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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
10/12/2019 |
Data da última atualização: |
20/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GOMES, M. J. C.; LIMA, S. L. S.; ALVES, N. E. G.; ASSIS, A.; MOREIRA, M. E. C.; TOLEDO, R. C. L.; ROSA, C. O. B.; TEIXEIRA, O. R.; BASSINELLO, P. Z.; MEJÍA, E. G. de; MARTINO, H. S. D. |
Afiliação: |
MARIANA J. C. GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; SÂMARA L. S. LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; NATÁLIA E. G. ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; ANDRESSA ASSIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MARIA E. C. MOREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; RENATA C. L. TOLEDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; CARLA O. B. ROSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; OLÍVIA R. TEIXEIRA; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ELVIRA G. DE MEJÍA, University of Illinois; HÉRCIA S. D. MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA. |
Título: |
Common bean protein hydrolysate modulates lipid metabolism and prevents endothelial dysfunction in BALB/c mice fed an atherogenic diet. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, v. 30, n. 1, p. 141-150, Jan. 2020. |
ISSN: |
0939-4753 |
DOI: |
10.1016/j.numecd.2019.07.020 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Background and aims: Common beans (Phaseolus vulgaris L.) protein hydrolysate is a source of bioactive peptides with known health benefits. The aim of this study was to evaluate the effect of common bean protein hydrolysate on lipid metabolism and endothelial function in male adult BALB/c mice fed an atherogenic diet for nine weeks. Methods and results: Male adult mice were divided into three experimental groups (n = 12) and fed with normal control diet; atherogenic diet and atherogenic diet added with bean protein hydrolysate (700 mg/kg/day) for nine weeks. Food intake, weight gain, lipid profile, Atherogenic Index of Plasma, inflammation biomarkers and endothelial function were evaluated. APH group presented reduced feed intake, weight gain, lipid profile, tumor necrosis factor-a, angiotensin II (94% and 79%, respectively) and increased endothelial nitric oxide synthase (62%). Conclusions: Protein hydrolysate showed hypocholesterolemic activity preventing inflammation and dysfunction of vascular endothelium, in addition to decreasing oxidative stress, indicating an adjuvant effect on reducing atherogenic risk. |
Thesagro: |
Feijão; Nutrição; Phaseolus Vulgaris; Proteína Hidrolisada; Saúde. |
Thesaurus Nal: |
Beans; Nutrition; Protein hydrolysates. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Registros recuperados : 53 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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42. | | PEDROSO, A. J. S.; SILVA JUNIOR, M. L. da; MELO, V. S. de; LEAL, N. C.; MELO JUNIOR, J. A.; VASCONCELOS, J. M.; TEIXEIRA, O. M. M. Influência das omissões de macronutrientes no crescimento e desenvolvimento do sistema radicular e foliar de mudas de Chamma (mentha piperita L.). In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa, MG: SBCS, 2010. Fertbio 2010.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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43. | | SILVA, M. A. S. da; MATOS, L. N.; SIQUEIRA, E. R. de; TEIXEIRA, O. A.; MORAES, A. da C.; SANTOS, A. V. Planejamento territorial: análise espacial de área com mapas auto-organizáveis de Kohonen. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 2., 2010, Brasília, DF. Posteres. Brasília, DF: Embrapa, 2010.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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44. | | PEDROSO, J. S. A.; SILVA JÚNIOR, M. L. da; OHASHI, O. S.; BIRAN, S. M.; LEAL, N. C.; MELO JÚNIOR, J. A.; TEIXEIRA, O. M. M. Resposta de mudas de mogno (Swietenia macrophylla King) a doses crescentes de corretivo. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa, MG: SBCS, 2010. 1 CD-ROM. FERTBIO 2010.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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50. | | PFEIFER, L. F. M.; SALMAN, A. K. D.; TABORDA, J. M. M.; SILVA, G. M. da; ANDRADE, J. S.; ARAUJO, L. V. de; SOUZA, V. L. de; TEIXEIRA, O. de S. Caracterização da pecuária em Rondônia. In: SALMAN, A. K. D.; SCHLINDWEIN, J. A.; PFEIFER, L. F. M. (org.). Avanços da pecuária na Amazônia: pesquisas em desenvolvimento regional em Rondônia. Porto Velho: Edufro, 2021. Cap. 1, p. 10-37. (Coleção Pós-Graduação da UNIR).Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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51. | | LAMPERT, V. do N.; ANDRIGHETTO CANOZZI, M. E.; MCMANUS, C. M.; DILL, M. D.; OLIVEIRA, T. E. de; MERCIO, T. Z.; TEIXEIRA, O. de S.; BARCELLOS, J. O. J. Modelling beef cattle production systems from the Pampas in Brazil to assess intensification options. Scientia Agricola, v. 77, n. 4, e20180263, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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52. | | PEDROSO, A. J. S.; SILVA JÚNIOR, M. L. da; SILVA, G. R. da; OHASHI, O. S.; BIRANI, S. M.; LEAL, N. C.; MELO, V. S. de; TEIXEIRA, O. M. M.; LOBATO, A. K. da S.; OLIVEIRA NETO, C. F. de; SILVA, R. T. L. da; RUIVO, M. de L. P. Influence of liming and boron on development of young Swietenia macrophylla plants grown in Yellow Oxisol. Journal of Food, Agriculture and Environment, v. 10, n. 2, p. 1257-1261, 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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53. | | SILVA, M. A. S. da; SIQUEIRA, E. R. de; MEDEIROS, S. dos S.; MANOS, M. G. L.; TEIXEIRA, O. A.; SANTOS, R. F.; ALMEIDA, M. R. M. de; RODRIGUES, R. F. de A.; MORAES, A. da C.; SANTOS, A. V.; MATOS, L. N. Modelagem social como instrumento de análises de demandas conflitantes em territórios rurais. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 2., 2010, Brasília, DF. Posteres. Brasília, DF: Embrapa, 2010.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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