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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  25/11/2009
Data da última atualização:  25/11/2009
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FONSECA, F. A.; GARCIA, D. M.; CALIARI, M.; EIFERT, E. da C.; BASSINELLO, P. Z.; SOARES JUNIOR, M. S.
Afiliação:  F. A. FONSECA, UFG; D. M. GARCIA, UFG; M. CALIARI, UFG; EDUARDO DA COSTA EIFERT, CNPAF; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; M. S. SOARES JUNIOR, UFG.
Título:  Sólidos totais secos na água de imersão de cultivares de arroz de terras altas parboilizadas.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Perda de nutriente.
Thesagro:  Arroz sequeiro; Oryza sativa; Parboilização.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF29413 - 1UPCPL - PP2009.1272009.127
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Ocidental. Para informações adicionais entre em contato com cpaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  09/01/2024
Data da última atualização:  19/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  OLIVEIRA, A. L. L. de; MUNIZ, M. P.; SILVA, F. M. A. da; NASCIMENTO, A. H. dos; SANTOS-BARNETT, T. C. dos; GOMES, F. B.; NUNOMURA, S. M.; KRUG, C.
Afiliação:  ANA LIGIA LEANDRINI DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; MAGNO PEREA MUNIZ, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA; FELIPE MOURA ARAÚJO DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; ALEXANDRO HOLANDA DO NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; TEREZA CRISTINA DOS SANTOS-BARNETT, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; FLAVIA BATISTA GOMES, CPAA; SERGIO MASSAYOSHI NUNOMURA, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA; CRISTIANE KRUG, CPAA.
Título:  Chemical composition of guarana flowers and nectar and their ecological significance.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Biochemical Systematics and Ecology, v. 112, art. 104769, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bse.2023.104769
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The plant species Paullinia cupana Kunth (Sapindaceae), commonly known as guarana, originates from the central Amazonian Basin and has a long history of local use for its stimulant properties. It is currently commercialized worldwide for its health beneficial properties. The seeds chemical composition has been extensively studied over the years. However, the chemistry of guarana flowers, particularly the nectar content, have been barely investigated. From an ecological perspective, floral nectar and pollen are the primary food rewards for pollinators. In the present study, we investigated the chemical composition of nectar and whole pistillate, and staminate guarana flowers harvested separately. Although guarana is well known for its high concentration of caffeine in its seeds, to the best of our knowledge, this is the first report of caffeine and other methylxanthines as the main constituents of the nectar. The significant difference between guarana floral chemistry, which is more diverse and complex, and nectar chemical profile, which primarily contains methylxanthines, suggests that the presence of these compounds in guarana nectar may have an impact on plant-pollinator interactions, which can affect the fitness of both plants and flower visitors.
Palavras-Chave:  Methylxanthines; Phytochemistry.
Thesagro:  Paullinia Cupana.
Thesaurus NAL:  Caffeine; Pollination.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA39154 - 1UPCAP - DD
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