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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
22/11/2022 |
Data da última atualização: |
23/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
SERRA, L. A.; TRICHEZ, D.; CARNEIRO, C. V. G. C.; FERREIRA, L. M. M.; FRANCO, P. F.; ALMEIDA, J. R. M. de. |
Afiliação: |
LUANA ASSIS SERRA, CNPAE; DÉBORA TRICHEZ, CNPAE; CLARA VIDA G. C. CARNEIRO, CNPAE; LETÍCIA M. MALLMANN FERREIRA, CNPAE; PAULA FERNANDES FRANCO, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE. |
Título: |
Microbial production of biobased chemicals: improvements and challenges. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: CHANDEL, A. K. Lignocellulose bioconversion through white biotechnology. Boston: John Wiley & Sons, 2023. |
Páginas: |
136-176 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The dependence on petrochemical resources and environmental and economic factors has intensified the search for cleaner and sustainable energy worldwide. Lignocellulosic biomass is a less polluting and renewable source of energy that can be explored in various industrial sectors (Fatma et al. 2018). In this context, biotechnological solutions for the production of renewable chemicals are under development as an alternative to processes based on fossil fuels. The lignocellulosic-biomass-derived sugars are the most abundant renewable feedstock available in the world and can come from different sources, such as agricultural and agribusiness residues, organic waste (food scraps), and forest residues (wood). These feedstocks lessen the need to expand farming areas, lowering the emission of gases that favor climate change. Lignocellulose is a component of the plant cell wall, a highly organized matrix that consists mainly of cellulose (40%?50%), hemicellulose (25%?30%), and lignin (15%?20%), in which proportions may vary depending on the plant species. Also, it may contain small amounts of other components, for example pectin, and inorganic compounds (Mathews et al. 2015; Bergmann et al. 2019). |
Thesagro: |
Biomassa; Celulose. |
Thesaurus Nal: |
Biobased products; Biomass; Cellulose; Lignocellulosic wastes; Sugars. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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Biblioteca |
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Status |
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Registros recuperados : 14 | |
1. | | TRICHEZ, D.; BERGMANN, J. C.; GARCIA, L. C.; JUNGMANN, L. How many bioethanol generations can we have? In: TREICHEL, H.; ALVES JÚNIOR, S. L.; FONGARO, G.; MÜLLER, C. Ethanol as a green alternative fuel: insight and perspectives. Hauppauge, NY: Nova Science Publishers, 2019. cap. 2. p . 21-57.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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2. | | MORAIS JÚNIOR, W. G. de; PACHECO, T. F.; TRICHEZ, D.; ALMEIDA, J. R. M. de; GONCALVES, S. B. Seleção e identificação de nova linhagem de levedura não-Saccharomyces tolerante ao hidrolisado lignocelulósico de cana-de-açúcar para produção de xilitol. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 5., 2018, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2018. p. 27.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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3. | | BERGMANN, J. C.; TRICHEZ, D.; SALLET, L. P.; SILVA, F. C. de P.; ALMEIDA, J. R. M. de. Technological advancements in 1G ethanol production and recovery of by-products based on the biorefinery concept. In: CHANDEL, A. K.; SILVEIRA, M. H. L. Advances in sugarcane biorefinery: technologies, commercialization, policy issues and paradigm shift for bioethanol and by-products. Amsterdam: Elsevier, 2018. P. 73-95. Capítulo 4.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
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5. | | TRICHEZ, D.; PORTO, B. N.; PACHECO, T. F.; GONCALVES, S. B.; FORMIGHIERI, E. F.; ALMEIDA, J. R. M. de. Physiological and genetic characterization of new Brazilian yeasts for fuels and chemicals production from renewable resources. In: SYMPOSIUM ON THE CHEMISTRY, BIOLOGY AND APPLICATION OF LYTIC POLYSACCHARIDE MONOOXYGENASES, 2016, Copenhagen, Denmark. [Proceedings ...]. Hellerup: Novo Nordisk Fonden, 2016. Não paginado. Resumo nº S10B-1 (P-200).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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6. | | TRICHEZ, D.; STEINDORFF, A. S.; SOARES, C. E. V. F.; FORMIGHIERI, E. F.; ALMEIDA, J. R. M. de. Xylitol production: physiological and genetic characterization of new yeast strains. In: SYMPOSIUM ON BIOTECHNOLOGY FOR FUELS AND CHEMICALS, 2017, 39., San Francisco, US. [Proceedings ...]. Fairfax: Society for Industrial Microbiology and Biotechnology, 2017. Não paginado.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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8. | | TRICHEZ, D.; CARNEIRO, C. V. G. C.; SOARES, C. E. V. F.; STEINDORFF, A. S.; FORMIGHIERI, E. F.; ALMEIDA, J. R. M. de. Biodiversity bioprospecting for xylitol production: selection, physiological and genetic characterization of new yeast strains. In: INTERNATIONAL SPECIALISED SYMPOSIUM ON YEAST - ISSY, 33., 2017, Cork, Ireland. [Proceedings ...]. [S.l]: International Commission on Yeasts, 2017. Não paginado.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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9. | | TRICHEZ, D.; STEINDORFF, A. S.; MORAIS JÚNIOR, W. G. de; VILELA, N.; BERGMANN, J. C.; FORMIGHIERI, E. F.; GONCALVES, S. B.; ALMEIDA, J. R. M. de. Identification of traits to improve co-assimilation of glucose and xylose by adaptive evolution of Spathaspora passalidarum and Scheffersomyces stipitis yeasts. Applied Microbiology and Biotechnology, n. 107, p. 1143?1157, Feb. 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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11. | | CARNEIRO, C. V. G. C.; SERRA, L. A.; PACHECO, T. F.; FERREIRA, L. M. M.; DUARTE, L. T.; FREITAS, M. N. de M.; TRICHEZ, D.; ALMEIDA, J. R. M. de. Advances in Komagataella phaffii Engineering for the Production of Renewable Chemicals and Proteins. Fermentation, v. 8, n. 575, p. 2-37, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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12. | | TORRES, N. A. M.; ANDRADE, T. M. G. de; SOUSA, T. D. de; DUARTE-BRANDÃO, L. T.; NAKAI, D. K.; TRICHEZ, D.; CARNEIRO, C. V. G. C.; REIS, V. C. B.; ALMEIDA, J. R. M. de. Engenharia metabólica para a produção de etileno glicol por Komagataella phaffii a partir de hidrolisados de biomassa. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 7., 2023, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF : Embrapa, 2023. p. 24.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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13. | | RAMOS, T. G. S.; JUSTEN, F.; CARNEIRO, C. V. G. C.; HONORATO, V. M.; FRANCO, P. F.; VIEIRA, F. S.; TRICHEZ, D.; RODRIGUES, C. M.; ALMEIDA, J. R. M. de. Xylonic acid production by recombinant Komagataella phaffii strains engineered with newly identified xylose dehydrogenases. Bioresource Technology Reports, v. 16, 100825, Dec. 2021. 6 p. PDF: il.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
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14. | | MORAES, L. M. P. de; MARQUES, H. F.; REIS, V. C. B.; COELHO, C. M.; LEITÃO, M. de C.; GALDINO, A. S.; SOUZA, T. P. P. de; PIVA, L. C.; PEREZ, A. L. A.; TRICHEZ, D.; ALMEIDA, J. R. M. de; DE MARCO, J. L.; TORRES, F. A. G. Applications of the methylotrophic yeast komagataella phaffii in the context of modern biotechnology. Journal of Fungi, v. 10, n. 411, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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