Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  13/07/1995
Data da última atualização:  30/10/2014
Autoria:  TÓTOLA, M. R.; CHAER, G. M.
Título:  Microrganismos e processos miicrobiológicos como indicadores da qualidade dos solos.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Tópicos em Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 2, p. 195-276, 2002.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Indicadores microbiológicos; Diversidade microbiana e qualidade do solo; Avaliação e interpretação dos indicadores de qualidade.
Palavras-Chave:  Indicador de qualidade; Microorganismo; Qualidade do solo.
Thesagro:  Microbiologia; Solo.
Thesaurus Nal:  Soil.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA17884 - 1ADCAP - PP
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  02/10/2006
Data da última atualização:  20/09/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Nacional - A
Autoria:  VALARINI, P. J.; ALVAREZ, M. C. D.; GASCÓ, J. M.; GUERRERO, F.; TOKESHI, H.
Afiliação:  P. J. VALARINI, Embrapa Meio Ambiente; M. C. D. ALVAREZ, Departamento de Edafología de la E.T.S.I. AgrónomosMadrid, Espanha; J. M. GASCÓ, Departamento de Edafología de la E.T.S.I. AgrónomosMadrid, Espanha; F. GUERRERO, Departamento de Edafología de la E.T.S.I. AgrónomosMadrid, Espanha; H. TOKESHI, ESALQ/USP.
Título:  Assessment of soil properties by organic matter and em-microorganism incorporation.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 27, n. 1, p. 519-525, 2003.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Summary: Properties of a claim loam soil, collected in Aranjuez (Madrid) and enriched with organic matter and microorganisms, were evaluated under controlled temperature and moisture conditions, over a period of three months. The following treatments were carried out: soil (control); soil + 50 t ha-1 of animal manure (E50); soil + 50 t ha-1 of animal manure + 30 L ha-1 of effective microorganisms (E50EM); soil + 30 t ha-1 of the combination of various green crop residues and weeds (RC30) and soil + 30 t ha-1 of the combination of various green crop residues and weeds + 30 L ha-1 of effective microorganisms (RC30EM). Soil samples were taken before and after incubation and their physical, chemical, and microbiological parameters analyzed. Significant increase was observed in the production of exopolysaccharides and basic phosphatase and esterase enzyme activities in the treatments E50EM and RC30EM, in correlation with the humification of organic matter, water retention at field capacity, and the cationic exchange capacity (CEC) of the same treatments. The conclusion was drawn that the incorporation of a mixture of effective microorganisms (EM) intensified the biological soil activity and improved physical and chemical soil properties, contributing to a quick humification of fresh organic matter. These findings were illustrated by the microbiological activities of exopolysaccharides and by alkaline phosphatase and esterase enzymes, which can be used as early and integrated soil... Mostrar Tudo
Thesagro:  Física do solo; Matéria orgânica; Microbiologia do Solo; Microrganismo; Química do solo; Solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/163836/1/Valarini-Assessment-6388.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA6388 - 1UPCAP - DD2006.00032
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional