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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
30/08/2017 |
Data da última atualização: |
22/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CIALDELLA, N.; CARVALHO, S.; VAZ, V.; BARBOSA, T.; THÂLES, M.; MOURÃO, M.; POCCARD-CHAPUIS, R.; TOURRAND, J.-F. |
Afiliação: |
Nathalie Cialdella, CIRAD; Soraya Carvalho, UFPA; VANIA VAZ, UNB; Tienne Barbosa, Agroparistech; Marcelo Thâles, MPEG; MOISES CORDEIRO MOURAO DE O JUNIOR, CPATU; René Poccard-Chapuis, CIRAD; Jean-François Tourrand, CIRAD. |
Título: |
Do political changes aimed at reducing Amazonian deforestation contribute to ecological intensification? |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Cahiers Agricultures, v. 24, n. 84, p. 246-254, juillet-aout 2015. |
DOI: |
10.1684/agr.2015.076 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Extensive livestock farming was the driver of agricultural colonization and territorial structuring in the Amazon. Since 2008, Amazonian agriculture has been faced with radical changes in Brazilian policies concerning agricultural land use and the preservation of forest areas. The very viability of livestock systems is threatened and there is thus an urgent need for feasible alternatives to enable the development of sustainable agriculture. Some alternatives are currently being tested by public extension services and private operators. The question is, can these alternatives really be considered as ecological intensification? Defined as ecologically friendly agricultural development, this new trend of intensification aims to reconcile cattle ranching and the protection of Amazon forest ecosystems. Our analysis, based on three contrasted municipalities in Pará State, focuses on the points of view of different stakeholders in the livestock sector. Results show the dominance of classical intensification among the alternatives envisaged, but it is an option that small family farmers cannot easily afford. Alternatives based on land sharing, which promotes agricultural production and environmental preservation on the same areas, are less well known and will require more coordination among local actors. |
Palavras-Chave: |
Política pública. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Pecuária. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
D Governo, Leis e Regulamentações |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/163256/1/cagri2015244p246.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja; Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
12/07/2004 |
Data da última atualização: |
20/07/2017 |
Tipo da produção científica: |
Folder/Folheto/Cartilha |
Autoria: |
BASSOI, M. C.; BRUNETTA, D.; DOTTO, S. R.; SCHEEREN, P. L.; TAVARES, L. C. V.; CAETANO, V. da R.; MIRANDA, L. C. |
Afiliação: |
MANOEL CARLOS BASSOI; DIONISIO BRUNETTA; SERGIO ROBERTO DOTTO; PEDRO LUIZ SCHEEREN; LUÍS CÉSAR VIEIRA TAVARES; VANDERLEI DA ROSA CAETANO; LUÍZ CARLOS MIRANDA. |
Título: |
Cultivar de trigo BRS 220: características e desempenho agronômico no Paraná. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Londrina: Embrapa Soja, 2004. |
Páginas: |
35 p. |
Série: |
(Embrapa Soja. Documentos, 227). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O trigo é um aliemnto de importância estratégica para o Brasil, sendo consumido em grande quantidade de norte a sul do país. Desenvolvimento da cultivar; Características morfológicas; Características agronômicas; Qualidade industrial. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Cultivar; Cultivar BRS 220; Descrição; Paraná. |
Thesagro: |
Trigo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/59210/1/Documentos-227.pdf
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Marc: |
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Embrapa Soja (CNPSO) |
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