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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Roraima; Embrapa Solos.
Data corrente:  14/10/2015
Data da última atualização:  16/04/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  POORTER, L.; SANDE, M. T. van der; THOMPSON, J.; ARETS, E. J. M. M.; ALARCÓN, A.; ÁLVAREZ-SÁNCHEZ, J.; ASCARRUNZ, N.; BALVANERA, P.; BARAJAS-GUZMÁN, G.; BOIT, A.; BONGERS, F.; CARVALHO, F. A.; CASANOVES, F.; CORNEJO-TENORIO, G.; COSTA, F. R. C.; CASTILHO, C. V. de; DUIVENVOORDEN, J. F.; DUTRIEUX, L. P.; ENQUIST, J. P.; FERNÁNDEZ-MÉNDEZ, F.; FINEGAN, B.; GORMLEY, L. H. L.; HEALEY, J. R.; HOOSBEEK, M. R.; IBARRA-MANRÍQUEZ, G.; JUNQUEIRA, A. B.; LEVIS, C.; LICONA, J. C.; LISBOA, L. S.; MAGNUSSON, W. E.; MARTÍNEZ-RAMOS, M.; MARTÍNEZ-YRIZAR, A.; MARTORANO, L. G.; MASKELL, L. C.; MAZZEI, L.; MEAVE, J. A.; MORA, F.; MUÑOZ, R.; NYTCH, C.; PANSONATO, M. P.; PARR, T. W.; PAZ, H.; PÉREZ-GARCIA, E. A.; RENTERÍA, L. Y.; RODRÍGUEZ-VELÁZQUEZ, J.; ROZENDAAL, D. M. A.; RUSCHEL, A. R.; SAKSCHEWSKI, B.; SALGADO-NEGRET, B.; SCHIETT, J.; SIMÕES, M.; SINCLAIR, F. L.; SOUZA, P. F.; SOUZA, F. C.; STROPP, J.; STEEGE, H. ter; SWENSON, N. G.; THONICKE, K.; TOLEDO, M.; URIARTE, M.; HOUT, P. van der; WALKER, P.; ZAMORA, N.; PEÑA-CLAROS, M.
Afiliação:  L. POORTER, WAGENINGEN UNIVERSITY; M. T. van der SANDE, WAGENINGEN UNIVERSITY; J. THOMPSON, CENTRE FOR ECOLOGIE & HIDROLOGIE, PENICUIK; E. J. M. M. ARETS; A. ALARCÓN; J. ÁLVAREZ-SÁNCHEZ; N. ASCARRUNZ; P. BALVANERA; G. BARAJAS-GUZMÁN; A. BOIT; F. BONGERS; F. A. CARVALHO, INPA; F. CASANOVES; G. CORNEJO-TENORIO; F. R. C. COSTA, INPA; CAROLINA VOLKMER DE CASTILHO, CPAF-RR; J. F. DUIVENVORDEN; L. P. DUTRIEUX; J. P. ENQUIST; F. FERNÁNDEZ-MÉNDEZ; B. FINEGAN; L. H. L. GORMLEY; J. R. HEALEY; M. R. HOOSBEEK; G. IBARRA-MANRÍQUEZ; A. B. JUNQUEIRA, INPA; C. LEVIS; J. C. LICONA; L. S. LISBOA, ESALQ/USP; W. E. MAGNUSSON; M. MARTÍNEZ-RAMOS; A. MARTÍNEZ-YRIZAR; LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CPATU; L. C. MASKELL; LUCAS JOSE MAZZEI DE FREITAS, CPATU; J. A. MEAVE; F. MORA; R. MUÑOZ; C. NYTCH; M. P. PANSONATO, INPA; T. W. PARR; H. PAZ; E. A. PÉREZ-GARCIA; L. Y. RENTERÍA; J. RODRÍGUEZ-VELÁZQUEZ; D. M. A. ROZENDAAL; ADEMIR ROBERTO RUSCHEL, CPATU; B. SAKSCHEWSKI; B. SALGADO-NEGRET; J. SCHIETT, INPA; MARGARETH SIMOES, CNPS; F. L. SINCLAIR; P. F. SOUZA, INPA; F. C. SOUZA, INPA; J. STROPP, UFAL; H. ter STEEGE; N. G. SWENSON; K. THONICKE; M. TOLEDO; M. URIARTE; P. van der HOUT; P. WALKER; N. ZAMORA; M. PEÑA-CLAROS.
Título:  Diversity enhances carbon storage in tropical forests.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Global Ecology and Biogeography, v. 24, n. 11, p. 1314-1328, Nov. 2015.
DOI:  10.1111/geb.12364
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Tropical forests store 25% of global carbon and harbour 96% of the world?s tree species, but it is not clear whether this high biodiversity matters for carbon storage. Few studies have teased apart the relative importance of forest attributes and environmental drivers for ecosystem functioning, and no such study exists for the tropics. We relate aboveground biomass (AGB) to forest attributes (diversity and structure) and environmental drivers (annual rainfall and soil fertility) using data from 144,000 trees, 2050 forest plots and 59 forest sites. The sites span the complete latitudinal and climatic gradients in the lowland Neotropics, with rainfall ranging from 750 to 4350 mm year-1. Relationships were analysed within forest sites at scales of 0.1 and 1 ha and across forest sites along large-scale environmental gradients. We used a structural equation model to test the hypothesis that species richness, forest structural attributes and environmental drivers have independent, positive effects on AGB. Across sites, AGB was most strongly driven by rainfall, followed by average tree stem diameter and rarefied species richness, which all had positive effects on AGB. Our indicator of soil fertility (cation exchange capacity) had a negligible effect on AGB, perhaps because we used a global soil database. Taxonomic forest attributes (i.e. species richness, rarefied richness and Shannon diversity) had the strongest relationships with AGB at small spatial scales, where an additional s... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Escala; Funcionamento dos ecossistemas; Neotropical; Precipitação; REDD+.
Thesagro:  Biodiversidade; Biomassa; Floresta tropical; Solo.
Thesaurus Nal:  Biodiversity; Biomass; Soil; Tropical forests.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS19008 - 1UPCAP - DD2015.00236
CPAF-RR14841 - 1UPCAP - DDS2015.048S2015.048
CPATU51715 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2022
Data da última atualização:  12/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  COUTO, C. DE C.; COELHO, C. C. DE S.; OLIVEIRA, E. M. M.; CASAL, S.; FREITAS-SILVA, O.
Afiliação:  CINTHIA DE CARVALHO COUTO, UNIRIO; CAROLINE CORRÊA DE SOUZA COELHO, UNIRIO; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; SUSANA CASAL, Universidade do Porto; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA.
Título:  Adulteration in roasted coffee: a comprehensive systematic review of analytical detection approaches.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Properties, v. 26, n. 1, p. 231-258, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1080/10942912.2022.2158865
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  he presence of impurities in roasted ground coffee interferes with its quality. This Systematic Literature Review (SLR) aimed to identify and evaluate the different types of analytical techniques published in the last 20 years for the detection of adulterants in roasted coffee. The SLR was performed on StArt software in three stages: Planning, Executing, and Summarization. Eighty-three studies were selected for this review. The type of coffee most frequently studied was roasted ground coffee and Coffea arabica, while among the adulterants, Coffea canephora, coffee wastes, and corn. There was a trend toward applications of chromatographic, spectroscopic, and multi-adulterant techniques. Suitable techniques to detect/quantify adulterations in coffee and particularly as multi-detection approaches are crucial to improve coffee quality worldwide.
Palavras-Chave:  Arabica coffee; Chromatographic methods; Coffee adulteration; Coffee quality; Food fraud; Robusta coffee; Spectroscopy methods.
Thesaurus NAL:  Food technology; Systematic review.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15457 - 1UPCAP - DD
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