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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  20/05/2020
Data da última atualização:  24/08/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALBINO, R. da C.; SIMAS, R. C.; MARTINS, K. da S.; BIZZO, H. R.; SILVA, E. R. da; Dal SASSO, M. A.; SILVA, R. V. S. da; LEITÃO, S. G.; OLIVEIRA, D. R. de.
Afiliação:  Rayane da Cruz Albino, UFRJ; Rosineide Costa Simas, UFG; Karine da Silva Martins, UFRJ; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; Eduardo Rodrigues da Silva, UFRJ; Marco Aurélio Dal Sasso, UFRJ; Raquel Vieira Santana da Silva, UFRJ; Suzana Guimarães Leitão, UFRJ; Danilo Ribeiro de Oliveira, UFRJ.
Título:  Differentiation of black and white pitch (Burseraceae) oleoresins: A mass spectrometry-based chemoethnotaxonomic study.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Ethnopharmacology, v. 259, 112968, p. 1-20, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.112968
Idioma:  Inglês
Notas:  112968.
Conteúdo:  thnopharmacological relevance:In thequilombolacommunities of the municipality of Oriximiná (Pará State,Brazil),Protiumspp. (Burseraceae) oleoresins are distinguished in black and white pitch. White pitch oleoresinsmay be superior to black pitch in terms of quality, but the criteria used for their differentiation are fairlysubjective.Aim of the study:This study was designed to provide a scientific rationale for the traditional differentiation ofblack and white pitch oleoresins based on their non-volatile fraction.Materials and methods:Black and white pitch oleoresin samples collected inquilombolaterritories in Oriximináwere analysed by GC-EI-MS and UPLC-APCI-MS. The feasibility of EI and APCI mass spectrometry-based patternrecognition methods PLS-DA and Random Forest Analysis (RFA) for black and white pitch oleoresins differ-entiation was demonstrated.Results:The UPLC-APCI-MS method allowed the separation of 43 triterpenoids. Assessment of the triterpenoidfingerprints by GC-EI-MS led to the tentative identification of ursa-9(11),12-dien-3-ol as a potential marker forblack pitch oleoresins. PLS-DA and RFA applied to the APCI-MS and EI-MS data gave good models for black andwhite pitch oleoresins classification. The most important ions for the classifications of black pitch oleoresins byAPCI-MS/PLS-DA and APCI-MS/RFA likely represented triterpenoid acids.Conclusions:The triterpenoid pattern differs between black and white pitch oleoresins. The characteristic pre-sence of ursa-9(... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Breu; Chemoethnotaxonomy; Espectrometria de massa; Plant resins; Quimioethnotaxonomia; Quimiometria; Resinas vegetais; Triterpenóides.
Thesagro:  Espectrometria; Oleorresina; Resina.
Thesaurus Nal:  Chemometrics; Triterpenoids.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14910 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPOLETI, M. D.; SIMAS, R. C.; CESAR, A. S. M.; ANDRADE, S. C. S.; SOUZA, G. H. M. F.; CAMERON, L. C.; REGITANO, L. C. de A.; COUTINHO, L. L. Label-free MSE proteomic analysis of the bovine skeletal muscle: new approach for meat tenderness evaluation. J. Anim. Sci Vol. 94, E-Suppl. 5/J. Dairy Sci. Vol. 99, E-Suppl. 1, 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPOLETI, M. D.; REGITANO, L. C. de A.; SOUZA, G. H. M. F.; CESAR, A. S. M.; SIMAS, R. C.; SILVA-VIGNATO, B.; OLIVEIRA, G. B.; ANDRADE, S. C. S; CAMERON, L. C.; COUTINHO, L. L. Data from proteomic analysis of bovine Longissimus dorsi muscle associated with intramuscular fat content. Data in Brief, v. 19, p. 1314-1317, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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3.Imagem marcado/desmarcadoALBINO, R. da C.; SIMAS, R. C.; MARTINS, K. da S.; BIZZO, H. R.; SILVA, E. R. da; Dal SASSO, M. A.; SILVA, R. V. S. da; LEITÃO, S. G.; OLIVEIRA, D. R. de. Differentiation of black and white pitch (Burseraceae) oleoresins: A mass spectrometry-based chemoethnotaxonomic study. Journal of Ethnopharmacology, v. 259, 112968, p. 1-20, 2020. 112968.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPOLETI, M. D.; REGITANO, L. C. de A.; SOUSA, G. H. M. F.; CESAR, A. S. M.; SIMAS, R. C.; SILVA-VIGNATO, B.; OLIVEIRA, G. B.; ANDRADE, S. C. S.; CAMERON, L. C.; COUTINHO, L. L. Longissimus dorsi muscle label-free quantitative proteomic reveals biological mechanisms associated with intramuscular fat deposition. Journal of Proteomics, v. 179, p. 30-41, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPOLETI, M. D.; REGITANO, L. C. de A.; SOUZA, G. H. M. F.; CESAR, A. S. M.; SIMAS, R. C.; VIGNATTO, B. S.; MONTENEGRO, H.; PÉRTILLE, F.; BALIEIRO, J. C. C.; CAMERON, L. C.; ELER, J. P.; COUTINHO, L. L. Proteome alterations associated with the oleic acid and cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid content in bovine skeletal muscle. Journal of Proteomics, v. 222, p. 1-14, e103792, jun. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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6.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, R.; SILVA, M. V. T.; GOMES, B. A.; MACEDO, E. H. B. C.; SANTANA, M. N.; AMARAL, A. C. F.; SILVA, J. R. A.; CORRÊA, P. G.; GODOY, R. L. de O.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; LEITÃO, S. G.; SIMAS, R. C.; CARNEIRO, C. S.; RODRIGUES, I. A. Chemical Profile and Hematoprotective Activity of Artisanal Jabuticaba (Plinia jabuticaba) Wine and Derived Extracts. Fermentation, v. 9, n. 2, e157, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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