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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
09/01/2019 |
Data da última atualização: |
27/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
AMBROSINI, V. G.; ROSA, D. J.; MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; CELLA, C.; SIMÃO, D. G.; SILVA, L. S. da; SANTOS, H. P. dos; TOSELLI, M.; TIECHER, T. L.; BRUNETTO, G. |
Afiliação: |
Vítor Gabriel Ambrosini, Departamento de Solos, Faculdade de Agronomia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Porto Alegre, Rio Grande do Sul (RS), Brazil; Daniel José Rosa, Departamento de Fitotecnia, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC), Florianópolis, Santa Catarina (SC), Brazil; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Jovani Zalamena, Centro Nacional de Pesquisa de Uva e Vinho, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), Bento Gonçalves, RS, Brazil; Cesar Cella, Departamento de Solos, Centro de Ciências Rurais, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria, RS, Brazil; Daniela Guimarães Simão, Departamento de Biologia, Centro de Ciências Naturais e Exatas, UFSM, RS, Brazil; Leandro Souza da Silva, Departamento de Solos, Centro de Ciências Rurais, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria, RS, Brazil; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; Moreno Toselli, Dipartimento di Scienze Agrarie, Università di Bologna, Bologna, Italy; Tadeu Luis Tiecher, Instituto Federal Farroupilha (IFFar), Campus Alegrete, Alegrete, Brazil; Gustavo Brunetto, Departamento de Solos, Centro de Ciências Rurais, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria, RS, Brazil. |
Título: |
High copper content in vineyard soils promotes modifications in photosynthetic parameters and morphological changes in the root system of "Red Niagara" plantlets. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Physiology and Biochemistry, v. 128, p. 89-98, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
High copper (Cu) soil contents, due to the continuous vineyard application of Cu fungicides throughout the years, may impair the growth of the shoot and modify the structure of the root system. The current study aimed to investigate the threshold levels of available Cu in the soil causing toxicity effects in young grapevine plants of ‘Red Niagara’ cultivated in clay soils. Grapevine plantlets were cultivated in pots containing vineyard devoted soils with increasing contents of available Cu (25, 80, 100 and 165 mg kg?1 ), for 53 days. Photosynthesis and transpiration rates, and the quantum yield of photosystem II (Fv/Fm) were evaluated during the cultivation period. At the end of the experiment, the plant nutrient and leaf chlorophyll were determined, along with the anatomical analysis of the root system structure and plant dry matter determination. Higher levels of available Cu in the soil increased the apoplastic, symplastic and total fraction of the metal in the roots, reducing the other nutrients, especially in the shoots. Photosynthesis, transpiration rates and Fv/Fm were also reduced. Higher levels of Cu led to anatomical changes in the roots, that increased diameter, number of layers in the cortex, vascular cylinder and total root areas. It also resulted in reduced dry matter production by grapevines. Keywords: Available Cu Net photosynthesis Maximum quantum yield Root diameter Vitis labrusca L |
Palavras-Chave: |
Available Cu; High copper; Maximum quantum yield; Net photosynthesis; Root diameter; Vitis labrusca L; ‘Red Niagara’ plantlets. |
Thesaurus Nal: |
Root systems; Vineyard soils. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190074/1/High-copper-content-in-vineyard-soils-promotes-modi64257cations-in.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Registro |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
24/06/2015 |
Data da última atualização: |
02/07/2015 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
SCHULTZ, N.; REIS, V. M.; URQUIAGA, S. |
Afiliação: |
NIVALDO SCHULTZ, UFRRJ; VERONICA MASSENA REIS, CNPAB; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB. |
Título: |
Resposta da cana-de-açúcar à adubação nitrogenada: fontes nitrogenadas, formas de aplicação, épocas de aplicação e efeito varietal |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2015. |
Série: |
(Embrapa Agrobiologia. Documentos, 298). |
ISSN: |
1517-8498 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Importância da nutrição nitrogenada na cana-de-açúcar. Origem dos fertilizantes nitrogenados. Fontes nitrogenadas minerais. Fontes tradicionais. Fontes de misturas. Fontes de liberação lenta e controlada. Fontes nitrogenadas orgânicas. Resíduos da indústria sucroalcooleira. Lodo de esgoto. Adubos verdes. Inoculação com bactérias diazotróficas. Adubação e ambiente de produção. Ajifer. Adubação nitrogenada em cana-planta. Adubação nitrogenada nas soqueiras de cana-de-açúcar. Formas de aplicação. Época e localização de aplicação dos fertilizantes nitrogenados. Efeito varietal. |
Palavras-Chave: |
Nutrição de planta; Poaceae exótica; Productivity. |
Thesagro: |
Inoculação; Produtividade. |
Thesaurus NAL: |
Plant nutrition; Sugarcane. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/125786/1/DOC298-2015.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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