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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
27/12/2023 |
Data da última atualização: |
22/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOUSA, A. E. D. de; MELO, R. P.; GAGLIARDI, P. R.; NUNES. G, H, de S.; OSTER, A. H.; SILVA, E. de O. |
Afiliação: |
ALINE E. D. DE SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; RAFAELA P. MELO, EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL; PAULO R. GAGLIARDI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SERGIPE; GLAUBER H. DE S. NUNES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI-ÁRIDO; ANDREIA HANSEN OSTER, CNPUV; EBENEZER DE OLIVEIRA SILVA, CNPAT. |
Título: |
Antifungal action of essential oils against Fusarium rot in melon. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Caatinga, v. 36, n. 3, p. 486-493, jul./set. 2023. |
DOI: |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_pdf&pid=S1983-21252023000300486&tlng=en |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to determine the composition and evaluate in vitro and in vivo effects of essential oils (Lippia sidoides Cham., Ocimum gratissimum L., Cymbopogon citratus Stapf., Ocimum selloi Benth., Citrus sinensis L., Ocimum micranthum Willd., Ocimum sp., and Piper aduncum L.) on the control of Fusarium rot in melon fruits, caused by the fungus Fusarium pallidoroseum. The essential oils were obtained by hydrodistillation and their chemical composition was determined by GCMS and GC-FID. The effect of each essential oil (concentrations of 0, 500, 1500, and 3000μL L-1) on the fungal mycelial growth was evaluated in in vitro experiment. The effective concentration that inhibited 50% of mycelial growth (EC50) was determined through the probit method; mycelial growth index (MGI) was also calculated. The essential oils with higher potential for inhibiting mycelial growth of F. pallidoroseum were evaluated for their inhibitory effect on the fungus spore germination in in vitro and in vivo experiments using melon fruits (variety Galia). Chemical composition analysis of essential oils enabled the identification of varying amounts of chemical compounds, with predominance of monoterpenes. The essential oils of L. sidoides, O. gratissimum, C. citratus, and O. micranthum presented higher inhibiting effects on F. pallidoroseum mycelial growth and spore germination, therefore, they are promising raw materials for the development of commercial fungicides, mainly for controlling postharvest rot caused by F. pallidoroseum.
RESUMO - Objetivou-se com esse trabalho determinar a composição e avaliar, ‘in vitro’ e ‘in vivo’, o efeito dos óleos essenciais de alecrim-pimenta (Lippia sidoides Cham.), alfavacacravo (Ocimum gratissimum L.), capim-limão (Cymbopogon citratus Stapf.), elixir-paregórico (Ocimum selloi Benth.), laranja (Citrus sinensis L.), manjericão (Ocimum micranthum Willd.), Ocimum sp. e pimenta-de-macaco (Piper aduncum L.) no controle da podridão por Fusarium causada pelo fungo Fusarium pallidoroseum em frutos de melão. Os óleos essenciais foram obtidos por hidrodestilação e a composição química determinada por GC-MS e GC-FID. No ensaio ‘in vitro’, foi testado o efeito de cada óleo essencial (concentrações de 0, 500, 1500 e 3000μL/L) sobre o crescimento micelial do patógeno. Determinou-se a concentração efetiva que inibiu o crescimento micelial em 50% (EC50) pelo método de probit e o Índice de Crescimento Micelial (ICM). Os óleos essenciais com maior potencial inibidor no crescimento micelial do F. pallidoroseum foram avaliados quanto ao efeito inibitório na germinação de esporos do fungo no ensaio ‘in vitro’ e ‘in vivo’ com frutos de melão ‘Galia’. A análise da composição química possibilitou a identificação de quantidades variáveis de compostos químicos, com predominância dos compostos monoterpênicos. Os óleos essenciais de alecrimpimenta, alfavaca-cravo, capim-limão e manjericão, apresentaram melhores efeitos na inibição do crescimento micelial e germinação
dos esporos do fungo, mostrando-se promissores como matériaprima para o desenvolvimento de fungicidas comerciais, em especial no controle de podridão causada por F. pallidoroseum, em póscolheita. MenosThe objective of this work was to determine the composition and evaluate in vitro and in vivo effects of essential oils (Lippia sidoides Cham., Ocimum gratissimum L., Cymbopogon citratus Stapf., Ocimum selloi Benth., Citrus sinensis L., Ocimum micranthum Willd., Ocimum sp., and Piper aduncum L.) on the control of Fusarium rot in melon fruits, caused by the fungus Fusarium pallidoroseum. The essential oils were obtained by hydrodistillation and their chemical composition was determined by GCMS and GC-FID. The effect of each essential oil (concentrations of 0, 500, 1500, and 3000μL L-1) on the fungal mycelial growth was evaluated in in vitro experiment. The effective concentration that inhibited 50% of mycelial growth (EC50) was determined through the probit method; mycelial growth index (MGI) was also calculated. The essential oils with higher potential for inhibiting mycelial growth of F. pallidoroseum were evaluated for their inhibitory effect on the fungus spore germination in in vitro and in vivo experiments using melon fruits (variety Galia). Chemical composition analysis of essential oils enabled the identification of varying amounts of chemical compounds, with predominance of monoterpenes. The essential oils of L. sidoides, O. gratissimum, C. citratus, and O. micranthum presented higher inhibiting effects on F. pallidoroseum mycelial growth and spore germination, therefore, they are promising raw materials for the development of commercial fungicides, mainly for contro... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Essential oil; Fusarium pallidoroseum. |
Thesagro: |
Cucumis Melo; Óleo Essencial. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160950/1/ART-23038.pdf
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Marc: |
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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1. | | PINTO, E. V. da S.; CHAVES, F. C. M.; SILVA NETO, O. P. da; SOUSA, A. E. D. de; CARDOSO, M. O.; BERNI, R. F. Avaliação físico-química de frutos de tomates cultivados no Amazonas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 55., 2018, Bonito. Anais... Bonito: ABH, 2018.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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2. | | PINTO, E. V. da S.; BERNI, R. F.; SILVA NETO, O. P. da; MOURA, R. P. de M.; PEREIRA, C. V. L.; SOUSA, A. E. D. de. Aceitação sensorial de frutos de tomates cultivados no Amazonas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 55., 2018, Bonito. Anais... Bonito: ABH, 2018.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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3. | | SOUSA, A. E. D. de; MELO, R. P.; GAGLIARDI, P. R.; NUNES. G, H, de S.; OSTER, A. H.; SILVA, E. de O. Antifungal action of essential oils against Fusarium rot in melon. Revista Caatinga, v. 36, n. 3, p. 486-493, jul./set. 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Uva e Vinho. |
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4. | | OIRAM FILHO, F.; BRAGA, T. R.; ARAUJO, A. A. C. de; SOUSA, A. E. D. de; TERRA, F.; SILVEIRA, M. R. S. da; OSTER, A. H. Efeito do uso do 1-MCP combinado com atmosfera modificada passiva na qualidade pós-colheita de melões Galia (Cucumis melo). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PROCESSAMENTO MÍNIMO E PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, FLORES E HORTALIÇAS, 1., 2015, Aracaju. Anais... Aracaju: UFS, 2015.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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6. | | SOUSA, A. E. D. de; LOPES, M. M. Dde A.; MOREIRA, A. D. R.; MACEDO, J. J. N.; MOURA, C. F. H.; ARAGAO, F. A. S. de; ZOCOLO, G. J.; MIRANDA, M. R. A. de; SILVA, E. de O. Induction of postharvest resistance in melon using pulsed light as abiotic stressor. Scientia Horticulturae, v. 246, p. 921-927, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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7. | | SOUSA, A. E. D. de; RIBEIRO, L. B.; SILVEIRA, M. R. S. da; SILVA, E. de O.; GERMANO, T. A.; AZIZ, S.; MIRANDA, M. R. A. de; GALLAO, M. I.; FONSECA, K. S.; PUSCHMANN, R. Effect of pulsed light fluences on quality, biochemistry and physiology of fresh-cut mangoes during refrigerated storage. Scientia Horticulturae, 321, 112328, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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8. | | SOUSA, A. E. D. de; NUNES, G. H. de S.; COSTA FILHO, J. H. da; COSTA, G. G. da; PEREIRA, E. W. L.; SALES JÚNIOR, R.; MELO, D. R. M. de; ARAGAO, F. A. S. de. Vida útil de frutos de melão armazenado sob refrigeração. Horticultura Brasileira, v. 27, n. 2, p. S175-S180, 2009.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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