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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
28/06/2013 |
Data da última atualização: |
22/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CASTELLAR, A.; OLIVEIRA, D. R.; LEITÃO, S. G.; BIZZO, H. R.; SOARES, M. de L. C.; KINUPP, V. F.; VEIGA-JUNIOR, V. F. |
Afiliação: |
ALINE CASTELLAR, UFRJ; DANILO R. OLIVEIRA, UFRJ; SUZANA G. LEITÃO, UFRJ; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; MARIA DE LOURDES C. SOARES, INPA; VALDELY F. KINUPP, IFAM; VALDIR F. VEIGA-JUNIOR, UFAM. |
Título: |
Essential oil from Philodendron fragrantissimum, an aromatic Araceae from Amazonia, Brazil. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
The Journal of Essential Oil Research, v. 25, n. 3, p. 194-197, 2013. |
DOI: |
10.1080/10412905.2012.751557 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In the Amazon region of Brazil, the roots of different species of Philodendron are used in the traditional medicine. Philodendron fragrantissimum (Hook.) G. Don, locally known as ?cipó-tracuá?, has very aromatic roots and is used for baths and fumigation. Here, we describe the chemical composition of the essential oil from the roots of P. fragrantissimum obtained by hydrodistillation in a modified Clevenger-type apparatus for 4 hours. The oil was analyzed by gas chromatography (GC) and GC/mass spectrometry (GC/MS). Thirty-five substances were detected and the major components were β-caryophyllene (29.9%), limonene (15.8%), β-selinene (11.5%), α-selinene (15.7%), α-pinene (3.4%), α-copaene (3.2%), β-pinene (2.5%) and δ-cadinene (2.9%). To the best of our knowledge, this is the first report on the chemical composition of the essential oil from P. fragrantissimum. The high content of β-caryophyllene was not observed in the other oils studied so far and might be considered a tool in taxonomy studies. |
Palavras-Chave: |
Composição do óleo essencial; Philodendron fragrantissimum. |
Thesagro: |
Araceae. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01810naa a2200241 a 4500 001 1960877 005 2016-02-22 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1080/10412905.2012.751557$2DOI 100 1 $aCASTELLAR, A. 245 $aEssential oil from Philodendron fragrantissimum, an aromatic Araceae from Amazonia, Brazil. 260 $c2013 520 $aIn the Amazon region of Brazil, the roots of different species of Philodendron are used in the traditional medicine. Philodendron fragrantissimum (Hook.) G. Don, locally known as ?cipó-tracuá?, has very aromatic roots and is used for baths and fumigation. Here, we describe the chemical composition of the essential oil from the roots of P. fragrantissimum obtained by hydrodistillation in a modified Clevenger-type apparatus for 4 hours. The oil was analyzed by gas chromatography (GC) and GC/mass spectrometry (GC/MS). Thirty-five substances were detected and the major components were β-caryophyllene (29.9%), limonene (15.8%), β-selinene (11.5%), α-selinene (15.7%), α-pinene (3.4%), α-copaene (3.2%), β-pinene (2.5%) and δ-cadinene (2.9%). To the best of our knowledge, this is the first report on the chemical composition of the essential oil from P. fragrantissimum. The high content of β-caryophyllene was not observed in the other oils studied so far and might be considered a tool in taxonomy studies. 650 $aAraceae 653 $aComposição do óleo essencial 653 $aPhilodendron fragrantissimum 700 1 $aOLIVEIRA, D. R. 700 1 $aLEITÃO, S. G. 700 1 $aBIZZO, H. R. 700 1 $aSOARES, M. de L. C. 700 1 $aKINUPP, V. F. 700 1 $aVEIGA-JUNIOR, V. F. 773 $tThe Journal of Essential Oil Research$gv. 25, n. 3, p. 194-197, 2013.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
26/12/2007 |
Data da última atualização: |
05/03/2008 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Circulação/Nível: |
-- - -- |
Autoria: |
SILVA, P. S.; BONIFÁCIO, G. S.; ANGELO, N. B.; FERRARA, F. A. A.; AGUIAR-MENEZES, E. de L. |
Título: |
Incidência de moscas-das-frutas das famílias Tephritidae e Lonchaeidae e seus parasitóides (Hymenoptera: Braconidae) em lavouras de café (Coffea arabica) no município de Bom Jesus do Itabapoana, Rio de Janeiro. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 33., 2007, Lavras. Trabalhos apresentados... Lavras: UFLA, 2007. |
Páginas: |
p. 266-267. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Parcerias: Colégio Técnico Agrícola Ildefonso Bastos Borges; UFF. |
Palavras-Chave: |
Moscas das frutas. |
Thesagro: |
Café. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00853naa a2200205 a 4500 001 1629663 005 2008-03-05 008 2007 bl --- 0-- u #d 100 1 $aSILVA, P. S. 245 $aIncidência de moscas-das-frutas das famílias Tephritidae e Lonchaeidae e seus parasitóides (Hymenoptera$bBraconidae) em lavouras de café (Coffea arabica) no município de Bom Jesus do Itabapoana, Rio de Janeiro. 260 $c2007 300 $ap. 266-267.$c1 CD-ROM. 500 $aParcerias: Colégio Técnico Agrícola Ildefonso Bastos Borges; UFF. 650 $aCafé 653 $aMoscas das frutas 700 1 $aBONIFÁCIO, G. S. 700 1 $aANGELO, N. B. 700 1 $aFERRARA, F. A. A. 700 1 $aAGUIAR-MENEZES, E. de L. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 33., 2007, Lavras. Trabalhos apresentados... Lavras: UFLA, 2007.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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