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Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  23/06/2020
Data da última atualização:  01/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, A. F.; ALVES, R. R.; TORATI, L. S.
Afiliação:  ADRIANA FERREIRA LIMA, CNPASA; ROSIANA RODRIGUES ALVES, CNPASA; LUCAS SIMON TORATI, CNPASA.
Título:  Efficiency of color pattern as a method for sex identification in Arapaima gigas (Schinz, 1822).
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Pan-American Journal of Aquatic Sciences, v. 15, n. 2, p. 87-92, 2020.
ISSN:  1809-9009
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  his study evaluated the utility of color pattern as a tool for sex identification inbroodstocks of Arapaima gigas. To do so, 110 individuals from three study sites had their sexdetermined with vitellogenin (VTG). Then, presence of red pigmentation was systematicallyevaluated scoring from the head (0) counting scales from the base of pectoral fin towards fishtail (1, 2, 3,...). Sex and study site were the variables that had significant effects on the zero-inflated negative binomial model (p<0.01) to assess color pattern. Discriminant functionanalysis (DFA) yielded 82 % of correct classification for females and 76 % for males. With suchmethod, both sexes could be identified with similar hit rates. Differences were seen in sexualcolor pattern comparing the different study sites. Therefore, application of the method should berestricted to site-specific broodstocks rather than be a general rule for all populations. Inconclusion, sex identification in Arapaima broodstocks through color pattern may be considereda cheap alternative for broodstock management but should be used in combination with otheravailable methods to yield optimal rates for sex identification (i.e. endoscopy, cannulationand/or vitellogenin).
Palavras-Chave:  Dimorfismo sexual; Identificação sexual.
Thesagro:  Identificação; Manejo; Peixe; Pigmentação; Pirarucu; Reprodutor.
Thesaurus Nal:  Arapaima gigas; Fish; Sexual dimorphism.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPASA910 - 1UPCAP - DD20202020
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  18/07/2013
Data da última atualização:  30/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  FOGACA, F. H. dos S.; TRINCA, L. A.; BOMBO, A. J.; SANT'ANA, L. S.
Afiliação:  FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CPAMN; LUZIA APARECIDA TRINCA, Instituto de Biociências de Botucatu, UNESP; ÁUREA JULIANA BOMBO, USP, Faculdade de Saúde Pública; LÉA SILVIA SANT’ANA, UNESP, Centro de Aqüicultura.
Título:  Optimization of the surimi production from mechanically recovered fish meat (mrfm) using response surface methodology.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Quality, Malden, v. 36, n. 3, p. 209-216, June 2013.
ISSN:  1745-4557
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The by-products generated from industrial filleting of tilapia surimi can be used for the manufacture of surimi. The surimi production uses large amounts of water, which generates a wastewater rich in organic compounds (lipids, soluble proteins and blood). Optimizing the number of washing cycles will contribute to a more sustainable production. A mathematical model of mechanically recovered tilapia meat (Oreochromis niloticus) for the processing of surimi (minced fish washing cycles and tapioca starch addition) based on two quality parameters (texture and moisture) was constructed by applying the response surface methodology (RSM). Each factor had an important effect on the moisture and texture of surimi. This study found that the optimal formulation for producing the best surimi using the by-products of tilapia filleting in manufacturing fish burger were the addition of 10% tapioca starch and three minced fish washing cycles. A microstructural evaluation supported the findings of the mathematical model.
Palavras-Chave:  Design and Statistical Analysis; Moisture.
Thesagro:  Hamburger; Tecnologia de alimento; Tilápia.
Thesaurus NAL:  Scanning Electron Microscopy; Shear Stress.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/86230/1/JournalFoodQualityFabiolaFogaca.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN29365 - 1UPCAP - PPSP135/132013.00135
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