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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  06/04/2005
Data da última atualização:  16/07/2009
Autoria:  TAVARES, L. A.; FERREIRA, A. G.; FIRMINO, A.; MATTOSO, L. H. C.
Título:  Analysis of coffee´s roating degree trough 1H NMR and PCA.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO LUSO-BRASILEIRO DE RMN, 2. set. 2003, Sintra, Portugal. Oral communications... Sintra, 2003. Ref. O17-NP.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Coffee is one afilie most widely consumed beverages in the world and Brazil is the first coffee producer. The quality of roasted coffee used for beverage is related to its cbemical composition that is influenced by roast degree beyond otber features [1]. The roast degree bas a marked influence on its taste as a beverage. A ligbtly roasted arabica, for instance, will sbow maximum acidity, tbinness body and possibly insufficiently develop flavour. As tbe roast leveI increases, so tbe acidity declines, the strength or body in the cup increases, and tbe flavour improves to a point beyond wbicb it deteriorates again into bitterness [2]. In tbis work the aim was to evaluate the differences in coffee compositions roasted witb distints roast degree by resonance nuclear magnetic spectroscopy and principal components analysis. We tried to work with tbe largest importance components in contribution for to discriminate between tbe roasted coffees, like trigonelline, caffeine and chlorogenic acids [3].
Palavras-Chave:  PCA; RMN.
Thesagro:  Café; Qualidade.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA8801 - 1UPCSP - --PROCI-03.001452003.00145
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1.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES, L. A.; FERREIRA, A. G.; FIRMINO, A.; MATTOSO, L. H. C. Analysis of coffee´s roating degree trough 1H NMR and PCA. In: ENCONTRO LUSO-BRASILEIRO DE RMN, 2. set. 2003, Sintra, Portugal. Oral communications... Sintra, 2003. Ref. O17-NP.
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES, L. A.; FERREIRA, A. G.; FERREIRA, M. M.; MATTOSO, L. H. C. Determinação das espécies arábica e robusta em misturas de café cru via RMN de 1H e quimiometria. In: JORNADA BRASILEIRA DE RESSONÂNCIA MAGNÉTICA, 8., 2004. Resumos... [S. l.: s. n.], 2004. p. 37.
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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3.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES, L. A.; BARISON, A.; FERREIRA, A. G.; FERREIRA, M. M. C.; CORRÊA, A.; MATTOSO, L. H. Application of chemometric methods in the coffee blends evaluation. In: BRAZILIAN MEETING ON CHEMISTRY OF FOODS AND BEVERAGES, 5., dez. 2004, São Carlos, SP. Program and abstracts.... São Carlos: Instituto de Química de São Carlos - USP, 2004. p.130.
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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4.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES, S. C. C. de H.; ASSUNCAO, I. P.; PEIXOTO, A. R.; TAVARES, L. A.; PANDOVAN, I. Aspectos ultraestruturais da interacao de Beauveria bassiana e Cosmopolites sordidus moleque da bananeira, na regiao do submedio Sao Francisco. Summa Pitopatologica, Jaboticabal, v. 22, n. 1, p. 59, 1996. Edição dos Resumos do 19 Congresso Paulista de Fitopatologia, Campinas, 1986.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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5.Imagem marcado/desmarcadoNAKASONE, A. K.; KIMURA, M. K.; NECHET, K. L.; HALFELD-VIEIRA, B. de A.; TAVARES, L. A.; BETTIOL, W. Inducao de resistencia sistemica em beterraba a Cercospora beticola com o uso de esterco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 31., 1993, Fortaleza, CE. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.23, p.261, ago. 1998. Suplemento.Resumos. ref.293.
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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6.Imagem marcado/desmarcadoNECHET, K. L.; HALFELD-VIEIRA, B. de A.; NAKASONE, A. K.; KIMURA, M. K.; TAVARES, L. A.; BETTIOL, W. Efeito de extratos aquosos de compostos organicos sobre o oidio da abobrinha. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 31., 1993, Fortaleza, CE. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.23, p.262, ago. 1998. Suplemento.Resumos. ref.298.
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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7.Imagem marcado/desmarcadoHALFELD-VIEIRA, B. de A.; NAKASONE, A. K.; TAVARES L. A.; NECHET, K. de L.; KIMURA, M. K.; BETTIOL, W. Efeito de extratos aquosos de matéria orgânica na germinação de esporos das ferrugens do cafeeiro e do hortelã. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 30., 1997, Pocos de Caldas, MG. Fitopatologia Brasileira, v.22, p.319, 1997. Suplemento. Resumos. ref.507.
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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8.Imagem marcado/desmarcadoTAVARES, S. C. C. de H.; PEREZ, J. O.; PEIXOTO, A. R.; TAVARES, L. A.; PADOVAN, I. Interacao de Beauveria bassiana e Spodoptara frugiperda lagarta do cartucho do milho, nas condicoes semi-aridas do Nordeste brasileiro. In: SIMPOSIO DE CONTROLE BIOLOGICO-SICONBIOL, 5., 1996, Foz do Iguacu. Anais... Curitiba: EMBRAPA-CNPSo 1996. p. 408.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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9.Imagem marcado/desmarcadoHALFELD-VIEIRA, B. de A.; NECHET, K. L.; NAKASONE, A. K.; TAVARES, L. A.; KIMURA, M. K.; BETTIOL, W. Uso de extratos aquosos de materia organica para o controle de Puccinia menthae. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 31., 1993, Fortaleza, CE. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.23, p.291, ago. 1998. Suplemento.Resumos. ref.454.
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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10.Imagem marcado/desmarcadoMICHEREFF, S. J.; SILVA, J. B.; SILVEIRA, N. S. S.; PEDROSA, R. A.; MARIANO, R. L. R.; TAVARES, L. A.; TAVARES, S. C. C. de H. Biocontrole pos-colheita da podridao de Lasiodiplodia em frutos de manga por leveduras sapofiticas. Arquivos de Biologia e Tecnologia, v. 40, n. 1, p. 29-37, mar. 1997.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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11.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, J. B. da; PEDROSA, R. A.; TAVARES, L. A.; SILVEIRA, N. S. S. da; ANDRADE, D. E. G. T.; MICHEREFF, S. J.; MARIANO, R. L. R.; TAVARES, S. C. C. de H. Antagonismo de leveduras a Botryodiplodia theobromae em frutos de manga. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 20, p. 329, ago. 1995. Suplemento.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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