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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
05/01/2017 |
Data da última atualização: |
17/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CONRADO, J. A. de A.; CÂNDIDO, M. J. D.; CAVALCANTE, A. C. R.; TONUCCI, R. G.; CHAVES, A. K. de L.; SALDANHA, S. R.; ALBUQUERQUE, M. A. M. de. |
Afiliação: |
JEFTE ARNON DE ALMEIDA CONRADO; MAGNO JOSÉ DUARTE CÂNDIDO; ANA CLARA RODRIGUES CAVALCANTE, CNPC; RAFAEL GONCALVES TONUCCI, CNPC; ANA KARINA DE LIMA CHAVES; ALAN ROCHA SALDANHA; MARIA APARECIDA MACHADO DE ALBUQUERQUE. |
Título: |
Parâmetros estruturais e produtivos de gramíneas forrageiras tropicais em Caatinga raleada em savana. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Arquivos Latinoamericanos de Produção Animal, v. 24, supl. 1, p. 194-195, 2016. Resumo 509-2. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Edición de las Memorias de la 25a. Reunión de la Asociación Latinoamericana de Producción Animal (ALPA), 2016, Recife, Brasil. |
Conteúdo: |
Resumo: O raleamento da Caatinga é uma técnica de manipulação que aumenta a luminosidade no estrato herbáceo favorecendo a produção de biomassa. O enriquecimento desse estrato com espécies perenes favorece a redução na estacionalidade de produção e aumenta a biomassa total disponível. Objetivou-se avaliar parâmetros estruturais das espécies Cenchrus ciliares (buffel) e Panicum maximum cv. Massai em um subbosque de caatinga raleada. |
Palavras-Chave: |
Capim Massai; Cenchrus ciliares; Estacionalidade; Parâmentros estruturais; Parâmetros produtivos; Raleamento em Savana. |
Thesagro: |
Biomassa; Caatinga; Capim Buffel; Cerrado; Gramínea forrageira; Panicum Maximum; Raleio. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/152857/1/cnpc-2016-Parametros-estruturais.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Registro |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
10/02/2023 |
Data da última atualização: |
10/02/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTOS FILHO, L. G. A. dos; REIS, K. B. dos; SOUZA, A. S. Q.; CANUTO, K. M.; BRITO, E. S. de; CASTRO, K. N. de C.; PEREIRA, A. M. L.; DINIZ, F. M. |
Afiliação: |
LUIZ G. A. DOS SANTOS FILHO, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; RENATA B. DOS REIS, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; ANA SHEILA Q. SOUZA, Universidade Federal do Ceará; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; KARINA NEOOB DE CARVALHO CASTRO, CNPGL; ALITIENE MOURA LEMOS PEREIRA, CPATC; FABIO MENDONCA DINIZ, CNPC. |
Título: |
Chemical composition and biological activities of the essential oils from Lippia alba and Lippia origanoides. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 95, n. 1, e20220359, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0001-3765202320220359 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
There is an increasing interest in essential oils extracted from Verbenaceae plant species as potential sources of biologically active compounds that could provide a starting point for designing novel phyto-pharmaceuticals in aquaculture. The present study was aimed to investigate the chemical composition, antioxidant activity, acute toxicity and antimicrobial effects against Vibrio parahaemolyticus of essential oils extracted from Lippia alba and L. origanoides. Approximately 23 components were identified and quantified by gas chromatography-mass spectrometry and flame ionization detection in each species? essential oil. The most predominant compounds were geranial (23.0%), limonene (17.0%) and neral (15.5%) in L. alba, and thymol (47.2%), p-cymene (16.0%) and E-caryophyllene (11.3%) in L. origanoides. The essential oils have antibacterial activity against Vibrio parahaemolyticus presenting Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Bactericidal Concentration (MBC) values between 156-625 µg mL-1. The essential oils also show antioxidant potential estimated by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assays, presenting IC50 of 60.16 mg mL-1 and 0.22 mg mL-1 for L. alba and L. origanoides EO, respectively. Both oils were classified as toxic to Artemia salina nauplii. Therefore, these essential oils may be useful for controlling pathogenic bacteria important to the aquaculture industry. |
Palavras-Chave: |
Biological composition; Composição biológica. |
Thesagro: |
Composição Química; Erva Cidreira; Lippia Alba; Óleo Essencial; Salva. |
Thesaurus NAL: |
Chemical composition; Lippia origanoides. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151673/1/ART-23001.pdf
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Marc: |
LEADER 02462naa a2200325 a 4500 001 2151673 005 2023-02-10 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0001-3765202320220359$2DOI 100 1 $aSANTOS FILHO, L. G. A. dos 245 $aChemical composition and biological activities of the essential oils from Lippia alba and Lippia origanoides.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThere is an increasing interest in essential oils extracted from Verbenaceae plant species as potential sources of biologically active compounds that could provide a starting point for designing novel phyto-pharmaceuticals in aquaculture. The present study was aimed to investigate the chemical composition, antioxidant activity, acute toxicity and antimicrobial effects against Vibrio parahaemolyticus of essential oils extracted from Lippia alba and L. origanoides. Approximately 23 components were identified and quantified by gas chromatography-mass spectrometry and flame ionization detection in each species? essential oil. The most predominant compounds were geranial (23.0%), limonene (17.0%) and neral (15.5%) in L. alba, and thymol (47.2%), p-cymene (16.0%) and E-caryophyllene (11.3%) in L. origanoides. The essential oils have antibacterial activity against Vibrio parahaemolyticus presenting Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Bactericidal Concentration (MBC) values between 156-625 µg mL-1. The essential oils also show antioxidant potential estimated by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assays, presenting IC50 of 60.16 mg mL-1 and 0.22 mg mL-1 for L. alba and L. origanoides EO, respectively. Both oils were classified as toxic to Artemia salina nauplii. Therefore, these essential oils may be useful for controlling pathogenic bacteria important to the aquaculture industry. 650 $aChemical composition 650 $aLippia origanoides 650 $aComposição Química 650 $aErva Cidreira 650 $aLippia Alba 650 $aÓleo Essencial 650 $aSalva 653 $aBiological composition 653 $aComposição biológica 700 1 $aREIS, K. B. dos 700 1 $aSOUZA, A. S. Q. 700 1 $aCANUTO, K. M. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aCASTRO, K. N. de C. 700 1 $aPEREIRA, A. M. L. 700 1 $aDINIZ, F. M. 773 $tAnais da Academia Brasileira de Ciências$gv. 95, n. 1, e20220359, 2023.
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