a vida. Anais... Gramado: SBCTA Regional, 2016.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
| |
8. | | PEIXOTO, M. R. S.; LOURENÇO JUNIOR, J. B.; FATURI, C.; GARCIA, A. R.; NAHUM, B. de S.; LOURENÇO, L. F. H.; MELLER, L. H.; OLIVEIRA, K. C. C. Carcass quality of buffalo (Bubalus bubalis) finished in silvopastoral system in the Eastern Amazon, Brazil. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 64, n. 4, p. 1045-1052, ago. 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sudeste. |
| |
9. | | LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; LOURENÇO, L. F. H.; AMANJÁS, C. C.; SOUSA, C. L.; COSTA, N. A. da; CARVALHO, L. D. de M.; SANTOS, N. F. A. Income and physical-chemiscal characteristics of "babyburger" elaborated with secondary cut of "baby buffalo". In: BUFFALO SYMPOSIUM OF AMERICAS, 1., 2002, Belém, PA. Proceedings... Belém, PA: APCB: FCAP, 2002. p. 564-566. il.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
10. | | LOURENÇO, L. F. H.; SIMÃO NETO, M.; HUHN, S.; ALVES, S. de M.; SANTOS, A. S.; LOURENÇO JÚNIOR, J. de B. Physical and chemical analysis of the "Marajoara" cheese elaborated with milk of Water buffalo and cattle. In: BUFFALO SYMPOSIUM OF AMERICAS, 1., 2002, Belém. Proceedings of the... Belém, PA: APCB: FCAP, 2002. p. 550-553.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
11. | | LOURENÇO, L. F. H.; TAVARES, T. S.; ARAUJO, E. A. F.; PENA, R. S.; JOELE, M. R. S. P.; CARVALHO, A. V. Optimization of extrusion process to obtain shrimp snacks with rice grits and polished rice grains. CyTA: Journal of Food, v. 14, n. 2, p. 340-348, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
12. | | JOELE, M. R. S. P.; LOURENÇO JUNIOR, J. B.; FATURI, C.; GARCIA, A. R.; NAHUM, B. de S.; LOURENÇO, L. F. H.; OLIVEIRA, K. C. C. Sistemas silvipastoril e tradicional na Amazônia Oriental - produção e qualidade da carcaça e carne de búfalos. Semina: Ciência Agrárias, Londrina, v. 34, n. 5, p. 2457-2264, 2013.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sudeste. |
| |
13. | | LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; SANTOS, N. H. A.; BEMMUYAL, H. C. A.; LOURENÇO, L. F. H.; AMANJÁS, C. C.; SOUSA, C. L.; COSTA, N. A. da; CARVALHO, L. O. D. de M.; SANTOS, N. F. A. Cured sausage elaborated with secondary cut of "baby buffalo" income and physical-chemical characteristics.. In: BUFFALO SYMPOSIUM OF AMERICAS, 1., 2002, Belém, PA. Proceedings... Belém, PA: APCB: FCAP, 2002. p. 576-577. il.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
14. | | LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; LOURENÇO, L. F. H.; AMANJÁS, C. C.; SOUSA, C. L.; COSTA, N. A. da; CARVALHO, L. O. D. de M.; SANTOS, N. F. A. Income evaluation and physical-chemical characteristics of sun meat elaborated with secondary cut of "baby buffalo". In: BUFFALO SYMPOSIUM OF AMERICAS, 1., 2002, Belém, PA. Proceedings... Belém, PA: APCB: FCAP, 2002. p. 558-560. il.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
15. | | LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; LOURENÇO, V. V.; COSTA, N. A. da; CARVALHO, L. O. D. de M.; LOURENÇO, L. F. H.; SOUSA, C. L.; SANTOS, N. F. A. Evaluation of carcass income and physical-chemical characteristics of the "baby buffalo" meat. In: BUFFALO SYMPOSIUM OF AMERICAS, 1., 2002, Belém, PA. Proceedings... Belém, PA: APCB: FCAP, 2002. p. 573-575. il.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
16. | | LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; LOURENÇO, L. F. H.; AMANJÁS, C. C.; SOUSA, C. L.; COSTA, N. A. da; CARVALHO, L. O. D. de M.; SANTOS, N. F. A. Microbiological and sensorial characteristics of "babyburger" elaborated with secondary cut of baby buffalo. In: BUFFALO SYMPOSIUM OF AMERICAS, 1., 2002, Belém, PA. Proceedings... Belém, PA: APCB: FCAP, 2002. p. 567-569. il.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
17. | | LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; LOURENÇO, V. V.; LOURENÇO, L. F. H.; SOUSA, C. L.; COSTA, N. A. da; CARVALHO, L. O. D. de M.; SANTOS, N. F. A. Microbiological and sensorial evaluation of the "baby búfalo" meat. In: BUFFALO SYMPOSIUM OF AMERICAS, 1., 2002, Belém, PA. Proceedings... Belém, PA: APCB: FCAP, 2002. p. 570-572. il.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
18. | | LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; LOURENÇO, L. F. H.; AMANJÁS, C. C.; SOUSA, C. L.; COSTA, N. A. da; CARVALHO, L. O. D. de M.; SANTOS, N. F. A. Microbiological and sensorial evaluation of the characteristics of sun meat elaborated with secondary cut of "baby buffalo". In: BUFFALO SYMPOSIUM OF AMERICAS, 1., 2002, Belém, PA. Proceedings... Belém, PA: APCB: FCAP, 2002. p. 561-563. il.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
19. | | LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; SANTOS, N. H. A.; BEMMUYAL, H. C. A.; LOURENÇO, L. F. H.; AMANJÁS, C. C.; SOUSA, C. L.; COSTA, N. A. da; CARVALHO, L. O. D. de M.; SANTOS, N. F. A. Microbiological and sensorial evaluations of cured sausage elaborated with secondary cut of "Baby buffalo". In: BUFFALO SYMPOSIUM OF AMERICAS, 1., 2002, Belém, PA. Proceedings... Belém, PA: APCB: FCAP, 2002. p. 578-580.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
Registros recuperados : 19 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|