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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
28/09/2011 |
Data da última atualização: |
30/11/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, K. dos S. C.; SOUZA, L. B. e; GODOY, R. L. de O.; FRANÇA, T. C. C.; LIMA, A. L. dos S. |
Afiliação: |
KEILA DOS SANTOS COPLE LIMA, IME; LUCIANA BOHER E SOUZA, IME; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; TANOS CELMAR COSTA FRANÇA, IME; ANTÔNIO LUÍS DOS SANTOS LIMA, IME. |
Título: |
Effect of gamma irradiation and cooking on cowpea bean grains (Vigna unguiculata L. Walp). |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Radiation Physics and Chemistry, v. 80, n. 9, p. 983-989, Sept. 2011. |
DOI: |
10.1016/j.radphyschem.2011.04.011 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Leguminous plants are important sources of proteins, vitamins, carbohydrates, fibers and minerals. However, some of their non-nutritive elements can present undesirable side effects like flatulence provoked by the anaerobic fermentation of oligosaccharides, such as raffinose and stachyose, in the gut. A way to avoid this inconvenience, without any change in the nutritional value and post-harvesting losses, is an irradiation process. Here, we evaluated the effects of gamma irradiation on the amino acids, thiamine and oligosaccharide contents and on the fungi and their toxin percentages in cowpea bean (Vigna unguiculata L. Walp) samples. For irradiation doses of 0.0, 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 and 10.0 kGy the results showed no significant differences in content for the uncooked samples. However, the combination of irradiation and cooking processes reduced the non-nutritive factors responsible for flatulence. Irradiation also significantly reduced the presence of Aspergillus, Penicilium, Rhizopus and Fusarium fungi and was shown to be efficient in grain conservation for a storage time of 6 months. |
Palavras-Chave: |
Feijão caupi. |
Thesagro: |
Feijão de corda; Irradiação; Raio gama. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01800naa a2200229 a 4500 001 1901623 005 2012-11-30 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.radphyschem.2011.04.011$2DOI 100 1 $aLIMA, K. dos S. C. 245 $aEffect of gamma irradiation and cooking on cowpea bean grains (Vigna unguiculata L. Walp). 260 $c2011 520 $aLeguminous plants are important sources of proteins, vitamins, carbohydrates, fibers and minerals. However, some of their non-nutritive elements can present undesirable side effects like flatulence provoked by the anaerobic fermentation of oligosaccharides, such as raffinose and stachyose, in the gut. A way to avoid this inconvenience, without any change in the nutritional value and post-harvesting losses, is an irradiation process. Here, we evaluated the effects of gamma irradiation on the amino acids, thiamine and oligosaccharide contents and on the fungi and their toxin percentages in cowpea bean (Vigna unguiculata L. Walp) samples. For irradiation doses of 0.0, 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 and 10.0 kGy the results showed no significant differences in content for the uncooked samples. However, the combination of irradiation and cooking processes reduced the non-nutritive factors responsible for flatulence. Irradiation also significantly reduced the presence of Aspergillus, Penicilium, Rhizopus and Fusarium fungi and was shown to be efficient in grain conservation for a storage time of 6 months. 650 $aFeijão de corda 650 $aIrradiação 650 $aRaio gama 653 $aFeijão caupi 700 1 $aSOUZA, L. B. e 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 700 1 $aFRANÇA, T. C. C. 700 1 $aLIMA, A. L. dos S. 773 $tRadiation Physics and Chemistry$gv. 80, n. 9, p. 983-989, Sept. 2011.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro |
Volume |
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Registros recuperados : 7 | |
1. | | MACIEL, C. G.; SOUZA, L. B. de; BOVOLINI, M. P.; BRUM, D. L.; MUNIZ, M. F. B.; BURIOL, G. A. Qualidade fisiológica e sanitária de sementes de açoita-cavalo (Luehea divaricata). Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 33, n. 75, p. 331-338, jul./set. 2013. Nota Científica.Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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2. | | SOUZA, L. B.; LIMA, K. S. C.; COELHO, M. J.; LIMA, A. L. S.; GODOY, R. L. O.; ARAUJO, M. C. P. Avaliação dos teores de tiamina (vitamina B1) em feijão-fradinho (Vigna unguiculata (L.) Walp) irradiado e condicionado. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 7., 2007, Campinas. Ciência e tecnologia de alimentos em benefício a sociedade: ligando a agricultura à saúde. Campinas: SBCTA: Unicamp/FEA, 2007. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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3. | | SOUZA, L. B. de; PIMENTEL, F. A.; PEREIRA, R. de C. A.; LIMA, Y. C. de; LIMA, E. de O. R. Influência da colheita, secagem e destilação sobre o rendimento do óleo essencial de Ocimum gratissimum L. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2009, Fortaleza. Resumos... Fortaleza: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2009. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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4. | | LIMA, K. dos S. C.; LIMA, A. L. dos S.; COELHO, M. J.; SOUZA, L. B. e; FREITAS SILVA, O.; GODOY, R. L. de O. Inhibition of toxigenic fungus by irradiation process during storage time of cowpea bean grains. In: INTERNATIONAL CONFERENCE OF AGRICULTURAL ENGINEERING; BRAZILIAN CONGRESS OF AGRICULTURAL ENGINEERING, 37.; INTERNATIONAL LIVESTOCK ENVIRONMENT SYMPOSIUM, 8., 2008, Foz do Iguaçu. Technology for all: sharing the knowledge for development: proceedings. Jaboticabal: SBEA, 2008. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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5. | | SOUZA, L. B. de; PEIXOTO, C. P.; SILVEIRA, P. S. da; LEDO, C. A. da S.; SANTOS, V. P.; SANTOS, A. P. S. G. dos. Características agronômicas e rendimento de girassol em diferentes épocas de semeadura e populações de plantas no Recôncavo da Bahia. Bioscience Journal .,Uberlandia, v. 30, supplement 1, p. 90-100, June, 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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7. | | MOREIRA, M. da R.; PEREIRA, R. de C. A.; PIMENTEL, F. A.; MENDES, R. M. de S.; LIMA, Y. C. de; SOUZA, L. B. de. Efeito do horário de colheita e da secagem na produção de óleo essencial de Ocimum selloi Benth. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2009, Fortaleza. Resumos... Fortaleza: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2009. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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Registros recuperados : 7 | |
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