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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
22/12/2022 |
Data da última atualização: |
12/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
SOUZA, A. M. de. |
Afiliação: |
ANDRESSA MOREIRA DE SOUZA, CTAA. |
Título: |
Benefícios da cinética na obtenção de DNA com alto grau de pureza. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências agrárias: o avanço das ciências no Brasil. Guarujá, SP: Científica Digital, 2022. v. 5, cap. 6, p. 73- 83. |
Descrição Física: |
E-book. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A extração e a purificação de ácidos nucléicos a partir de diversas amostras experimentais (bactérias, fungos, tecidos vegetais e tecidos animais) é uma etapa fundamental para que se obtenha alta eficiência em aplicações moleculares. O método CTAB foi modificado em etapas para observação dos resultados em cada etapa. Os fatores cinéticos aplicados no presente estudo foram: aumento de concentração dos reagentes, colisão efetiva, superfície de contato, energia de ativação e afinidade química. À medida que a concentração aumenta, a frequência de choques entre as moléculas aumenta e a velocidade da reação também aumenta. A velocidade das moléculas aumenta o número de choques efetivos entre as moléculas, consequentemente, a velocidade da reação aumenta. Quanto mais facilmente as moléculas se chocam, mais rapidamente elas reagem. A aplicação dos princípios de cinética química associados à substituição de reagente orgânico, aplicando química verde, na extração de DNA apresentou resultados com alto grau de pureza e integridade, com razões de A260/A280 em torno de 2,00 e A260/A230 em torno de 2,20. |
Palavras-Chave: |
Grau de Pureza; Química Verde. |
Thesagro: |
DNA; Energia Cinética. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150297/1/220809904.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/246646/1/220809904-1-2.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Territorial. Para informações adicionais entre em contato com cnpm.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
28/07/2015 |
Data da última atualização: |
24/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
C - 0 |
Autoria: |
TEIXEIRA, A. H. de C.; HERNANDEZ, F. B. T.; ANDRADE, R. G.; LEIVAS, J. F.; VICTORIA, D. de C.; BOLFE, E. L. |
Afiliação: |
ANTONIO HERIBERTO DE C TEIXEIRA, CNPM; FERNANDO BRAZ TANGERINO HERNANDEZ, UNESP; RICARDO GUIMARAES ANDRADE, CNPM; JANICE FREITAS LEIVAS, CNPM; DANIEL DE CASTRO VICTORIA, CNPM; EDSON LUIS BOLFE, CNPM. |
Título: |
Corn water variables assessments from earth observation data in the São Paulo State, Southeast Brazil. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Hydraulic Engineering, v. 1, p. 1-11, 2015. |
ISBN: |
2332-8215 |
DOI: |
10.17265/2332-8215/2015.01.001 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Landsat satellite images and agrometeorological data were used together for modelling the crop coefficient (Kc) in irrigation pivots composed by a mixture of corn hybrids from a commercial farm for grains and silage, located at the northwestern side of São Paulo state, Brazil. After developing relationships between Kc and the accumulated degree-days (DDac) and having yield data for 2012 available, they were applied in the whole state, to upscale the crop water variables, during the GS (growing seasons) of a second-harvest crop from March to August. Spatial thermohydrological differences among the main corn growing regions were clear. The largest CWP (crop water productivity) values and SD (standard deviations) were for Itapetininga with an average value of 1.60 ± 0.43 kg m-3, while the lowest ones were for Presidente Prudente (0.81 ± 0.21 kg m-3). As corn is important for these growing regions, being inside of the priorities from the Brazilian Ministry of Agriculture, these results should be considered for a rational exploration, including both, irrigation and rainfed conditions, as the actual water scarcity can bring much competition with other non-agricultural sectors. |
Palavras-Chave: |
Crop water productivity; Degree-days; Water indicator. |
Thesaurus NAL: |
Crop coefficient. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 01976naa a2200253 a 4500 001 2020683 005 2017-05-24 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2332-8215 024 7 $a10.17265/2332-8215/2015.01.001$2DOI 100 1 $aTEIXEIRA, A. H. de C. 245 $aCorn water variables assessments from earth observation data in the São Paulo State, Southeast Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aLandsat satellite images and agrometeorological data were used together for modelling the crop coefficient (Kc) in irrigation pivots composed by a mixture of corn hybrids from a commercial farm for grains and silage, located at the northwestern side of São Paulo state, Brazil. After developing relationships between Kc and the accumulated degree-days (DDac) and having yield data for 2012 available, they were applied in the whole state, to upscale the crop water variables, during the GS (growing seasons) of a second-harvest crop from March to August. Spatial thermohydrological differences among the main corn growing regions were clear. The largest CWP (crop water productivity) values and SD (standard deviations) were for Itapetininga with an average value of 1.60 ± 0.43 kg m-3, while the lowest ones were for Presidente Prudente (0.81 ± 0.21 kg m-3). As corn is important for these growing regions, being inside of the priorities from the Brazilian Ministry of Agriculture, these results should be considered for a rational exploration, including both, irrigation and rainfed conditions, as the actual water scarcity can bring much competition with other non-agricultural sectors. 650 $aCrop coefficient 653 $aCrop water productivity 653 $aDegree-days 653 $aWater indicator 700 1 $aHERNANDEZ, F. B. T. 700 1 $aANDRADE, R. G. 700 1 $aLEIVAS, J. F. 700 1 $aVICTORIA, D. de C. 700 1 $aBOLFE, E. L. 773 $tJournal of Hydraulic Engineering$gv. 1, p. 1-11, 2015.
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