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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
03/12/2018 |
Data da última atualização: |
25/02/2019 |
Autoria: |
CLÍMACO, W. L. dos S.; MELO, E. de F.; VAZ, D. P.; SALDANHA, M. M.; PINTO, M. F. V. da S.; FERNANDES, L. C. C.; BAIÃO, N. C.; OLIVEIRA, L. G. de; SANT'ANA, F. M. de; SOUZA, M. R. de; LARA, L. J. C. |
Afiliação: |
Winnie Luiza dos Santos Clímaco, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG/Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia; Érica de Faria Melo, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG/Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia; Diego Pereira Vaz, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG/Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia; Mariana Masseo Saldanha, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG/Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia; Maria Fernanda Vieira da Silva Pinto, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG/Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia; Letícia Carolina Cleto Fernandes, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG/Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia; Nelson Carneiro Baião, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG/Escola de Veterinária, Departamento de Zootecnia; Letícia Goulart de Oliveira, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG/Escola de Veterinária/Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal; Felipe Machado de Sant'Anna, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG/Escola de Veterinária/Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal; Marcelo Resende de Souza, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG/Escola de Veterinária/Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal; Leonardo José Camargos Lara, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG/Escola de Veterinária/Departamento de Tecnologia e Inspeção de Produtos de Origem Animal. |
Título: |
Eggshell microbiology and quality of hatching eggs subjected to different sanitizing procedures. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 10, p. 1167-1183, Oct. 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Microbiologia e qualidade de casca de ovos incubáveis submetidos a diferentes procedimentos de desinfecção. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the effect of different disinfection procedures as alternatives to formaldehyde fumigation on eggshell microbial load and quality of eggs from a 42-weekold Cobb commercial breeder flock. A total of 10,080 clean eggs collected from the nests were randomly distributed in a randomized complete block design, among the following treatment groups: 13.33 g m-3 formaldehyde fumigation, 5?10 ppm ozone fumigation, 6.36 mW cm-2 UV-C light irradiation, spraying with 1.56% hydrogen peroxide, spraying with 0.13% peracetic acid, spraying with water (wet control), and no disinfection procedure (dry control). Per treatment, eight samples of four eggs each were collected before and after the disinfection procedure, in order to count the number of Enterobacteriaceae and total aerobic mesophilic bacteria on the eggshell. Only eggs subjected to the formaldehyde and UV treatments showed a significant reduction in total aerobic mesophilic bacterial count on the eggshell, when compared with those of the dry control group. Treatments did not affect eggshell thickness and resistance force. UV light exposure is effective in reducing microbial load on 42-week-old breeder flock eggshells, without affecting their quality, and can be considered an alternative to formaldehyde disinfection. |
Palavras-Chave: |
Bacterial count; Contagem de bactéria; Luz UV; Resistance force; UV light. |
Thesagro: |
Desinfetante; Espessura; Ozônio; Resistência. |
Thesaurus Nal: |
Ozone; Sanitizers; Thickness. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/187578/1/Eggshell-microbiology-and-quality.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
31/01/2022 |
Data da última atualização: |
29/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
DELFIM, J. J.; SALVADOR, J. O.; MORAES, L. A. C.; MOREIRA, A. |
Afiliação: |
JORGE JOÃO DELFIM, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.; JOÃO ODEMIR SALVADOR, Centro de Energia Nuclear na Agricultura da Universidade de São Paulo (CENA/USP), Piracicaba, SP.; LARISSA ALEXANDRA CARDOSO MORAES, CNPSO; ADONIS MOREIRA, CNPSO. |
Título: |
Effect of liming and phosphorus sources on soil fertility, growth, and nutritional status of guava seedlings in three tropical soils. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Plant Nutrition, v. 45, n. 9, p. 1403-1412, 2022. |
DOI: |
10.1080/01904167.2021.2020836 |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Atributos químicos do solo; Componentes de crescimento; Extratores de fósforo; Growth components; P extractants. |
Thesagro: |
Estado Nutricional; Psidium Guajava; Soja; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Nutritional status; Soil chemical properties. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 00942naa a2200289 a 4500 001 2139517 005 2023-06-29 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1080/01904167.2021.2020836$2DOI 100 1 $aDELFIM, J. J. 245 $aEffect of liming and phosphorus sources on soil fertility, growth, and nutritional status of guava seedlings in three tropical soils.$h[electronic resource] 260 $c2022 650 $aNutritional status 650 $aSoil chemical properties 650 $aEstado Nutricional 650 $aPsidium Guajava 650 $aSoja 650 $aSolo 653 $aAtributos químicos do solo 653 $aComponentes de crescimento 653 $aExtratores de fósforo 653 $aGrowth components 653 $aP extractants 700 1 $aSALVADOR, J. O. 700 1 $aMORAES, L. A. C. 700 1 $aMOREIRA, A. 773 $tJournal of Plant Nutrition$gv. 45, n. 9, p. 1403-1412, 2022.
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Embrapa Soja (CNPSO) |
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