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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
08/09/2009 |
Data da última atualização: |
07/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DIFANTE, G. dos; EUCLIDES, V. P. B.; NASCIMENTO JÚNIOR, D. do; SILVA, S. C. da; TORRES JÚNIOR, R. A. de A.; SARMENTO, D. O. de L. |
Afiliação: |
GELSON DOS SANTOS DIFANTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; VALERIA PACHECO BATISTA EUCLIDES, CNPGC; DOMÍCIO DO NASCIMENTO JÚNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; SILA CARNEIRO DA SILVA, ESCOLA SUPERIOR DE AGRICULTURA "LUIZ DE QUEIROZ"; ROBERTO AUGUSTO DE A TORRES JUNIOR, CNPGC; DANIEL OLIVEIRA DE LUCENA SARMENTO, ESCOLA SUPERIOR DE AGRICULTURA "LUIZ DE QUEIROZ". |
Título: |
Ingestive behaviour, herbage intake and grazing efficiency of beef cattle steers on Tanzânia guineagrass subjected to rotational stocking managements. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, v. 38, n. 6, p. 1001-1008, jun. 2009. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S1516-35982009000600005 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Comportamento ingestivo, consumo de forragem e eficiência de pastejo de novilhos em pastos de capim-tanzânia em pastejo rotativo. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this experiment was to evaluate the ingestive behaviour, herbage intake and grazing efficiency of beef cattle steers grazing on Panicum maximum Jacq. cv. Tanzania subjected to different rotational stocking intensities. Treatments corresponded to two post-grazing conditions (residues of 25 and 50 cm) associated with a pregrazing condition of 95% sward canopy light interception during regrowth (LI). The grazing time increased linearly with the duration of the occupation period (475 to 630 minutes/day). On paddocks grazed down to a residue of 25 cm, the bite rate increased linearly along the occupation period, with an average of 42.5 bites/minute. On paddocks grazed down to a residue of 50 cm, the bite rate was stable and equal to 39 bites/minute. There was no difference in herbage intake between grazing intensities. However, grazing at 25 cm residue resulted in greater herbage removal (68.0 vs. 45.6%) and greater grazing efficiency (90.4 vs. 49.8%) than grazing at 50 cm residue. Post-grazing residues of Tanzania guineagrass under rotational stocking management may be set at either 25 or 50 cm, since the herbage intake was not affected within this grazing intensity range. However, herbage removal and grazing efficiency were reduced with the 50 cm post-grazing height and grazing time increased with long occupation periods. RESUMO - O objetivo neste trabalho foi avaliar o comportamento ingestivo, o consumo e a eficiência de pastejo de novilhos em pastos de Panicum maximum Jacq. cv. Tanzânia submetidos a diversas intensidades de pastejo rotativo. Os tratamentos corresponderam a duas condições de pós-pastejo (25 e 50 cm) associadas a uma condição de pré-pastejo (95% de interceptação da luz incidente dossel forrageiro). O tempo de pastejo aumentou linearmente com o período de ocupação (475 a 630 minutos/dia). Em piquetes manejados com resíduo de 25 cm, a taxa de bocados aumentou linearmente ao longo do período de ocupação, com média de 42,5 bocados/minuto. Em piquetes manejados com resíduo de 50 cm, a taxa de bocados foi estável e igual a 39 bocados/minuto. Não houve diferença no consumo de forragem entre as intensidades de pastejo. No entanto, nos pastos manejados com 25 cm de resíduo, verificou-se maior remoção de forragem (68,0 vs 45,6%) e maior eficiência de pastejo (90,4 vs 49,8%) que naqueles manejados com 50 cm de resíduo. Resíduos pós-pastejo em capim-tanzânia sob lotação rotativa podem ser fixados em 25 ou 50 cm, pois o consumo de forragem não é afetado nessa amplitude de intensidade de pastejo. A remoção de forragem e a eficiência de pastejo são mais baixas nos pastos manejados com 50 cm de resíduo e o tempo de pastejo aumenta com longos períodos de ocupação dos piquetes. MenosABSTRACT - The objective of this experiment was to evaluate the ingestive behaviour, herbage intake and grazing efficiency of beef cattle steers grazing on Panicum maximum Jacq. cv. Tanzania subjected to different rotational stocking intensities. Treatments corresponded to two post-grazing conditions (residues of 25 and 50 cm) associated with a pregrazing condition of 95% sward canopy light interception during regrowth (LI). The grazing time increased linearly with the duration of the occupation period (475 to 630 minutes/day). On paddocks grazed down to a residue of 25 cm, the bite rate increased linearly along the occupation period, with an average of 42.5 bites/minute. On paddocks grazed down to a residue of 50 cm, the bite rate was stable and equal to 39 bites/minute. There was no difference in herbage intake between grazing intensities. However, grazing at 25 cm residue resulted in greater herbage removal (68.0 vs. 45.6%) and greater grazing efficiency (90.4 vs. 49.8%) than grazing at 50 cm residue. Post-grazing residues of Tanzania guineagrass under rotational stocking management may be set at either 25 or 50 cm, since the herbage intake was not affected within this grazing intensity range. However, herbage removal and grazing efficiency were reduced with the 50 cm post-grazing height and grazing time increased with long occupation periods. RESUMO - O objetivo neste trabalho foi avaliar o comportamento ingestivo, o consumo e a eficiência de pastejo de novilhos em pasto... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Manejo; Novilho de Corte; Panicum maximum; Pastagem; Pastejo Rotativo. |
Thesaurus Nal: |
Grazing management; Pastures; Rotational grazing; Tanzania. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/417104/1/Ingestive-behaviour-herbage-2009.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/03/1994 |
Data da última atualização: |
07/08/2023 |
Autoria: |
EMBRAPA. |
Afiliação: |
EMBRAPA. |
Título: |
EMBRAPA, environment & development. |
Edição: |
2.ed.rev.ampl. |
Ano de publicação: |
1993 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: EMBRAPA-SPI, 1993. |
Páginas: |
67 p. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Agrozooforestry panorama of Brazil in the environmental context; Natural resources and territorial occupation processes; Amazon forest; Cerrado of Central Brazil; Caatinga of the Northeast; Mata Atlantica; Southern forest and grasslands; Pantanal of Mato Grosso State; Agricultural impacts on the environment; Technology and services for sustainable agricultural development; Vegetation production; Grain and fiber; Fruit and vegetables; Seed; Animal production; Food technology; Forest resources; Production engineering; Biodiversity and genetic resources; Biological control; Use and management of soils; Organizing research for the twenty-first century; Brazilian territorial settlement regulation; Sustainable agricultural development; Conservation and management of natural resources; Environment, food safety and supply; Environmental monitoring; Institutional policies and strategies; National and sectorial development policies; Institutional strategies. |
Palavras-Chave: |
Agropecuaria; Ambiente; Appropriate technology; Atlantic forest; Brasil; Brasilia; Desenvolvimento; Development; EMBRAPA; Environments; Impact; Impacto; Instituição; Institutuion; Mata Atlantica; Natural conservation; Sustainability; Sustainable; Sustentável. |
Thesagro: |
Agricultura; Biodiversidade; Controle Biológico; Desenvolvimento Sustentável; Floresta Tropical Úmida; Impacto Ambiental; Manejo do Solo; Meio Ambiente; Pecuária; Pesquisa; Preservação da Natureza; Recurso Natural; Tecnologia; Tecnologia Apropriada; Uso da Terra. |
Thesaurus NAL: |
agriculture; agroforestry; biodiversity; biological control; Brazil; Environment; environmental impact; land use; natural resources; research; soil management; sustainable development; technology; tropical rain forests. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/100124/1/Embrapa-environment-development.pdf
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Marc: |
LEADER 02753nam a2200709 a 4500 001 1089799 005 2023-08-07 008 1993 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aEMBRAPA. 245 $aEMBRAPA, environment & development. 250 $a2.ed.rev.ampl. 260 $aBrasília, DF: EMBRAPA-SPI$c1993 300 $a67 p. 520 $aAgrozooforestry panorama of Brazil in the environmental context; Natural resources and territorial occupation processes; Amazon forest; Cerrado of Central Brazil; Caatinga of the Northeast; Mata Atlantica; Southern forest and grasslands; Pantanal of Mato Grosso State; Agricultural impacts on the environment; Technology and services for sustainable agricultural development; Vegetation production; Grain and fiber; Fruit and vegetables; Seed; Animal production; Food technology; Forest resources; Production engineering; Biodiversity and genetic resources; Biological control; Use and management of soils; Organizing research for the twenty-first century; Brazilian territorial settlement regulation; Sustainable agricultural development; Conservation and management of natural resources; Environment, food safety and supply; Environmental monitoring; Institutional policies and strategies; National and sectorial development policies; Institutional strategies. 650 $aagriculture 650 $aagroforestry 650 $abiodiversity 650 $abiological control 650 $aBrazil 650 $aEnvironment 650 $aenvironmental impact 650 $aland use 650 $anatural resources 650 $aresearch 650 $asoil management 650 $asustainable development 650 $atechnology 650 $atropical rain forests 650 $aAgricultura 650 $aBiodiversidade 650 $aControle Biológico 650 $aDesenvolvimento Sustentável 650 $aFloresta Tropical Úmida 650 $aImpacto Ambiental 650 $aManejo do Solo 650 $aMeio Ambiente 650 $aPecuária 650 $aPesquisa 650 $aPreservação da Natureza 650 $aRecurso Natural 650 $aTecnologia 650 $aTecnologia Apropriada 650 $aUso da Terra 653 $aAgropecuaria 653 $aAmbiente 653 $aAppropriate technology 653 $aAtlantic forest 653 $aBrasil 653 $aBrasilia 653 $aDesenvolvimento 653 $aDevelopment 653 $aEMBRAPA 653 $aEnvironments 653 $aImpact 653 $aImpacto 653 $aInstituição 653 $aInstitutuion 653 $aMata Atlantica 653 $aNatural conservation 653 $aSustainability 653 $aSustainable 653 $aSustentável
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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