Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2023
Data da última atualização:  17/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SAMBORSKA, K.; SARABANDI, K.; TONON, R. V.; TOPUZ, A.; EROĞLU, E.; KAYMAK-ERTEKIN, F.; ALEKJANI, N.; JAFARI, S. M.
Afiliação:  KATARZYNA SAMBORSKA, Warsaw University of Life Sciences WULS-SGGW, Warsaw, Poland; KHASHAYAR SARABANDI, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; AYHAN TOPUZ, Akdeniz University, Antalya, Turkey; EMRAH EROĞLU, Akdeniz University, Antalya, Turkey; FIGEN KAYMAK-ERTEKIN, University, Izmir, Turkey; NARJES MALEKJANI, University of Guilan, Rasht, Iran; SEID MAHDI JAFARI, University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
Título:  Recent progress in the stickiness reduction of sugar-rich foods during spray drying.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Drying Technology, v. 41, n. 16, p. 2566-2585, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1080/07373937.2023.2229916
Idioma:  Inglês
Notas:  Special Issue to Commemorate the 40th Anniversary of Drying Technology.
Conteúdo:  Spray drying of sugar-rich foods causes problems, related mainly to low glass transition temperature, which is manifested by high stickiness, lower drying efficiency, and yield. Thus, a number of research papers have been published recently on this topic. This study summarizes the obtained results and indicates possible future directions. The most popular method to overcome the stickiness problem is still the application of carriers. However, in addition to conventional carriers like maltodextrin and gum Arabic, novel carriers are also being tested. The carriers with additional health-promoting properties are the most interesting group. In the material-science approach the application of proteins as anti-stickiness agents can also be mentioned. Moreover, the raw materials can be modified by membrane techniques to reduce sugar content and increase glass transition temperature. In the process-based approach, the main efforts are mostly focused on decreasing of drying temperature. Currently, the use of dehumidified air has been successfully verified as a possible way to reduce drying temperature. The reduction of stickiness achieved by this method allows to minimize the amounts of carriers added into the feed before spray drying.
Palavras-Chave:  Adesividade; Carriers; Dehumidified air.
Thesagro:  Desumidificação; Pulverização; Secagem; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Food technology; Glass transition; Spray drying; Stickiness.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15650 - 1UPCAP - DD
Voltar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional