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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  16/10/2020
Data da última atualização:  19/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, A. M. S.; SOUSA, F. A. de; SILVA, J, A. da; FIGUEIREDO, R. W. de; LIMA, M. A. C. de; RUFINO, M. do S. M.
Afiliação:  Antônio Maurício Sousa Lima; Francisco Acácio de Sousa; Joilna Alves da Silva; Raimundo Wilane de Figueiredo; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; Maria do Socorro Moura Rufino.
Título:  Prospecting for macromolecular antioxidants or non-extractable polyphenols in bagasse from wineries in the São Francisco River Valley.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  International Journal Of Development Research, v. 10, p. 37578-37582, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.37118/ijdr.19316.07.2020
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this study, we evaluate industrial grape pomace from two wineries in the region known as São Francisco Valley, in Brazil, which were produced in two different cycles in 2015. The interest in this field of research arises from recent studies that have shown that macro-antioxidant (MACAN) substances have a positive effect on the body, especially because they favor the health of the gastrointestinal tract. Thus, in this research we analyze several varieties of grapes, such as Alicante Bouschet, Egiodola, Tempranillo, Touriga Nacional and Syrah. We quantify the contents of extractable polyphenols, antioxidant activity by the ABTS assay, and non-extractable polyphenols (MACAN). The varieties that showed the highest values regarding the total extractable polyphenols were Alicante Bouschet, 2nd cycle (seed) with 485.79 GAE/100g, and Egiodola 2nd cycle (skin) with 470.74 mg GAE/100g. In the quantification of antioxidant activity by the ABTS assay, the variety Egiodola 2nd cycle (seed) presented 21.06 µM Trolox/100g. The variety that showed the highest MACAN result was Tempranillo 1st cycle (seed) with 613.99 mg/100g. The MACAN compounds available in the analyzed grape pomace presented significant results, due to its high nutritional values that can be incorporated by the food industry in the formulation of new products.
Palavras-Chave:  Agroindustria; Vale do Francisco.
Thesagro:  Antioxidante; Fibra; Uva.
Thesaurus Nal:  Antioxidants; Fiber crops; Grapes; Polyphenols.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
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CPATSA59237 - 1UPCAP - DD
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61.Imagem marcado/desmarcadoBORÉM, A.; GUIMARÃES, E. P.; FEDERIZZI, L. C.; TOLEDO, J. F. F. de. From Mendel to genomics, plant breeding milestones: a review. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 2, n. 4, p. 649-658, dec. 2002.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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62.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, A. M. R.; TOLEDO, J. F. F. de; ARIAS, C. A. A. Estrategias de los semilleros brasileños para el control de la roya de la soja. In: PLOPER, L.D. (Ed.). Roya asiática de la soja en América. El libro. Las Talitas, Tucumán: Estación Experimental Agroindustrial "Obispo Colombres": BASF, 2006. p. 125-128.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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63.Imagem marcado/desmarcadoBIONE, N. C. P.; PAGLIARINI, M. S.; TOLEDO, J. F. F. de. Meiotic behavior of several brazilian soybean varieties. Genetics and Molecular Biology, Ribeirao Preto, v.23, n.3, p.623-631, Sept. 2000.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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64.Imagem marcado/desmarcadoTOLEDO, J. F. F. de; RIBEIRO, A. S.; OLIVEIRA, M. F. de. Genetic analyses of soybean [Glycine max (L.) Merrill] resistance to the Asian rust (Phakopsora pachyrhizi H. Sydow & P. Sydow). In: WORLD SOYBEAN RESEARCH CONFERENCE, 8., 2009, Beijing. Developing a global soy blueprint for a safe secure and sustainable supply: abstracts. Beijing: Chinese Academy of Agricultural Sciences: Institute of Crop Science, 2009. p. 195, ref. O341. WSRC 2009. Editado por Lijuan Qiu, Rongxia Guan, Jian Jin, Qijan Song, Shuntang Guo, Wenbin Li, Yuanchao Wang, Tianfu Han, Xiaobing Liu, Deyue Yu, Lianzhou Jiang, Deliang Peng.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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65.Imagem marcado/desmarcadoARIAS, C. A. A.; TOLEDO, J. F. F. de; OLIVEIRA, M. F. de; BROGIN, R. L. Genética quantitativa das características de interesse do melhoramento - previsão e exploração do potencial genético da soja (04.0.94.321-37). In: EMBRAPA SOJA. Resultados de pesquisa da Embrapa Soja, 1998. Londrina, 1999. p. 156-161. (Embrapa Soja. Documentos, 125).
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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66.Imagem marcado/desmarcadoARIAS, C. A. A.; TOLEDO, J. F. F. de; OLIVEIRA, M. F. de; BROGIN, R. L. Genética quantitativa das características de interesse do melhoramento - previsão e exploração do potencial genético da soja (04.0.94..321-37). In: HOFFMANN-CAMPO, C.B.; SARAIVA, O.F. (Org.). Resultados de pesquisa da Embrapa Soja - 2000: melhoramento. Londrina: Embrapa Soja, 2001. p. 40-43. (Embrapa Soja. Documentos, 156).
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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67.Imagem marcado/desmarcadoARIAS, C. A. A.; TOLEDO, J. F. F. de; OLIVEIRA, M. F. de; LIMA, W. F. Genética quantitativa das características de interesse do melhoramento - previsão e exploração do potencial genético da soja (04.0.94.321-37). In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). Resultados de pesquisa da Embrapa Soja 1997. Londrina, 1998. p. 41-45. (Embrapa-CNPSo. Documentos, 118).
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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68.Imagem marcado/desmarcadoTOLEDO, J. F. F de; KIIHL, R. A. S.; MENOSSO, O. G. Genetica quantitativa das caracteristicas de interesse do melhoramento-previsao e exploracao do potencial genetico da soja. In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). Resultados de pesquisa de soja 1987/88. Londrina, 1988. p.228-233. (EMBRAPA-CNPSo. Documentos, 36).
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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69.Imagem marcado/desmarcadoBROGIN, R. L.; ARIAS, C. A. A.; TOLEDO, J. F. F. de. Genetic control of soybean resistance to brown spot (Septoria glycines): first studies. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 3, n. 1, p. 35-44, mar. 2003.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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70.Imagem marcado/desmarcadoCARRAO-PANIZZI, M.C.; TOLEDO, J. F. F.; MEIRA, M. C. Estudo da heranca das diferencas de sabor em soja. In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). Resultados de pesquisa de soja 1988/89. Londrina, 1989. p.210-212. (EMBRAPA-CNPSo. Documentos, 43).
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71.Imagem marcado/desmarcadoARIAS, C. A. A.; TOLEDO, J. F. F. de; LIMA, W. F.; OLIVEIRA, M. F. Estabilidade de producao em linhagens de soja, sob diferentes epocas de semeadura. Genetics and Molecular Biology, Ribeirao Preto, v. 21, n. 3, p. 231, set. 1998. Supplement.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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72.Imagem marcado/desmarcadoDESTRO, D.; ARIAS, E. R. A.; MIGLIORANZA, E.; TOLEDO, J. F. F. de; PALUDZYSZYN FILHO, E. Estadios de desenvolvimento do girassol para aplicacao de fitohormonios causadores de macho-esterilidade. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v. 28, n. 5, p.593-596, maio 1993.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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73.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, A. S.; ARIAS, C. A. A.; TOLEDO, J. F. F. de. Identificação de gene adicional que confere resistência à ferrugem da soja. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA NA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 26., 2004, Ribeirão Preto. Resumos... Londrina: Embrapa Soja: Fundação Meridional, 2004. p. 43-44. (Embrapa Soja. Documentos, 234). Organizado por Odilon Ferreira Saraiva, Janete Lasso Ortiz, Regina Maria Villas Boas de Campos Leite.
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74.Imagem marcado/desmarcadoROESSING, A. C.; TOLEDO, J. F. F. de; GALERANI, P. R. Histórico e desenvolvimento. In: A CULTURA da soja no Brasil. Londrina: Embrapa Soja, 2000. 1 CD-ROM.
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75.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, A. S.; TOLEDO, J. F. F. de; ARIAS, C. A. A. Reação à incidência da ferrugem da soja pela variação no ambiente de casa de vegetação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 4., 2006, Londrina. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2006. p. 126-127. Organizado por Odilon Ferreira Saraiva, Simone Ery Grosskopf.
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76.Imagem marcado/desmarcadoJUNG, R.; TOLEDO, J. F. F. de; ARIAS, C. A. A.; YORINORI, J. T. Resistencia da cultivar FT-2 a mancha parda (Septoria glycines) avaliadas em geracoes F2 e F3 em soja. Genetics and Molecular Biology, Ribeirao Preto, v.23, n.3, p.547, Sept. 2000. Supplement. Trabalho apresentado no 46, Congresso Nacional de Genetica, 19 a 23 de setembro de 2000, Aguas de Lindoia, SP.
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77.Imagem marcado/desmarcadoHOFFMANN-CAMPO, C. B.; LOURENÇÃO, A. L.; ARIAS, C. A. A.; TOLEDO, J. F. F. de. Resistência de soja a insetos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 22., 2008, Uberlândia. Ciência, tecnologia e inovação: anais. Viçosa, MG: UFV, 2008. 1 CD-ROM. Resumo 2494-1.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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78.Imagem marcado/desmarcadoTOLEDO, J. F. F. de; ALMEIDA, L. A. de; MIRANDA, L. C. O sistema Embrapa Soja de cooperação para o desenvolvimento de cultivares e a produção de sementes na atualidade. In: WORLD SOYBEAN RESEARCH CONFERENCE, 7.; INTERNATIONAL SOYBEAN PROCESSING AND UTILIZATION CONFERENCE, 4.; CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 3., 2004, Foz do Iguassu. Proceedings... Londrina: Embrapa Soybean, 2004. p. 1316-1323. Editado por Flávio Moscardi, Clara Beatriz Hoffmann-Campo, Odilon Ferreira Saraiva, Paulo Roberto Galerani, Francisco Carlos Krzyzanowski, Mercedes Concordia Carrão-Panizzi.
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79.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, A. S.; TOLEDO, J. F. F. de; RAMALHO, M. A. P. Selection strategies of segregant soybean populations for resistance to Asian rust. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 11, p. 1452-1459, nov. 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais.
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80.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, P.; MAGNAVACA, R.; LEMOS, M. A.; TOLEDO, J. F. F. de; SILVA, A. E. da. Seleção entre e dentro de famílias de meios irmãos no milho (Zea mays L.) cateto Colombia Composto. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MILHO E SORGO, 11., 1976, Piracicaba. Anais. Piracicaba: ESALQ, 1978. p. 175-183.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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