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Registros recuperados : 109 | |
81. | | SILVA, C. S. B. da; MOREIRA, F. R. B.; MACHADO, J. de C.; KIILL, L. H. P.; MAGALHÃES, E. E. de; SOUZA, E. A. de. Influência do substrato e da profundidade de semeadura na germinação de sementes de angico-de-caroço [Anadenanthera macrocarpa (Benth.) Brenan - Leguminosae]. In: REUNIÃO NORDESTINA DE BOTÂNICA, 27., 2004, Petrolina. Anais... Petrolina: SBB; Embrapa Semi-Árido; UNEB, 2004. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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82. | | BARBOSA, F. R.; SOUZA, E. A. de; SILVA, C. S. B. da; MOREIRA, W. A.; ALENCAR, J. A. de; HAJI, F. N. P. Inimigos naturais associados a pragas da mangueira no Submédio do Vale do São Francisco. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 8., 2003, São Pedro, SP. Livro de resumos e programa oficial... Piracicaba: SEB, 2003. p. 191. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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83. | | ANDRÉA, M. V.; OLIVEIRA, R. S.; MARCONDES, C. R.; SOUZA, E. A.; SILVA, V. C.; DANTAS, J. L. S.; OLIVEIRA, K. N.; SANTOS, D. M. Implementation of milk control and its influence on the behavior and productivity of Murrah buffaloes. Revista Veterinaria, v. 21, supl. 1, p. 562-564, 2010. Proceeding of World Buffalo Congress, 9., 2010, Buenos Aires. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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84. | | REIS, V. C. da S.; TEIXEIRA, A. H. de C.; SOUZA, E. A. de; LIMA NETO, M. J.; SILVA, N. G. da. Preliminary study of fungi spores in mango crop as affected by microclimate. In: INTERNATIONAL MANGO SYMPOSIUM, 7., 2002, Recife. Program and abstracts... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Planaltina: Embrapa Cerrados; Cruz da Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura; Teresina: Embrapa Meio-Norte; Petrolina: Embrapa Semi-Árido; Recife: IPA, 2002. p. 277. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 46). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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85. | | MOREIRA, F. R. B.; SOUZA, E. A. de; GONÇALVES, M. E. de C.; MOREIRA, W. A.; ALENCAR, J. A. de; HAJI, F. N. P. Predadores associados as pragas de fruteiras irrigadas no Submédio do Vale do São Francisco. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 7., 2001, Poços de Caldas. Resumos... Poços de Caldas, 2001. p. 373. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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86. | | BABORSA, F. R.; GONCALVES, M. E. de C.; SOUZA, E. A. de; MOREIRA, W. A.; ALENCAR, J. A. de; HAJI, F. N. P. Manejo integrado de pragas de mangueira no Vale do Sao Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 19., 2002, Manaus. Resumos... Manaus: INPA/SEB, 2002. p. 272. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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87. | | BARBPSA, F. R.; FERREIRA, R. G.; KIILL, L. H. P.; SOUZA, E. A. de; MOREIRA, W. A.; ALENCAR, J. A. de; HAJI, F. N. P. Nível de dano, plantas invasoras hospedeiras, inimigos naturais e controle do psilídeo da goiabeira (Triozoida sp.) no Submédio São Francisco. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 25, n. 3, p. 425-428, dez. 2003. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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88. | | SOUZA, E. A. de; VAZ, R. da S.; SILVA, F. E. J. da; PEREIRA, D. S.; HOLANDA NETO, J. P. de. Nível tecnológico empregado no manejo para produção de mel de Apis mellifera L. em três municípios do Alto Oeste Potiguar. Acta Apicola Brasilica, Pombal, PB, v. 2, n. 1, p. 16-23, jan./dez. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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89. | | BARBOSA, F. R.; MOREIRA, W. A.; HAJI, F. N. P.; ALENCAR, J. A. de; MOREIRA, A. N.; SOUZA, E. A. de. Ocorrência de pragas da mangueira e evolução da pesquisa entomológica no Submédio do Vale do São Francisco, Brasil. In: O AGRONEGÓCIO manga.: produção e mercado. Vitória da Conquista: UESB-DFZ, 2002. 1 CD-ROM. Coordenado por Abel Rebouças São José, Tiyoko Nair Hojo Rebouças, Daniel Nieto Angel, Ivan Vilas Bôas Souza, Nilma Oliveira Dias, Marinês Pereira Bomfim. Trabalhos apresentados no I Simpósio Latino Americano sobre Produção deManga, 1999,... Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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90. | | BARBOSA, F. R.; FERREIRA, R. G.; KIILL, L. H. P.; SOUZA, E. A. de; MOREIRA, W. A.; ALENCAR, J. A. de; HALI, F. N. P. Estudos do nível de dano, plantas invasoras hospedeiras e controle do Psilídeo da goiabeira (Triozoida sp.) (Hemiptera: Psyllidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 19., 2002, Manaus. Resumos... Manaus: INPA/SEB, 2002. p. 271-272. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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91. | | BARBOSA, F. R.; FERREIRA, R. G.; KIILL, L. H. P.; SOUZA, E. A. de; MOREIRA, W. A.; ALENCAR, J. A. de; HAJI, F. N. P. Estudos do nível de dano, plantas invasoras hospedeiras e controle do Psilídio da goiabeira (Triozoida sp.). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 19.; SEMINARIO SYNGENTA ENTOMOLOGICAL ADVISORY GROUP-SEAG, 2002, Manaus. Anais... Manaus: SEAG, 2002. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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92. | | ANDREA, M. V.; GOMES, M. V. M.; MARCONDES, C. R.; AQUINO, E. L.; SACRAMENTO, A. C. C.; RAMOS, E. S.; SOUZA, E. A. Estudo do polimorfismo do gene do hormônio de crescimento em rebanhos da raça Nelore do estado da Bahia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 17.; CONGRESSO INTERNACIONAL DE ZOOTECNIA, 4.; REUNIÃO NACIONAL DE ENSINO DE ZOOTECNIA, 13.; FÓRUM DE ENTIDADES DE ZOOTECNIA, 30.; FÓRUM DE COORDENADORES DE CURSOS DE ZOOTECNIA DAS UNIVERSIDADES BRASILEIRAS, 3.; FÓRUM DE ESTUDANTES DE CURSOS DE ZOOTECNIA DAS UNIVERSIDADES BRASILEIRAS, 3., 2007, Londrina. A Zootecnia frente a novos desafios: anais. Londrina: UEL: ABZ, 2007. 1 CD-ROM. Título em inglês: Study of the polymorphism of the gene of the hormone of growth in a Nelore breed of the state of the Bahia. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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93. | | BARBOSA, F. R.; SOUZA, E. A, de; SILVA, C. S. B. da; SOUZA, F. A.; MOREIRA, W. A.; ALENCAR, J. A. de; HAJI, F. N. P. Biologia de Pleuroprucha asthenaria (Lepidoptera: Geometridae) em inflorescências de mangueira, como subsídio ao seu controle biológico. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 8., 2003, São Pedro, SP. Livro de resumos e programa oficial. Piracicaba: SEB, 2003. p. 191. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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94. | | PIZA, M. A.; PATERNO, L. G.; VARELA, H.; TORRESI, R. M.; SOUZA, E. A. M.; COLNAGO, L. A.; MATTOSO, L. H. C. Characterization of blends of collgen and poly(o-ethoxyaniline). In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON SCIENCE AND TECHNOLOGY OF SYNTHETIC METALS, July 2000, Austria. Book of abstracts. Austria: Elsevier, 2000. p.128, ref. WedA161. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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95. | | MOREIRA, F. R. B.; GONÇALVES, M. E. de C.; SOUZA, E. A. de; MOREIRA, W. A.; HAJI, F. N. P.; ALENCAR, J. A. de. Chemical control of Erosomyia mangiferae on mango trees at the São Francisco river Valley, Brazil. In: INTERNATIONAL MANGO SYMPOSIUM, 7., 2002, Recife. Program and abstracts... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Planaltina: Embrapa Cerrados; Cruz da Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura; Teresina: Embrapa Meio-Norte; Petrolina: Embrapa Semi-Árido; Recife: IPA, 2002. p. 261. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 46). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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96. | | MOREIRA, F. R. B.; GONÇALVES, M. E. de C.; SOUZA, E. A. de; MOREIRA, W. A.; ALENCAR, J. A. de; HAJI, F. N. P. Chemical control of lepidopteran mango flower feeders at São Francisco river Valley, Brazil. In: INTERNATIONAL MANGO SYMPOSIUM, 7., 2002, Recife. Program and abstracts... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Planaltina: Embrapa Cerrados; Cruz da Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura; Teresina: Embrapa Meio-Norte; Petrolina: Embrapa Semi-Árido; Recife: IPA, 2002. p. 262. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 46). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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97. | | BITTENCOURT, M. L. C.; CAPRONI, A. M.; SOUZA, E. A. de; SANTOS, V. A. dos; DIAS, E. G.; PAULINO, N. A. Efeito da adubacao mineral e organica sobre caracteristicas morfologicas e agronomicas em plantas de alface (Lactuca sativa L.) 'Brasil 303'. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.14, n.1, p.72, maio 1996. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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98. | | BARBOSA, F. R.; SIQUEIRA, K. M. M. de; SOUZA, E. A. de; MOREIRA, W. A.; HAJI, F. N. P.; ALENCAR, J. A. de. Efeito do controle quimico da mosca-branca na incidencia do virus-do-mosaico-dourado e na produtividade do feijoeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 6, p. 879-883, jun. 2002. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Semiárido. |
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99. | | MOREIRA, F. R. B.; SIQUEIRA, K. M. M. de; SOUZA, E. A. de; MOREIRA, W. A.; HAJI, F. N. P.; ALENCAR, J. A. de. Efeito do controle químico da mosca-branca na incidência de vírus-do-mosaico-dourado e na produtividade do feijoeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 6, p. 879-883, jun. 2002 Títulos em inglês: Effect of chemical control of whitefly on golden mosaic virus incidence and yield of common bean. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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100. | | VALERI, S. V.; CORRADINI, L.; FAZZIO, E. C. M.; CARRARA, M. A.; SOUZA, E. A. de; AGUIAR, I. B. de; BANZATTO, D. A.; BALERONI, J.; ABRAHÃO, I. S. Efeitos da adubação NPK e do calcário dolomítico no desenvolvimento de Eucalyptus grandis Hill ex Maiden. Silvicultura, São Paulo, v. 8, n. 28, p. 531-536, jan./fev. 1983. Edição dos anais do 4º Congresso Florestal Brasileiro, 1982, Belo Horizonte. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 109 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
02/07/2019 |
Data da última atualização: |
14/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BERNARDO, C. O.; ASCHERI, J. L. R.; CARVALHO, C. W. P. de; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; MARTINS, I. B. A.; DELIZA, R.; SÁ, D. de G. C. F. de; QUEIROZ, V. A. V. |
Afiliação: |
Cristiany Oliveira Bernardo, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; Davy William Hidalgo Chávez, UFRRJ; Inayara Beatriz Araújo Martins, UFRRJ; ROSIRES DELIZA, CTAA; DANIELA DE GRANDI C FREITAS DE SA, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS. |
Título: |
Impact of extruded sorghum genotypes on the rehydration and sensory properties of soluble beverages and the Brazilian consumers' perception of sorghum and cereal beverage using word association. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Cereal Science, London, v. 89, 102793, p. 1-9. 2019. |
DOI: |
doi.org/10.1016/j.jcs.2019.102793 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sorghum is a cereal containing many bioactive compounds; however, its use for the human diet requires the development of products that attend the consumer's needs and preferences. Six sorghum genotypes of different colors were analyzed to develop a new beverage. The whole grains were analyzed for their chemical composition, condensed tannins (CT), total phenolic compounds (TPC), antioxidant capacity (AC) and resistant starch (RS). After grinding they were and processed by thermoplastic extrusion to develop a soluble beverage and their wettability, dispersibility, bulk and absolute density were evaluated. Sorghum is poorly used directly in the human diet; therefore, consumer perception of sorghum was investigated, as well as the sensory characterization of the beverages. Brown sorghum presented the highest CT, TPC, AC and RS. Powder from red sorghum presented the highest wettability and sensory acceptance, whereas, powder from white sorghum had the lowest absolute density, wettability, dispersibility and sensory acceptance. Additionally, sensory acceptance presented positive Pearson's correlation with good rehydration characteristics, and the residual bitter taste was directly correlated with AC. Finally, people with food restrictions (i.e. intolerances, allergies, veganism among others) considered sorghum as an alternative food, although they do not know this cereal. The unfamiliarity, the chemical properties and solubility properties all affected the sensory acceptance. |
Palavras-Chave: |
Bebidas solúveis; Drink; Multiple factor analysis; Propriedades sensoriais; Reidratação; Sorghum bicolor L; Sorgo extrusado; Wholemeal. |
Thesagro: |
Análise Organoléptica; Bebida; Cereal; Consumidor; Extrusão; Produto de Origem Vegetal; Sorgo; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Extrusion; Food technology; Grain sorghum; Sensory evaluation; Vegetable consumption. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02963naa a2200469 a 4500 001 2110271 005 2020-10-14 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $adoi.org/10.1016/j.jcs.2019.102793$2DOI 100 1 $aBERNARDO, C. O. 245 $aImpact of extruded sorghum genotypes on the rehydration and sensory properties of soluble beverages and the Brazilian consumers' perception of sorghum and cereal beverage using word association.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aSorghum is a cereal containing many bioactive compounds; however, its use for the human diet requires the development of products that attend the consumer's needs and preferences. Six sorghum genotypes of different colors were analyzed to develop a new beverage. The whole grains were analyzed for their chemical composition, condensed tannins (CT), total phenolic compounds (TPC), antioxidant capacity (AC) and resistant starch (RS). After grinding they were and processed by thermoplastic extrusion to develop a soluble beverage and their wettability, dispersibility, bulk and absolute density were evaluated. Sorghum is poorly used directly in the human diet; therefore, consumer perception of sorghum was investigated, as well as the sensory characterization of the beverages. Brown sorghum presented the highest CT, TPC, AC and RS. Powder from red sorghum presented the highest wettability and sensory acceptance, whereas, powder from white sorghum had the lowest absolute density, wettability, dispersibility and sensory acceptance. Additionally, sensory acceptance presented positive Pearson's correlation with good rehydration characteristics, and the residual bitter taste was directly correlated with AC. Finally, people with food restrictions (i.e. intolerances, allergies, veganism among others) considered sorghum as an alternative food, although they do not know this cereal. The unfamiliarity, the chemical properties and solubility properties all affected the sensory acceptance. 650 $aExtrusion 650 $aFood technology 650 $aGrain sorghum 650 $aSensory evaluation 650 $aVegetable consumption 650 $aAnálise Organoléptica 650 $aBebida 650 $aCereal 650 $aConsumidor 650 $aExtrusão 650 $aProduto de Origem Vegetal 650 $aSorgo 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aBebidas solúveis 653 $aDrink 653 $aMultiple factor analysis 653 $aPropriedades sensoriais 653 $aReidratação 653 $aSorghum bicolor L 653 $aSorgo extrusado 653 $aWholemeal 700 1 $aASCHERI, J. L. R. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aHIDALGO CHÁVEZ, D. W. 700 1 $aMARTINS, I. B. A. 700 1 $aDELIZA, R. 700 1 $aSÁ, D. de G. C. F. de 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 773 $tJournal of Cereal Science, London$gv. 89, 102793, p. 1-9. 2019.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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