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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
30/08/2023 |
Data da última atualização: |
30/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LISBÔA, A. M. G.; ATAÍDE, E. M.; BASTOS, D. C.; SOUZA, J. M. A.; COSTA, R. S. |
Afiliação: |
ANTONIO MARCOS GOMES LISBÔA, UFRPE, Serra Talhada, PE; ELMA MACHADO ATAÍDE, UFRPE, Serra Talhada, PE; DEBORA COSTA BASTOS, CPATSA; JACKSON MIRELLYS AZEVÊDO SOUZA, UFV; ROSEMEIRE SANTOS COSTA, Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, SE. |
Título: |
Edible coatings on the post-harvest conservation of orange Natal CNPMF 112. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, v. 44, n. 1, p. 329-342, jan./fev. 2023. |
DOI: |
10.5433/1679-0359.2022v44n1p329 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Citrus fruit have a lengthy post-harvest lifetime, however owing to water loss, they lose firmness and luster on the skin after being picked. In light of the foregoing, this study aimed to assess the effects of coatings on the post-harvest conservation of ?Natal CNPMF 112? oranges under refrigerated settings using aqueous and alcoholic propolis extracts and carnauba wax. Fruit of ?Natal CNPMF 112? orange tree grafted on ?Rangpur? lime were treated with carnauba wax (100%) and alcoholic and aqueous propolis extracts (30%). The experimental design was totally randomized, with the plots consisting of the coatings plus the control (distilled water), and the subplots separated by the storage time (0, 10, 20, and 30 days) at 12 ºC ± 2, with the exception of weight loss, which was assessed at three-day intervals (0 to 30 days). Loss of fruit mass, average fruit mass, soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid, maturity index, pH, and technical index were all examined. According to the findings, the alcoholic extract of propolis produced decreased fruit mass loss, a high maturity index, and balanced acidity. The coatings used in the postharvest conservation of refrigerated ?Natal CNPMF 112? oranges had no effect on the other parameters. As a result, propolis alcoholic extract is suggested for the preservation of ?Natal CNPMF 112? orange. |
Palavras-Chave: |
Atmosfera modificada; Cera vegetal; Revestimentos comestíveis; Variedade Natal CNPMF 11. |
Thesagro: |
Armazenamento; Citrus Sinensis; Conservação; Laranja; Pós-Colheita. |
Thesaurus Nal: |
Citrus fruits; Coatings; Modified atmosphere packaging; Oranges; Postharvest physiology; Postharvest technology; Postharvest treatment; Storage. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156232/1/Edible-coatings-on-the-post-harvest-conservation-of-orange-Natal-CNPMF-112-Laranja-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registros recuperados : 13 | |
1. | | ATAÍDE, E. M.; SILVA, M. de S.; SOUZA, J. M. A.; BASTOS, D. C. Ácido indolbutírico e substratos no desenvolvimento de estacas de umbuzeiro em três estádios fenológicos. Agrarian Academy, Centro Científico Conhece, Goiânia, v. 4, n. 8, p. 21-33, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 5 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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4. | | ATAÍDE, E. M.; LISBÔA, A. M. G.; BASTOS, D. C.; SOUZA, J. M. A.; COSTA, R. S. Cera de carnaúba e extrato de própolis na conservação pós-colheita de laranja Natal CNPMF 112 em condição refrigerada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2575-2578.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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6. | | FERRAZ, R. A.; LEONEL, S.; SOUZA, J. M. A.; FERREIRA, R. B.; MODESTO, J. H.; ARRUDA, L. L. Phenology, vegetative growth, and yield performance of fig in Southeastern Brazil . Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e01192, 2020. Título em português: Fenologia, crescimento vegetativo e rendimento de figueira no Sudeste do Brasil.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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7. | | SILVA, G. T. M. de A.; ATAÍDE, E. M.; SOUZA, J. M. A.; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; LIMA NETO, F. P. Características físicas e químicas de frutos de diferentes genótipos de maracujazeiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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9. | | SILVA, G. T. M. de A.; ATAÍDE, E. M.; SOUZA, J. M. A.; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; LIMA NETO, F. P. Caraterísticas físicas e químicas de frutos de diferentes genótipos de maracujazeiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 1 CD-ROM. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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10. | | BRAZ, E. M.; FERREIRA, L. A.; SOUZA, J. M. A. de; SILVA, Z. A. G. P. da G. e; FIGUEIREDO, E. O.; OLIVEIRA, L. C. de. Manejo dos produtos florestais não madeireiros na Floresta Estadual do Antimari, AC. In: SIVIERO, A.; MING, L. C.; SILVEIRA, M.; DALY, D. C.; WALLACE, R. H. (org.). Etnobotânica e botânica econômica do Acre. Rio Branco, AC: Edufac, 2016. cap. 6. p. 96-110.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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11. | | BRAZ, E. M.; FIGUEIREDO, E. O.; FERREIRA, L. A.; OLIVEIRA, L. C. de; GAMA e SILVA, Z. A. G. P. da; SOUZA, J. M. A. de. Manejo dos produtos florestais não madeireiros da Floresta Estadual do Antimary: a busca de um modelo. In: CONGRESSO IBERO-AMERICANO DE PESQUISA E DESENVOLVIMENTO DE PRODUTOS FLORESTAIS, 2.; SEMINÁRIO EM TECNOLOGIA DA MADEIRA E PRODUTOS FLORESTAIS NÃO MADEIRÁVEIS, 1., 2002, Curitiba. Aproveitamento tecnológico da floresta ibero-americana: fonte de suprimento para o mundo: anais. Curitiba: Universidade Federal do Paraná: Fundação de Pesquisas Florestais do Paraná, 2002. 15 p. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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12. | | LAROCA, J. V. dos S.; SOUZA, J. M. A. de; PIRES, G. C.; PIRES, G. J. C.; PACHECO, L. P.; SILVA, F. D. da; WRUCK, F. J.; CARNEIRO, M. A. C.; SILVA, L. S.; SOUZA, E. D. de. Soil quality and soybean productivity in crop-livestock integrated system in no-tillage. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 11, p. 1248-1258, Nov. 2018. Título em Português: Qualidade do solo e produtividade de soja em sistema de integração lavoura-pecuária em plantio direto.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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13. | | VALENTIM, J. F.; CAVALCANTI, F. J. B.; SOTHERS, C. A.; BRAZ, E. M.; CALOURO, A. M.; SILVA, Z. A. G. P. da G. e; SILVA, J. A.; SOUZA, J. C. N. de; SOUTO, A. M.; SOUZA, J. M. A. de; PEREIRA, A. M. B.; KRANZ, R.; LOTUFO, U. D.; ARAUJO, H. J. B. de; SANT'ANA, H. M.; DIÓGENES, M. B.; MEDEIROS, M. da F. e S. T. The Acre project: an ITTO action to promote sustainable management of forests and development in the Amazon. Rio Branco, AC: FUNTAC, 1999. 77 p.Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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