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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
26/04/2022 |
Data da última atualização: |
27/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DANTAS, D. L. DA S.; VIEIRA, V. B.; SOARES, J. K. B.; SANTOS, K. M. O. dos; EGITO, A. S. do; FIGUEIREDO, R. M. F. DE; LIMA, M. DOS S.; MACHADO, N. A. F.; SOUZA, M. DE F. V. DE; CONCEIÇÃO, M. L. DA; QUEIROGA, R. DE C. R. DO E.; OLIVEIRA, M. E. G. DE. |
Afiliação: |
DALYANE LAÍS DA SILVA DANTAS, Universidade Federal da Paraíba; VANESSA BORDIN VIERA, Universidade Federal de Campina Grande; JULIANA KÉSSIA BARBOSA SOARES, Universidade Federal de Campina Grande; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS, CNPC; ROSSANA MARIA FEITOSA DE FIGUEIREDO, Universidade Federal de Campina Grande; MARCOS DOS SANTOS LIMA, Instituto Federal do Sertão de Pernambuco; NÍTALO ANDRÉ FARIAS MACHADO, Universidade Federal do Maranhão; MARIA DE FÁTIMA VANDERLEI DE SOUZA, Universidade Federal da Paraíba; MARIA LÚCIA DA CONCEIÇÃO, Universidade Federal da Paraíba; RITA DE CÁSSIA RAMOS DO EGYPTO QUEIROGA, Universidade Federal da Paraíba; MARIA ELIEIDY GOMES DE OLIVEIRA, Universidade Federal da Paraíba. |
Título: |
Pilosocereus gounellei (xique-xique) flour: Improving the nutritional, bioactive, and technological properties of probiotic goat-milk yogurt. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
LWT. Food Science and Technology, v. 158, 113165, p. 1-9, Mar. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113165 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, we evaluate the technological, nutritional, and bioactivity effects on goat-milk yogurt of adding different concentrations of xique-xique flour: 1.0% (XY1%) and 2.0% (XY2%). The goat-milk yogurts (stored under refrigeration) also contained Limosilactobacillus mucosae CNPC007 (an autochthonous strain). The XY1% and XY2% treatments presented greater intensity in terms of color (yellow), and greater luminosity (L*) during storage than the control yogurt (CY). Up to the 14th day of storage, the XY1% and XY2% treatments presented greater viscosity values as well. During storage, as in any fermentation process, a reduction in lactose (hydro- lysis) was observed, with a greater release of simple sugars glucose and galactose and a concomitant increase in the lactic acid content. The PCA confirmed that these behaviors were more evident from the 14th day of the XY1% treatment, and on the 28th day in XY2% treatment. After 28 days of storage, XY2% presented higher counts of L. mucosae CNPC007, with higher mineral, total phenolic compounds, and flavonoid contents, as well as greater antioxidant activity (by FRAP). Xique-xique flour can be used to produce goat-milk yogurt without negatively affecting its technological characteristics, adding both nutritional and functional value to the product. |
Palavras-Chave: |
Apparent viscosity. |
Thesagro: |
Composto Fenólico; Iogurte; Nutriente Mineral; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Food technology; Goat milk; Mineral content; Phenolic compounds; Schlumbergera (Cactaceae); Yogurt. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142408/1/1-s2.0-S0023643822001001-main.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
30/11/2022 |
Data da última atualização: |
30/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
GUARESCHI, R. F.; BATISTA, J. N.; JANTALIA, C. P.; SOUZA FILHO, B. F. de; LUMBRERAS, J. F.; URQUIAGA, S.; ALVES, B. J. R.; PACHECO, R. S.; VIANA, A. R.; GRAVINA, G. de A.; MENDONÇA, L. P.; PEREIRA, W.; ZILLI, J. E.; ZITO, R. K. |
Afiliação: |
RONI FERNANDES GUARESCHI, Cooperativa Comigo, Paraúna, GO; JOSIMAR NOGUEIRA BATISTA, UFRRJ; CLAUDIA POZZI JANTALIA, CNPAB; BENEDITO FERNANDES DE SOUZA FILHO, PESAGRO RIO; JOSE FRANCISCO LUMBRERAS, CNPS; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB; RAFAEL SANCHES PACHECO, BOLSISTA DA EMBRAPA AGROBIOLOGIA; ARIVALDO RIBEIRO VIANA, PESAGRO RIO; GERALDO DE AMARAL GRAVINA, UENF; LETÍCIA PASTORE MENDONÇA, UFRRJ; WILLIAN PEREIRA, UFRRJ; JERRI EDSON ZILLI, CNPAB; ROBERTO KAZUHIKO ZITO, CNPSO. |
Título: |
Aptidão de cultivares de soja às condições edafoclimáticas do norte fluminense. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite, Adeney de Freitas Bueno, editores técnicos. resumo 157. |
Páginas: |
p. 177. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Seleção de grão. |
Thesagro: |
Glycine Max; Grão; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Grains; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144102/1/Aptidao-de-cultivares-de-soja-as-condicoes-edafoclimaticas-do-norte.pdf
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Marc: |
LEADER 01160naa a2200349 a 4500 001 2148990 005 2022-11-30 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGUARESCHI, R. F. 245 $aAptidão de cultivares de soja às condições edafoclimáticas do norte fluminense.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $ap. 177. 650 $aGrains 650 $aSoybeans 650 $aGlycine Max 650 $aGrão 650 $aSoja 653 $aSeleção de grão 700 1 $aBATISTA, J. N. 700 1 $aJANTALIA, C. P. 700 1 $aSOUZA FILHO, B. F. de 700 1 $aLUMBRERAS, J. F. 700 1 $aURQUIAGA, S. 700 1 $aALVES, B. J. R. 700 1 $aPACHECO, R. S. 700 1 $aVIANA, A. R. 700 1 $aGRAVINA, G. de A. 700 1 $aMENDONÇA, L. P. 700 1 $aPEREIRA, W. 700 1 $aZILLI, J. E. 700 1 $aZITO, R. K. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite, Adeney de Freitas Bueno, editores técnicos. resumo 157.
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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