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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  09/01/2012
Data da última atualização:  30/11/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FARINAS, C. S.; LOYO, M. M.; BARALDO JUNIOR, A.; TARDIOLI, P. W.; BERTUCCI NETO, V.; COURI, S.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA; MARCEL MOITAS LOYO, CNPDIA; ANDERSON BARALDO JUNIOR, CNPDIA; PAULO W. TARDIOLI, UFSCAR; VICTOR BERTUCCI NETO, CNPDIA; SONIA COURI, CTAA.
Título:  Finding stable cellulase and xylanase: evaluation of the synergistic effect of pH and temperature.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  New biotechnology, v. 27, n. 6, p. 810-815, Dec. 2010.
DOI:  10.1016/j.nbt.2010.10.001
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Ethanol fromlignocellulosic biomasshasbeenrecognizedasone of themost promising alternatives for the production of renewable and sustainable energy. However, one of the major bottlenecks holding back its commercialization is the high costs of the enzymes needed for biomass conversion. In this work, we studiedthe enzymesproducedfroma selectedstrainofAspergillusnigerunder solidstate fermentation.The cellulase and xylanase enzymatic cocktail was characterized in terms of pH and temperature by using response surface methodology. Thermostability and kinetic parameters were also determined. The statistical analysis ofpHand temperature effects on enzymatic activity showed a synergistic interaction of these two variables, thus enabling to find a pHand temperature range inwhich the enzymes have a higher activity. The results obtained allowed the construction of mathematical models used to predict endoglucanase, b-glucosidase and xylanase activities under different pH and temperature conditions. Optimumtemperature values for all three enzymes were found to be in the range between 358C and 608C, and the optimum pH range was found between 4 and 5.5. The methodology employed here was very effective in estimating enzyme behavior under different process conditions.
Palavras-Chave:  Cellulase; Xylanase.
Thesagro:  Enzima.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA11053 - 1UPCAP - PP2011/0722011.00374
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Registros recuperados : 28
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21.Imagem marcado/desmarcadoCOUTINHO, T. C.; ROJAS, M. J.; TARDIOLI, P. W.; PARIS, E. C.; FARINAS, C. S. Nanoimmobilization of ß-glucosidase onto hydroxyapatite. International Journal of Biological Macromolecules, v. 119, p. 1042-1051, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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22.Imagem marcado/desmarcadoFARINAS, C. S.; LOYO, M. M.; BARALDO JUNIOR, A.; TARDIOLI, P. W.; BERTUCCI NETO, V.; COURI, S. Finding stable cellulase and xylanase: evaluation of the synergistic effect of pH and temperature. New biotechnology, v. 27, n. 6, p. 810-815, Dec. 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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23.Imagem marcado/desmarcadoFARINAS, C. S.; LOYO, M. M.; BARALDO JUNIOR, A.; TARDIOLI, P. W.; BERTUCCI NETO, V.; COURI, S. Finding stable cellulase and xylanase: evaluation of the synergistic effect of pH and temperature. New biotechnology, v. 27, n. 6, p. 810-815, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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24.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELLOS, V. M.; FLORENCIO, C.; BADINO, A. C.; GIORDANO, R. L. C.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Estudo comparativo da termoestabilidade de enzimas produzidas por fungos filamentosos em cultivo submerso e combinado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA QUÍMICA - COBEQ, 20.; ENCONTRO BRASILEIRO SOBRE O ENSINO DE ENGENHARIA QUÍMICA, 15., 2014, Florianópolis. Anais... Florianópolis: UFSC, 2014. Não paginado.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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25.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELLOS, V. M.; BOTTA, D. C.; MONTEIRO, P. A. U.; FLORENCIO, C. TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Influência da temperatura na produção de endoglucanases por fermentação em estado sólido. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS - SINAFERM, 19.; SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSA - SHEB, 10., 2013, Foz do Iguaçu. [Anais...]. São Paulo: ABEQ, 2013.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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26.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, E. A.; SILVEIRA, L. A.; RODRIGUES, L.; LACAVA, P. T.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Triagem de fungos produtores de lipases originários da Amazônia e do Manguezal do Estado de São Paulo. In: BIO.IBEROAMERICA; BIOTEC 2016. Biotecnologia Integrando Continentes, 2016, Salamanca. Livro de resumos... Salamanca: Congresual, 2016. p. 103.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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27.Imagem marcado/desmarcadoPINOTTI, L. M.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S.; FERNÁNDEZ-LORENTE, G.; ORREGO, A. H.; GUISAN, J. M.; PESSELA, B. C. Stabilization of glycosylated β-glucosidase by intramolecular crosslinking between oxidized glycosidic chains and lysine residues. Applied Biochemistry and Biotechnology, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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28.Imagem marcado/desmarcadoPINOTTI, L. M.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S.; FERNÁNDEZ-LORENTE, G.; ORREGO, A. H.; GUISAN, J. M.; PESSELA, B. C. Stabilization of glycosylated ß-glucosidase by intramolecular crosslinking between oxidized glycosidic chains and lysine residues. Applied Biochemistry and Biotechnology, v. 192, 2020. 325?337
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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