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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
14/11/1997 |
Data da última atualização: |
07/11/2006 |
Autoria: |
SOUSA, N. R. G.; SHIMOYA, A. |
Título: |
Seleção de germoplasma de arroz de sequeiro adaptados e estáveis no sudoeste de Mato Grosso. |
Ano de publicação: |
1992 |
Fonte/Imprenta: |
Cuiabá: EMPAER-MT, 1992. |
Páginas: |
19 p. |
Série: |
(EMPAER-MT. Boletim de Pesquisa, 2). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Foram avaliados 178 germoplasmas de arroz de sequeiro, incluindo as testemunhas IAC 47 e IAC 165, em dez ensaios conduzidos no período de 1983/84 a 1986/87, na região sudoeste do Estado de Mato Grosso. De acordo com os resultados obtidos, os germoplasmas CNA 4140 e CNA 4141 apresentaram maior produtividade, adaptabilidade geral e alta estabilidade, sendo portanto considerados como os de maiores potenciais para o cultivo na região. |
Palavras-Chave: |
Mato Grosso; Sequeiro. |
Thesagro: |
Arroz; Germoplasma; Oryza Sativa; Seleção. |
Thesaurus Nal: |
rice. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01043nam a2200229 a 4500 001 1204329 005 2006-11-07 008 1992 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aSOUSA, N. R. G. 245 $aSeleção de germoplasma de arroz de sequeiro adaptados e estáveis no sudoeste de Mato Grosso. 260 $aCuiabá: EMPAER-MT$c1992 300 $a19 p. 490 $a(EMPAER-MT. Boletim de Pesquisa, 2). 520 $aForam avaliados 178 germoplasmas de arroz de sequeiro, incluindo as testemunhas IAC 47 e IAC 165, em dez ensaios conduzidos no período de 1983/84 a 1986/87, na região sudoeste do Estado de Mato Grosso. De acordo com os resultados obtidos, os germoplasmas CNA 4140 e CNA 4141 apresentaram maior produtividade, adaptabilidade geral e alta estabilidade, sendo portanto considerados como os de maiores potenciais para o cultivo na região. 650 $arice 650 $aArroz 650 $aGermoplasma 650 $aOryza Sativa 650 $aSeleção 653 $aMato Grosso 653 $aSequeiro 700 1 $aSHIMOYA, A.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Algodão; Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
05/10/2023 |
Data da última atualização: |
15/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MORAIS, J. P. S.; ROSA, M. de F.; BRITO, E. S. de; FIGUEIREDO, M. C. B. de. |
Afiliação: |
JOAO PAULO SARAIVA MORAIS, CNPA; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; MARIA CLEA BRITO DE FIGUEIREDO, CNPAT. |
Título: |
Sustainable Pickering Emulsions with Nanocellulose: Innovations and Challenges. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, v. 12, 3599, 2023. |
Páginas: |
25 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/foods12193599 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The proper mix of nanocellulose to a dispersion of polar and nonpolar liquids creates emulsions stabilized by finely divided solids (instead of tensoactive chemicals) named Pickering emulsions.
These mixtures can be engineered to develop new food products with innovative functions, potentially more eco-friendly characteristics, and reduced risks to consumers. Although cellulose-based
Pickering emulsion preparation is an exciting approach to creating new food products, there are many legal, technical, environmental, and economic gaps to be filled through research. The diversity of different types of nanocellulose makes it difficult to perform long-term studies on workers? occupational health, cytotoxicity for consumers, and environmental impacts. This review aims to identify some of these gaps and outline potential topics for future research and cooperation. Pickering emulsion research is still concentrated in a few countries, especially developed and emerging countries, with low levels of participation from Asian and African nations. There is a need for the development of scaling-up technologies to allow for the production of kilograms or liters per hour of products. More research is needed on the sustainability and eco-design of products. Finally, countries must approve a regulatory framework that allows for food products with Pickering emulsions to be put on the market. |
Palavras-Chave: |
Nanocellulose; Pickering emulsions; Regulatory issues; Sustainability. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02076naa a2200229 a 4500 001 2157122 005 2024-01-15 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/foods12193599$2DOI 100 1 $aMORAIS, J. P. S. 245 $aSustainable Pickering Emulsions with Nanocellulose$bInnovations and Challenges.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a25 p. 520 $aAbstract: The proper mix of nanocellulose to a dispersion of polar and nonpolar liquids creates emulsions stabilized by finely divided solids (instead of tensoactive chemicals) named Pickering emulsions. These mixtures can be engineered to develop new food products with innovative functions, potentially more eco-friendly characteristics, and reduced risks to consumers. Although cellulose-based Pickering emulsion preparation is an exciting approach to creating new food products, there are many legal, technical, environmental, and economic gaps to be filled through research. The diversity of different types of nanocellulose makes it difficult to perform long-term studies on workers? occupational health, cytotoxicity for consumers, and environmental impacts. This review aims to identify some of these gaps and outline potential topics for future research and cooperation. Pickering emulsion research is still concentrated in a few countries, especially developed and emerging countries, with low levels of participation from Asian and African nations. There is a need for the development of scaling-up technologies to allow for the production of kilograms or liters per hour of products. More research is needed on the sustainability and eco-design of products. Finally, countries must approve a regulatory framework that allows for food products with Pickering emulsions to be put on the market. 653 $aNanocellulose 653 $aPickering emulsions 653 $aRegulatory issues 653 $aSustainability 700 1 $aROSA, M. de F. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aFIGUEIREDO, M. C. B. de 773 $tFoods$gv. 12, 3599, 2023.
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Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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