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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
04/10/2022 |
Data da última atualização: |
04/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CAVALCANTE, E. S.; MONTE JÚNIOR, F. A. C.; EVANGELISTA, T. Y. L.; PEREIRA, G. A.; SOUZA, F. de F.; SILVA JÚNIOR, G. B. da. |
Afiliação: |
EMANUELA SOUSA CAVALCANTE, Federal University of Piauí; FRANCISCO ALMIR CAMPELO MONTE JUNIOR, Federal University of Piauí; THAMYRES YARA LIMA EVANGELISTA, Federal University of Piauí; GUSTAVO ALVES PEREIRA, Federal University of Piauí; FLAVIO DE FRANCA SOUZA, CPATSA; GABRIEL BARBOSA DA SILVA JUNIOR, Federal University of Piauí. |
Título: |
Yield and physicochemical characteristics of west indian cherry genotypes grown in the semi-arid region. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Advanced Engineering Research and Science, v. 8, n. 12, Dec, 2021. |
ISSN: |
2456-1908 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the yield and physicochemical characteristics of three West Indian Cherry genotypes cultivated in the semi-arid region of the state of Piauí, Brazil. The experiment was conducted in a randomized block design (RBD) with three replications and three treatments, corresponding to the West Indian Cherry genotypes ‘Clone 14’, ‘BRS 366 Jaburu’, and ‘Junko’ cultivated in a 4 x 3 m spacing. Combined genotype analysis revealed the following mean variations: yield from 22.96 to 47.53 t ha -1; fruit mass from 4.18 to 5.52 g; longitudinal diameter from 20.28 to 22.80 mm; transverse diameter from 17.32 to 18.42 mm, pulp yield from 27.58 % to 34.54%; red Hue° varying from 19.00° to 26.00°; soluble solids from 7.2 to 8.1 °Brix; titratable acidity from 0.82 to 1.34; ratio of total soluble solids to titratable acidity from 5.00 to 10.37; pH from 3.52 to 3.74; total anthocyanins from 2.56 to 12.11 mg.100 g-1 of pulp; flavonoids from 4.30 to 7.44 mg.100 g-1 of pulp; lycopene from 0.30 to 4.71 mg.100 g-1 of pulp; β-carotene from 14.00 to 32.51 mg 100 g-1 of pulp; mean ascorbic acid content of 2.676 mg.100 g-1 of pulp. Under the present experimental conditions, “BRS 366 Jaburu” was the most promising among the studied genotypes. |
Palavras-Chave: |
Fruto qualidade; West indian cherry. |
Thesagro: |
Acerola; Genótipo; Vitamina C. |
Thesaurus Nal: |
Fruit quality; Malpighia emarginata. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147105/1/Yield-and-physicochemical-characteristics-of-west-indian-cherry-2021.pdf
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Marc: |
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
24/11/2000 |
Data da última atualização: |
30/06/2021 |
Autoria: |
OLIVEIRA, C. A. L. de; MARTINS, E. N.; FREITAS, A. R. de; ALENCAR, M. M. de. |
Título: |
Avaliação da heterogenidade de variância entre grupos genético, utilizando-se inferência bayesiana. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SBZ, 37.; 2000, Viçosa, MG. Anais... Viçosa:SBZ, 2000. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Foram estimados os componentes de variância para peso aos 365 e 550 dias, dos três grupos genéticos do processo de formação da raça canchim, utilizando inferência bayesiana. Dois modelos foram ajustados, um modelo unicaracter, e um modelo denominado tricaracter, que consederou a expressão de cada grupo genético como uma característica diferente. Foi verificado que os três grupos geneticos formadores da raça canchim, apresentaram variância genética aditiva homogênea. Para variância residual, os grupos geneticos 1/2 charoles-zebu e 3/4 zebu-charoles apresentaram variância homogeneas e discordantes do grupo genetico 5/8 charoles zebu. |
Palavras-Chave: |
características de crescimento; Componentes de variância; heterocedasticidade. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224149/1/AVALIACAO-HETEROGENEIDADE-VARIANCIAS.pdf
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Marc: |
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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