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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
27/01/2021 |
Data da última atualização: |
27/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TONIETTO, J.; FALCADE, I. |
Afiliação: |
JORGE TONIETTO, CNPUV; IVANIRA FALCADE, Universidade de Caxias do Sul. |
Título: |
Indications géographiques des vins du Brésil: structuration et valorisation de la oroduction dans les territoires du vin. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Territoires du vin, v. 11, 2020. |
Idioma: |
Francês |
Conteúdo: |
Brazil has a vast land area, which includes a diversity of areas potentially suitable for wine production. However, until the 1970s, asingle wine region (Serra Gaúcha, in Rio Grande do Sul) accounted for almost all Brazilian wine production. Since then and up to thepresent day, vine cultivation has expanded. Currently, the map of Brazilian wine regions is more complex, with at least eight productioncentres. There are also a large number of wine-growing companies spread over many municipalities in the country, which are importantbecause they may be the embryo of new wine-growing regions. The transformations that have taken place in the production regionshave also extended to wines. There are currently around 1 200 wineries in the country, in at least fourteen states of the federation,which produce mainly still wines (red, white and rosé) and sparkling wines (traditional and muscat). This article underlines the essenceof Brazilian fine wine production by region, considering the cultivated varieties and the characteristics of the main types and styles ofwine produced in each of thems. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Indicações geográficas (IG); Vinhos do Brasil. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220701/1/Indications-geographiques-des-vins-du-Bresil.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 292 | |
1. | | TONIETTO, J. AULA de geografia. In: ANUÁRIO Brasileiro da Uva e do Vinho. Santa Cruz do Sul: Gazeta, 2007. v. 4 p. 24-25.Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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2. | | TONIETTO, J. Afinal, o que é terroir? Monte Belo do Sul, Monte Belo do Sul, p. 4, jun. 2007. 8 Publicado também em outro veículo de comunicação: TONIETTO, J. Afinal, o que é terroir? Bon Vivant, Flores da Cunha, v. 8, n. 98, p. 8, 2007.Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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5. | | TONIETTO, J. Climats et paysages viticoles. In: PERARD, J.; PERROT, M. (Ed.). Paysages et patrimoines viticoles. [Dijon]: Université de Bourgogne, UMR Centre Georges Chevrier, Chaire UNESCO 'Culture et Traditions du Vin', 2010. p. 27-35. Trabalho apresentado no evento Rencontres du Clos-Vougeot, 2009.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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20. | | TONIETTO, J. Evolução da organização da produção através das indicações geográficas de vinhos no Brasil. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Palestras... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 292 | |
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