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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  13/10/2016
Data da última atualização:  24/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, A. V.; SILVEIRA, T. F. da; SOUSA, S. H. B. de; MORAES, M. R. de; GODOY, H. T.
Afiliação:  ANA VANIA CARVALHO, CPATU; Tayse Ferreira da Silveira, UNICAMP; Sérgio Henrique Brabo de Sousa, UFPA; Maria Rosa de Moraes, UNICAMP; Helena Teixeira Godoy, UNICAMP.
Título:  Phenolic composition and antioxidant capacity of bacaba-de-leque (Oenocarpus distichus Mart.) genotypes.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 54, p. 1-9, Dec. 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2016.09.013
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Phenolic compound composition and antioxidant capacity of four Oenocarpus distichus Mart. (bacaba-de-leque) genotypes were determined. In order to set the parameters for phenolic compound extraction, the effect of methanol concentration and extraction time on the reducing power of the extracts was evaluated using the surface response methodology. The optimal conditions were: a 60:40 methanol:water (v/v) solution and 11 min of extraction. Extracts were analyzed by ultra-high performance liquid chromatography with diode array detection and by ultra-high performance liquid chromatography coupled to mass spectrometry. Eleven substances were identified, of which six were quantified. Rutin was the major compound in bacaba-de-leque genotypes (15.2?56.8 μg.g−1) followed by epicatechin (15.5?21.2 μg.g−1). The Black-03 genotype had the highest amounts of all phenolic compounds and the highest antioxidant capacity by DPPH and ORAC assays, indicating that this genotype may be selected in breeding programs to obtain cultivars with higher phenolic compound contents and antioxidant capacity. Moreover, the results indicated that bacaba-de-leque has great potential as a novel supplier of phenolic acids and flavonoids to human diet, with levels comparable to or higher than other fruits belonging to the same family, such as açaí.
Palavras-Chave:  Análise de alimentos; Capacidade antioxidante.
Thesagro:  Bacaba; Composição de Alimento.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU52721 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  06/11/2007
Data da última atualização:  01/08/2018
Autoria:  FESSEL, S. A.; VIEIRA, R. D.; CRUZ, M. C. P. da; PAULA, R. C. de; PANOBIANCO, M.
Afiliação:  Simone Aparecida Fessel, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Produção Vegetal; Roberval Daiton Vieira, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Produção Vegetal; Mara Cristina Pessoa da Cruz, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Solos e Adubos; Rinaldo Cesar de Paula, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Produção Vegetal; Maristela Panobianco, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Produção Vegetal.
Título:  Electrical conductivity testing of corn seeds as influenced by temperature and period of storage.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 10, p. 1551-1559, out. 2006
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Teste de condutividade elétrica em sementes de milho armazenadas sob diferentes temperaturas e períodos.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the effects of temperature (10, 20, 30, 20/10 and 30/10ºC) and period of storage on electrical conductivity (EC) in four seed lots of corn (Zea mays L.), as well as the mineral composition of the soaking solution. EC test determines indirectly the integrity of seed membrane systems, and is used for the assessment of seed vigor, because this test detects the seed deterioration process since its early phase. The research comprised determinations of water content, germination, accelerated aging (AA), cold (CT) and EC vigor tests, and determinations of Ca2+, Mg2+ and K+ release to the solution, after seed soaking of four corn seed lots. The evaluations were performed each four months during a period of 16 months. For statistical analysis, a completely randomized split plot design was used with eight replications. Except for seed lots stored at 10ºC, all vigor evaluations revealed a decline in vigor, but AA and CT showed more sensitiveness to declines of seed physiological quality than EC. Potassium was the main leached ion regardless of the storage temperature.
Palavras-Chave:  liberação de exsudatos; seed leachates.
Thesagro:  Potássio; Zea Mays.
Thesaurus NAL:  potassium; vigor.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/107024/1/Electrical.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE40751 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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