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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
21/11/2012 |
Data da última atualização: |
08/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OSAWA, C. C.; SOUZA, E. F. de; CASTRO, A. de. |
Afiliação: |
CARLA CRISTIANE OSAWA, IQ/Unicamp, CNPTIA; ELIZABETH FÁTIMA DE SOUZA, PUC Campinas; ALEXANDRE DE CASTRO, CNPTIA. |
Título: |
Colloidal stability by adsorption of Ni2+ or Fe3+ cations on hairy latex particles. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Dispersion Science and Technology, v. 33, n. 2, p. 171-176, 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Polymer latexes have many industrial applications and are considered as models of colloids. The DLVO theory has been widely used to describe the colloidal stability. The adsorption of Ni2+ and Fe3+ cations on polyvinyl acetate latex particles in the presence of NO3À counterions, and the colloidal stability of the system were studied. The obtained results indicate that Ni2+ or Fe3+ cations were adsorbed on the latex particles' hairy layers, which also helped to prevent latex coagulation. The stability of the PVAc latex within highly concentrated ionic media shows a deviation from the behavior described by the classical DLVO theory. |
Palavras-Chave: |
Adsorção de cations; Isoterma de Langmuir. |
Thesagro: |
Latex. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01203naa a2200181 a 4500 001 1940187 005 2020-01-08 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOSAWA, C. C. 245 $aColloidal stability by adsorption of Ni2+ or Fe3+ cations on hairy latex particles.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aPolymer latexes have many industrial applications and are considered as models of colloids. The DLVO theory has been widely used to describe the colloidal stability. The adsorption of Ni2+ and Fe3+ cations on polyvinyl acetate latex particles in the presence of NO3À counterions, and the colloidal stability of the system were studied. The obtained results indicate that Ni2+ or Fe3+ cations were adsorbed on the latex particles' hairy layers, which also helped to prevent latex coagulation. The stability of the PVAc latex within highly concentrated ionic media shows a deviation from the behavior described by the classical DLVO theory. 650 $aLatex 653 $aAdsorção de cations 653 $aIsoterma de Langmuir 700 1 $aSOUZA, E. F. de 700 1 $aCASTRO, A. de 773 $tJournal of Dispersion Science and Technology$gv. 33, n. 2, p. 171-176, 2012.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 85 | |
14. | | GOMES, I. A.; SOUZA, E. F. de; FREITAS-SILVA, O.; SILVA, J. P. L. da. Sobrevivência de Salmonella Enteritidis em maionese de baixa acidez. Revista Higiene Alimentar, v. 29, n. 242-243, mar./abr. 2015. VII Congresso Latino-Americano e XIII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, III Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses e V Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2015, Armação de Búzios, RJ. Alimento, promoção da saúde e compromisso sócio ambiental. Búzios, RJ, 2015.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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16. | | PORTO, A. C. V.; SOUSA, F. C. A.; SOUZA, E. F.; PENHA, E. M.; MATTOS, L. S.; PACHECO, S.; GODOY, R. L. O.; FREITAS-SILVA, O.; GOTTSCHALK, L. M. F.; SOUZA, E. F. de. Avaliação do efeito do pré-tratamento dos grãos de café robusta e arábica sobre a ação da asparaginase. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS, 20.; SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSA, 21. 2015. Fortaleza. Anais... Galoá, 2015. 6 p. Ref. 33874. SINAFERM. SHEB.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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17. | | GARCÍA, Y. R.; BERES, C.; HIDALGO, D.; SOUZA, E. F. de; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C. Influence of processing conditions on bioactive compound extraction from Vitis vinifera L. var. Alicante Bouschet grape pomace. In: INTERNATIONAL CONGRESS ON BIOACTIVE COMPOUNDS, 1.; INTERNATIONAL WORKSHOP ON BIOACTIVE COMPOUNDS, 2., 2018, Campinas, SP. Food design and health nutrition. Campinas: UNICAMP, 2018. Não paginado. Poster. 22nd and 23rd November 2018. ICBC.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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18. | | RUÍZ-GARCÍA, Y.; BERES, C.; CHÁVEZ, D. W. H.; SOUZA, E. F. de; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C. Influence of processing conditions on bioactive compound extraction from Vitis viniferaL. var. Alicante Bouschet grape skin. Journal of Food Science and Technology, v. 56, n. 2, p. 1066-1072, February 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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