|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
10/10/2017 |
Data da última atualização: |
07/08/2019 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
LIMA, J. R.; WURLITZER, N. J.; HOLANDA, S. A. DE M.; SOUSA, P. H. M. DE; SOUZA, A. C. R. de; PINTO, C. O.; LEMOS, L. DE S. |
Afiliação: |
JANICE RIBEIRO LIMA, CNPAT; NEDIO JAIR WURLITZER, CNPAT; SAMARA ALVES DE MESQUITA HOLANDA, Engenheira de alimentos, mestranda do Departamento de Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Ceará; PAULO HENRIQUE MACHADO DE SOUSA, Químico, doutor em Ciência e Tecnologia de Alimentos, professor da Universidade Federal do Ceará; ARTHUR CLAUDIO RODRIGUES DE SOUZA, CNPAT; CLAUDIA OLIVEIRA PINTO, CNPAT; LAÍS DE SOUSA LEMOS, Estudante do curso de Engenharia de Alimentos, Universidade Federal do Ceará. |
Título: |
Obtenção de extrato hidrossolúvel de amêndoa de castanha-de-caju. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2017. |
Páginas: |
5 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado técnico, 232). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Características físico-químicas; Castanha-de-caju; Extrato hidrossolúvel; UHT. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/164944/1/COT17006.pdf
|
Marc: |
LEADER 00801nam a2200253 a 4500 001 2077167 005 2019-08-07 008 2017 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aLIMA, J. R. 245 $aObtenção de extrato hidrossolúvel de amêndoa de castanha-de-caju.$h[electronic resource] 260 $aFortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical$c2017 300 $a5 p. 490 $a(Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado técnico, 232). 653 $aAnálise sensorial 653 $aCaracterísticas físico-químicas 653 $aCastanha-de-caju 653 $aExtrato hidrossolúvel 653 $aUHT 700 1 $aWURLITZER, N. J. 700 1 $aHOLANDA, S. A. DE M. 700 1 $aSOUSA, P. H. M. DE 700 1 $aSOUZA, A. C. R. de 700 1 $aPINTO, C. O. 700 1 $aLEMOS, L. DE S.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
08/07/2013 |
Data da última atualização: |
19/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MAFRA, V.; MARTINS, P. K; FRANCISCO, C. S.; RIBEIRO-ALVES, M.; ASTUA, J. de F.; MACHADO, M. A. |
Afiliação: |
VALÉRIA MAFRA, IAC; POLYANA K MARTINS, IAC; CAROLINA S FRANCISCO, IAC; MARCELO RIBEIRO-ALVES, FIOCRUZ; JULIANA DE FREITAS ASTUA, CNPMF; MARCOS A MACHADO, IAC. |
Título: |
Candidatus Liberibacter americanus induces significant reprogramming of the transcriptome of the susceptible citrus genotype. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
BMC Genomics, p.14-247, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Citrus huanglongbing (HLB) disease is caused by endogenous, phloem-restricted, Gram negative, uncultured bacteria named Candidatus Liberibacter africanus (CaLaf), Ca. L. asiaticus (CaLas), and Ca. L. americanus (CaLam), depending on the continent where the bacteria were first detected. The Asian citrus psyllid vector, Diaphorina citri, transmits CaLas and CaLam and both Liberibacter species are present in Brazil. Several studies of the transcriptional response of citrus plants manifesting HLB symptoms have been reported, but only for CaLas infection. This study evaluated the transcriptional reprogramming of a susceptible genotype of sweet orange challenged with CaLam, using a customized 385K microarray containing approximately 32,000 unigene transcripts. We analyzed global changes in gene expression of CaLam-infected leaves of sweet orange during the symptomatic stage of infection and compared the results with previously published microarray studies that used CaLas-infected plants. Twenty candidate genes were selected to validate the expression profiles in symptomatic and asymptomatic PCR-positive leaves infected with CaLas or CaLam. |
Palavras-Chave: |
HLB. |
Thesagro: |
Doença de planta; Fruta citrica. |
Thesaurus NAL: |
Candidatus Liberibacter africanus; Citrus. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01865naa a2200241 a 4500 001 1961588 005 2023-05-19 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMAFRA, V. 245 $aCandidatus Liberibacter americanus induces significant reprogramming of the transcriptome of the susceptible citrus genotype.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aCitrus huanglongbing (HLB) disease is caused by endogenous, phloem-restricted, Gram negative, uncultured bacteria named Candidatus Liberibacter africanus (CaLaf), Ca. L. asiaticus (CaLas), and Ca. L. americanus (CaLam), depending on the continent where the bacteria were first detected. The Asian citrus psyllid vector, Diaphorina citri, transmits CaLas and CaLam and both Liberibacter species are present in Brazil. Several studies of the transcriptional response of citrus plants manifesting HLB symptoms have been reported, but only for CaLas infection. This study evaluated the transcriptional reprogramming of a susceptible genotype of sweet orange challenged with CaLam, using a customized 385K microarray containing approximately 32,000 unigene transcripts. We analyzed global changes in gene expression of CaLam-infected leaves of sweet orange during the symptomatic stage of infection and compared the results with previously published microarray studies that used CaLas-infected plants. Twenty candidate genes were selected to validate the expression profiles in symptomatic and asymptomatic PCR-positive leaves infected with CaLas or CaLam. 650 $aCandidatus Liberibacter africanus 650 $aCitrus 650 $aDoença de planta 650 $aFruta citrica 653 $aHLB 700 1 $aMARTINS, P. K 700 1 $aFRANCISCO, C. S. 700 1 $aRIBEIRO-ALVES, M. 700 1 $aASTUA, J. de F. 700 1 $aMACHADO, M. A. 773 $tBMC Genomics, p.14-247, 2013.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|