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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
03/11/2023 |
Data da última atualização: |
03/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
FERRACINI, V. L.; PESSOA, M. C. P. Y.; MINGOTI, R.; RAMOS, G. G.; JACOMO, B. DE O.; GOMES, M. A. F.; MARINHO-PRADO, J. S.; DAMACENO, T. G.; SIQUEIRA, C. DE A.; PARANHOS, B. A. G. |
Afiliação: |
VERA LUCIA FERRACINI, CNPMA; MARIA CONCEICAO PERES YOUNG PESSOA, CNPMA; RAFAEL MINGOTI, CNPM; GIOVANNA GALHARDO RAMOS, CENTRO UNIVERSITÁRIO DE JAGUARIÚNA; BÁRBARA DE OLIVEIRA JACOMO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; MARCO ANTONIO FERREIRA GOMES, CNPMA; JEANNE SCARDINI MARINHO PRADO, CNPMA; TAINARA GIMENES DAMACENO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; CATARINA DE ARAÚJO SIQUEIRA, PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DE CAMPINAS; BEATRIZ AGUIAR GIORDANO PARANHOS, CPATSA. |
Título: |
Prospecção de alternativas de controle químico para a praga quarentenária ausente Bactrocera Dorsalis. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
PANIAGUA, C. E. DA S. (org.). Sustentabilidade ambiental, preservação do meio e conservação dos recursos naturais. Ponta Grossa, PR: Atena, 2023. cap. 5. |
Páginas: |
p. 58-86. |
ISBN: |
978-65-258-1716-3 |
DOI: |
https://doi.org/10.22533/at.ed.163230509 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO: Este trabalho apresenta a prospecção de alternativas para o controle químico da praga quarentenária ausente (PQA) Bactrocera dorsalis Hendel, 1912 (Diptera: Tephritidae) para apoiar planos de manejo integrado, em caso de sua entrada no Brasil. Vinte e quatro princípios ativos (p.a.) de agrotóxicos utilizados no controle da praga no exterior foram identificados em literatura internacional. O potencial de transporte (lixiviação e escoamento superficial (runoff)) de cada p.a. foi avaliado utilizando modelos matemáticos screening do Índice de GUS e dos métodos de GOSS e de Cohen. Propriedades físicoquímicas de cada p.a. foram recuperadas de literatura e bases de dados. Informações de áreas nacionais com a presença de aquíferos livres, solos porosos e pluviosidades maiores que 250 mm.ano-1 foram obtidas de zoneamento territorial brasileiro já disponibilizado pela Embrapa. O impacto de cada p.a. em abelhas também foi apresentado, assim como p.a. banidos do Brasil, considerando literatura e bases de dados. Os resultados indicaram cautela com 15 p.a., devido ao potencial de lixiviação, e com 12 p.a. devido ao potencial de runoff (adsorvidos ao sedimento de solo). Os resultados subsidiam futuras políticas públicas de defesa fitossanitária com foco na PQA Bactrocera dorsalis e na sustentabilidade ambiental das áreas agrícolas brasileiras. |
Palavras-Chave: |
Modelos screening. |
Thesagro: |
Inseto; Mosca das Frutas; Praga; Praga Quarentenária. |
Thesaurus Nal: |
Fruit flies. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157754/1/6172.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157760/1/Prospeccao-de-alternativas-de-controle-quimico-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Territorial (CNPM) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/02/2021 |
Data da última atualização: |
18/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
COSTA, E. C. B.; ARAUJO, G. G. L. de; OLIVEIRA, J. S.; SANTOS, E. M.; PEREIRA, A. F. P. G. A.; SANTOS, F. N. S.; ZANINE, A. M. |
Afiliação: |
E. C. B. Costa; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; J. S. Oliveira; E. M. Santos; A. F. P. G. A. Pereira; F. N. S. Santos; A. M. Zanine. |
Título: |
Effect of various salt concentrations on the ruminal parameters of goats. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
South African Journal of Animal Science, v. 50, n. 4, 635-642, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the effects of various concentrations of sodium chloride (NaCl), magnesium chloride (MgCl2), and calcium chloride (CaCl2) on the growth and in vitro fermentation of cellulolytic, glycolytic, and amylolytic microorganisms from the rumen of a goat. Six concentrations of each salt were tested separately, namely 0 mg/dL, 100 mg/dL, 200 mg/dL, 400 mg/dL, 800 mg/dL, and 1600 mg/dL in the culture medium. The experiments were conducted in a completely randomized design, in a 6 x 3 factorial arrangement of salt concentration and substrate (starch, cellulose, and glucose) with three replications of each treatment combination. Concentrations of microbial protein, ammonia (NH3-N), and volatile fatty acids (acetate, propionate, and butyrate) were measured. A quadratic effect of CaCl2 concentration on the production of microbial protein was observed in the cellulose medium. The effect of MgCl2 on NH3-N production in the cellulose medium decreased linearly. Propionate concentration decreased linearly with increasing levels of NaCl and MgCl2 in the media containing starch. There was a decreasing linear effect of MgCl2 on the concentration of butyrate in the media containing glucose. In conclusion, concentrations of NaCl and CaCl2 up to 1,600 mg/dL did not affect the microbial activity of starch, cellulose, and glucose-fermenting organisms. However, the microbial activity of starch-fermenting microbes was inhibited at salt concentrations above 800 mg/dL. Thus, brackish water could be used by goats in semiarid regions, but its use should be managed carefully so that it does not have a negative impact on rumen microbial populations. MenosThe objective of this study was to evaluate the effects of various concentrations of sodium chloride (NaCl), magnesium chloride (MgCl2), and calcium chloride (CaCl2) on the growth and in vitro fermentation of cellulolytic, glycolytic, and amylolytic microorganisms from the rumen of a goat. Six concentrations of each salt were tested separately, namely 0 mg/dL, 100 mg/dL, 200 mg/dL, 400 mg/dL, 800 mg/dL, and 1600 mg/dL in the culture medium. The experiments were conducted in a completely randomized design, in a 6 x 3 factorial arrangement of salt concentration and substrate (starch, cellulose, and glucose) with three replications of each treatment combination. Concentrations of microbial protein, ammonia (NH3-N), and volatile fatty acids (acetate, propionate, and butyrate) were measured. A quadratic effect of CaCl2 concentration on the production of microbial protein was observed in the cellulose medium. The effect of MgCl2 on NH3-N production in the cellulose medium decreased linearly. Propionate concentration decreased linearly with increasing levels of NaCl and MgCl2 in the media containing starch. There was a decreasing linear effect of MgCl2 on the concentration of butyrate in the media containing glucose. In conclusion, concentrations of NaCl and CaCl2 up to 1,600 mg/dL did not affect the microbial activity of starch, cellulose, and glucose-fermenting organisms. However, the microbial activity of starch-fermenting microbes was inhibited at salt concentrations above 800 ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Concentrações de cloreto de sódio; Micróbios fermentadores. |
Thesagro: |
Água Salina; Água Salobra; Caprino; Cloreto de Sódio; Fermentação. |
Thesaurus NAL: |
Saline water; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221295/1/Effect-of-various-salt-concentrations-on-the-ruminal-parameters-of-goats-2020.pdf
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Marc: |
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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