Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2023
Data da última atualização:  31/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROCHA, R. B.; ALVES, E. A.; TADEU, H. C.; TEIXEIRA, A. L.; BIZZO, H. R.; ANTONIASSI, R.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.
Afiliação:  RODRIGO BARROS ROCHA, CNPCa; ENRIQUE ANASTACIO ALVES, CPAF-RO; HUGO CESAR TADEU, UNESP; ALEXSANDRO LARA TEIXEIRA, CNPCa; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA.
Título:  Caffeine and chlorogenic acid content of Coffea canephora cultivars in different environments
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Coffee Science, v. 18, e182164, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.25186/.v18i.2164
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Coffee plants of the Coffea canephora species are currently grown in tropical regions throughout the world, and both higher yield efficiency and higher beverage quality are important considerations. The aim of this study is to characterize the content of caffeine and chlorogenic acids of C. canephora cultivars in different environments. According to the maturation cycle of each clone, samples of cherry coffee were collected from ten cultivars evaluated in the environments of Porto Velho, RO; Ouro Preto do Oeste, RO; and Manaus, AM in Brazil. These environments with contrasting characteristics represent most of the coffee fields established in the Af and Aw climate types in Latossolos Vermelhos and Latossolos Amarelos typical of the Western Amazon. The results were analyzed considering the factorial design to quantify the effects of genotypes, of environments, and of the genotype × environment interaction (GE) on the caffeine and chlorogenic acid content. Despite the significant genetic-environment (GE) effects, the caffeine and chlorogenic acid content primarily exhibited genetic control. In comparison to caffeine content, chlorogenic acid content showed a stronger environmental influence, resulting in more variations in genotype performance across different environments. The significant positive association between the caffeine content and chlorogenic acid content favors the selection of plants that simultaneously have higher or lower content of both traits. The dispersion ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Amazônia ocidental; Ambiente; Conilon; Environment interaction; Interação; Robusta; Western Amazon.
Thesagro:  Meio Ambiente.
Thesaurus Nal:  Genotype.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15634 - 1UPCAA - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, R. B.; ALVES, E. A.; TADEU, H. C.; TEIXEIRA, A. L.; BIZZO, H. R.; ANTONIASSI, R.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A. Caffeine and chlorogenic acid content of Coffea canephora cultivars in different environments Coffee Science, v. 18, e182164, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Rondônia.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, R. B.; ALVES, E. A.; TADEU, H. C.; TEIXEIRA, A. L.; BIZZO, H. R.; ANTONIASSI, R.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A. Caffeine and chlorogenic acid content of Coffea canephora cultivars in different environments Coffee Science, v. 18, e182164, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoCASTANHO, J. V. M. L.; TADEU, H. C.; RAIZER, M. D. M.; BEZERRA, C. de S.; LOPES, R.; TOMAZ, J. S.; LOPES, M. T. G. Desempenho de genótipos mutantes e normais de pau-rosa (Aniba rosaeodora Ducke) em plantio de produção. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 32., 2023, Manaus. Anais... Manaus: UFAM, 2024. p. 1-4. XXXII CONIC.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoCASTANHO, J. V. M. L.; TOMAZ, J. S.; BEZERRA, C. de S.; LOPES, R.; RAIZER, M.; TADEU, H. C.; LOPES, M. T. G. Desempenho de genótipos mutantes e normais de pau-rosa (Aniba rosaeodora Ducke) em plantio de produção. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 7., 2022. Multifuncionalidade e Qualidade de Vida: [anais...]. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2022.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 4
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional