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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  28/11/2022
Data da última atualização:  28/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NASCIMENTO, R. Q.; RIBEIRO, C. V. D. M.; COLAUTO, N. B.; SILVA, L. da; LEMOS, P. V. F.; FERREIRA, E. de S.; LINDE, G. A.; MACHADO, B. A. S.; TAVARES, P. P. L. G.; BIASOTO, A. C. T.; GUEZ, M. A. U.; CARVALHO, N.; ASSIS, D. de J.; SILVA, J. B. A. da; SOUZA, C. O. de.
Afiliação:  RENATA QUARTIERI NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; CLÁUDIO VAZ DI MAMBRO RIBEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; NELSON BARROS COLAUTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; LARISSA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; PAULO VITOR FRANÇA LEMOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; EDERLAN DE SOUZA FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; GIANI ANDREA LINDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; BRUNA APARECIDA SOUZA MACHADO, SENAI; PEDRO PAULO LORDELO GUIMARÃES TAVARES, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA; MARCELO ANDRES UMSZA GUEZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; NATÁLIA CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; DENÍLSON DE JESUS ASSIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; JANIA BETÂNIA ALVES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; CAROLINA OLIVEIRA DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA.
Título:  Utilization of agro-industrial residues in the rearing and nutritional enrichment of Zophobas atratus larvae: new food raw materials.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Molecules, v. 27, n. 20, article 6963,2022.
ISSN:  1420-3049
DOI:  https://doi.org/10.3390/molecules27206963
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstrcat: Edible insects are a potential alternative food source of high feed conversion efficiency and protein content. Zophobas atratus is an edible insect that adapts to different diets, enabling sustainable rearing by adding value to by-products and agro-industrial residues. This study aimed to evaluate the performance and nutritional characterization of Zophobas atratus larvae fed with different proportions of grape residue. Physicochemical analysis of the diets and larvae (AOAC procedures), fatty acid profile (chromatographic techniques), metals and non-metals (inductively coupled plasma optical emission spectrometry), larval mass gain, feed conversion efficiency, and mortality rate were assessed. The replacement of 25% of the conventional diet with grape residue increased lipid, ash, and fiber contents and reduced protein, carbohydrates, and energy. It promoted greater mass gain, lower mortality rate, and reduced larval growth time by 51%. Among the replacements, 25% resulted in the second-highest content of calcium, sodium, magnesium, and zinc, and the lowest content of potassium and phosphorus in the larvae. The 100% replacement resulted in the highest amounts of C18:2n6 (27.8%), C18:3n3 (2.2%), and PUFA (30.0%). Replacing 25% of the conventional diet with grape residue is equivalent to the conventional diet in many aspects and improves several larvae performance indices and nutritional values.
Thesagro:  Alimentação; Inseto; Nutrição Animal; Suplemento Alimentar; Uva.
Thesaurus Nal:  Crop residues; Economic sustainability; Edible insects; Food conversion; Grapes; Zophobas atratus.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148850/1/Marques-Utilization-agro-industrial-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17259 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  25/02/2013
Data da última atualização:  08/06/2017
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  CHAVES, T. de A.; ANDRADE, A. G. de; LIMA, J. A. de S.; PORTOCARRERO, H.
Afiliação:  TIAGO DE ANDRADE CHAVES, PESAGRO-RIO; ALUISIO GRANATO DE ANDRADE, CNPS; JORGE ARAUJO DE SOUSA LIMA, CNPS; HUGO PORTOCARRERO, UERJ.
Título:  Recuperação de áreas degradadas por erosão no meio rural.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Niterói: Programa Rio Rural, 2012.
Páginas:  19 p.
Descrição Física:  il. color
Série:  (Programa Rio Rural. Manual técnico, 34).
ISSN:  1983-5671
Idioma:  Português
Notas:  Projeto Gerenciamento Integrado em Microbacias Hidrográficas do Norte-Noroeste Fluminense.
Conteúdo:  Processos erosivos básicos. A erosão no meio rural. Técnicas para a recuperação de áreas erodidas. Monitoramento e manutenção de áreas recuperadas. Importância de recuperar. Custos de implantação.
Palavras-Chave:  Código Florestal.
Thesagro:  Deterioração do solo; Erosão do solo; Recuperação do solo.
Thesaurus NAL:  Land restoration; Soil degradation; Soil erosion.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/126102/1/Recuperacao-areas-degradadas-2012.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS17223 - 1UPCFL - DD2013.00066
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