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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
24/05/2018 |
Data da última atualização: |
26/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
SANTOS, T. M. dos; SILVA, E. de O.; AZEREDO, H. M. C. de; SOUZA FILHO, M. de S. M. de. |
Afiliação: |
Talita Macedo dos Santos, Engenheira química, doutoranda em Engenharia Química, Universidade Federal do Ceará; EBENEZER DE OLIVEIRA SILVA, CNPAT; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPAT; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT. |
Título: |
Revestimento de goiabas com zeína. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2018. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado Técnico, 237). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Revestimentos comestíveis são películas aplicadas sobre a superfície de alimentos, geralmente com a função de proteção contra fatores ambientais, aumentando sua vida útil e/ou melhorando sua qualidade. Revestimentos têm sido estudados especialmente em frutos frescos, com o objetivo de diminuir a troca de gases entre o fruto e a atmosfera externa, reduzindo assim a taxa respiratória e estendendo a vida útil dos frutos. As goiabas (Psidium guajava L.) são frutos nativos das Américas do Sul e Central, bastante resistentes a altas temperaturas e à seca. São bastante apreciados e consumidos, principalmente na forma in natura, mas têm vida útil muito curta (tipicamente 3–6 dias), o que se explica por suas altas taxas de respiração e rápido amadurecimento (Forato et al., 2015). Isso torna a goiaba um excelente modelo para estudo dos efeitos de revestimentos comestíveis. |
Palavras-Chave: |
Paluma; Revestimento comestível. |
Thesagro: |
Goiaba; Revestimento; Zeína. |
Thesaurus Nal: |
Guavas. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/177626/1/COT18004.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
22/11/2017 |
Data da última atualização: |
14/06/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SOUZA, F. H. D. de; ASSIS, G. M. L. de; VALENTIM, J. F.; CAVARIANI, C. |
Afiliação: |
FRANCISCO HUMBERTO DUBBERN DE SOUZA, CPPSE; GISELLE MARIANO LESSA DE ASSIS, CPAF-Acre; JUDSON FERREIRA VALENTIM, CPAF-Acre; Cláudio Cavariani, UNESP. |
Título: |
Longevity of Arachis pintoi cv. BRS Mandobi seeds stored under different conditions. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Seed Science, v. 39, n. 3, p. 288-296, 2017. |
ISSN: |
2317-1545 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/2317-1545v39n3179562 |
Idioma: |
Inglês Português |
Conteúdo: |
The goal of this work was to evaluate the storage effects under different temperatures, relative humidities (RH) and packaging types on the seed physiological quality and pod moisture content of Arachis pintoi cv. BRS Mandobi. The fruit of this herbaceous, perennial, leguminous species consists of an indehiscent pod containing a single seed, which is not dehulled for planting purposes. Pod samples presenting an initial 5.8% moisture content and stored under atmospheres presenting 30, 50, 70, 80 and 90% RH at 21±2 °C reached, respectively, the following equilibrium moisture content (EMC): 5.1±0.3%, 6.2±0.2%, 7.4±0.3%, 8.5±0.2% and 11.6±0.4%. Pod components (pericarp and seed) differed from one another in terms of EMC when stored under the same RH?s; on an average, the pericarp EMC was 4.2% higher than that of the seed. A drastic physiological quality reduction was observed in seeds contained in pods that presented a 6.9% moisture content when storage temperature was raised from 21±2 °C to 30±3 °C. The physiological quality of seeds was preserved for a longer time in semi-permeable packages; this contributed either to maintain low EMC?s or to delay reaching higher pod EMC?s, depending on the RH under which they were stored. |
Palavras-Chave: |
Almacenamiento de semillas; Amendoim forrageiro; Arachis pintoi cv Mandobi; Cacahuetes forrajeros; Calidad de las semillas; Contenido de agua; Embrapa Pecuária Sudeste; Forage peanut; Higroscopicidad; Hygroscopic equilibrium; Leguminosas forrajeras; São Carlos (SP); São Paulo; Seed packaging. |
Thesagro: |
Armazenamento; Equilíbrio higroscópico; Leguminosa forrageira; Qualidade; Semente; Teor de umidade. |
Thesaurus NAL: |
Forage legumes; Hygroscopicity; Seed quality; Seed storage; Water content. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/167275/1/2317-1545-jss-39-03-00288.pdf
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Marc: |
LEADER 02683naa a2200481 a 4500 001 2080452 005 2019-06-14 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2317-1545 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/2317-1545v39n3179562$2DOI 100 1 $aSOUZA, F. H. D. de 245 $aLongevity of Arachis pintoi cv. BRS Mandobi seeds stored under different conditions.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aThe goal of this work was to evaluate the storage effects under different temperatures, relative humidities (RH) and packaging types on the seed physiological quality and pod moisture content of Arachis pintoi cv. BRS Mandobi. The fruit of this herbaceous, perennial, leguminous species consists of an indehiscent pod containing a single seed, which is not dehulled for planting purposes. Pod samples presenting an initial 5.8% moisture content and stored under atmospheres presenting 30, 50, 70, 80 and 90% RH at 21±2 °C reached, respectively, the following equilibrium moisture content (EMC): 5.1±0.3%, 6.2±0.2%, 7.4±0.3%, 8.5±0.2% and 11.6±0.4%. Pod components (pericarp and seed) differed from one another in terms of EMC when stored under the same RH?s; on an average, the pericarp EMC was 4.2% higher than that of the seed. A drastic physiological quality reduction was observed in seeds contained in pods that presented a 6.9% moisture content when storage temperature was raised from 21±2 °C to 30±3 °C. The physiological quality of seeds was preserved for a longer time in semi-permeable packages; this contributed either to maintain low EMC?s or to delay reaching higher pod EMC?s, depending on the RH under which they were stored. 650 $aForage legumes 650 $aHygroscopicity 650 $aSeed quality 650 $aSeed storage 650 $aWater content 650 $aArmazenamento 650 $aEquilíbrio higroscópico 650 $aLeguminosa forrageira 650 $aQualidade 650 $aSemente 650 $aTeor de umidade 653 $aAlmacenamiento de semillas 653 $aAmendoim forrageiro 653 $aArachis pintoi cv Mandobi 653 $aCacahuetes forrajeros 653 $aCalidad de las semillas 653 $aContenido de agua 653 $aEmbrapa Pecuária Sudeste 653 $aForage peanut 653 $aHigroscopicidad 653 $aHygroscopic equilibrium 653 $aLeguminosas forrajeras 653 $aSão Carlos (SP) 653 $aSão Paulo 653 $aSeed packaging 700 1 $aASSIS, G. M. L. de 700 1 $aVALENTIM, J. F. 700 1 $aCAVARIANI, C. 773 $tJournal of Seed Science$gv. 39, n. 3, p. 288-296, 2017.
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