Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba.
Data corrente:  18/06/1996
Data da última atualização:  18/06/1996
Autoria:  BATA, H. D.; SINGH, B. B.; SINGH, S. R.; LADEINDE, T. A. O.
Título:  Inheritance of resistance to aphid in cowpea.
Ano de publicação:  1987
Fonte/Imprenta:  Crop Science, v.27, p.892-894, 1987.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Aphid (Aphis craccivora Kock) is a major pest of cowpea (Vigna unguiculata L.) Walp) particularly in the drier regions of the tropics. It causes direct damage by feeding on the plants and also transmits viruses. Several sources of resistance to cowpea aphid have been identified and efforts are underway to develop aphid-resistant cultivars of cowpea. This study was undertaken to elucidate the inheritance of resistanceto aphid in cowpea. Three resistant lines were used in the study. Parental, F1, F2, F3 and backcross populations involving resistant x susceptible and resistant x resistant lines were evaluated in the greenhouse using artificial with aphids. The F1 plants in all the crosses wereresistant and the F2 population derived from all the crosses involvingresistant and susceptible parents segregated into 3 resistant susceptible ratio. The backcross populations involving susceptible parents segregated into 1 resistant; 1 susceptible ratio, whereas the backcross populations involving resistant parents were completely resistant. The F3 progenics derived from resistant F2 showed a ratio of 1/3 true breeding resistant; 2/3 segregating like F2's. These data indicated monogenic dominant inheritance of aphid resistance. The gene symbol Rac (resistance to Aphis craccivora) is being assigned for this trait.
Palavras-Chave:  Afideos; Aphids; Caupi; Cowpea; Insectos; Insetos.
Thesagro:  Aphis Craccivora; Vigna Unguiculata.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba (CPAMN-UEPP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN-UEPP6450 - 1ADPSP - --1991.04047
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoNOGUEIRA, G. F.; SOUZA, V. S.; TAKEITI, C. Y.; CARVALHO, C. W. P.; GUMBREVICIUS, I.; FAKHOURI, F. M. Elaboração de mousse de maracujá adicionado de semente ou farinha de linhaça dourada. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9., 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, V. S.; NOGUEIRA, G. F.; GILIOTTI, M. V.; NUNES, C. S.; CIMENTON, E. A.; GUMBREVICIUS, I.; INNOCENTINI-MEI, L. H.; CARVALHO, C. W. P.; FAKHOURI, F. M. Elaboração e aceitação de doce a base de chocolate com adição de linhaça dourada. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9., 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional