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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
04/12/2009 |
Data da última atualização: |
17/10/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
CRAVO, M. da S.; SMYTH, T. J.; SILVEIRA FILHO, A. |
Afiliação: |
MANOEL DA SILVA CRAVO, CPATU; THOMAS JOT SMYTH, NORTH CAROLINE STATE UNIVERSITY; AUSTRELINO SILVEIRA FILHO, CPATU. |
Título: |
Resposta de milho e soja à adubação fosfatada em latossolo amarelo muito argiloso de Paragominas - Pará. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 27.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 11.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 9.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 6., 2006, Bonito, MS. A busca das raízes: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2006. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Série: |
(Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 82). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
FERTBIO 2006. |
Palavras-Chave: |
Culturas anuais; Solo - adubação. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43601/1/0897.pdf
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Marc: |
LEADER 00850nam a2200181 a 4500 001 1577287 005 2011-10-17 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCRAVO, M. da S. 245 $aResposta de milho e soja à adubação fosfatada em latossolo amarelo muito argiloso de Paragominas - Pará. 260 $aIn: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 27.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 11.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 9.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 6., 2006, Bonito, MS. A busca das raízes: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste$c2006 300 $c1 CD-ROM. 490 $a(Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 82). 500 $aFERTBIO 2006. 653 $aCulturas anuais 653 $aSolo - adubação 700 1 $aSMYTH, T. J. 700 1 $aSILVEIRA FILHO, A.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
10/02/2023 |
Data da última atualização: |
10/02/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTOS FILHO, L. G. A. dos; REIS, K. B. dos; SOUZA, A. S. Q.; CANUTO, K. M.; BRITO, E. S. de; CASTRO, K. N. de C.; PEREIRA, A. M. L.; DINIZ, F. M. |
Afiliação: |
LUIZ G. A. DOS SANTOS FILHO, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; RENATA B. DOS REIS, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; ANA SHEILA Q. SOUZA, Universidade Federal do Ceará; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; KARINA NEOOB DE CARVALHO CASTRO, CNPGL; ALITIENE MOURA LEMOS PEREIRA, CPATC; FABIO MENDONCA DINIZ, CNPC. |
Título: |
Chemical composition and biological activities of the essential oils from Lippia alba and Lippia origanoides. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 95, n. 1, e20220359, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0001-3765202320220359 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
There is an increasing interest in essential oils extracted from Verbenaceae plant species as potential sources of biologically active compounds that could provide a starting point for designing novel phyto-pharmaceuticals in aquaculture. The present study was aimed to investigate the chemical composition, antioxidant activity, acute toxicity and antimicrobial effects against Vibrio parahaemolyticus of essential oils extracted from Lippia alba and L. origanoides. Approximately 23 components were identified and quantified by gas chromatography-mass spectrometry and flame ionization detection in each species? essential oil. The most predominant compounds were geranial (23.0%), limonene (17.0%) and neral (15.5%) in L. alba, and thymol (47.2%), p-cymene (16.0%) and E-caryophyllene (11.3%) in L. origanoides. The essential oils have antibacterial activity against Vibrio parahaemolyticus presenting Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Bactericidal Concentration (MBC) values between 156-625 µg mL-1. The essential oils also show antioxidant potential estimated by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assays, presenting IC50 of 60.16 mg mL-1 and 0.22 mg mL-1 for L. alba and L. origanoides EO, respectively. Both oils were classified as toxic to Artemia salina nauplii. Therefore, these essential oils may be useful for controlling pathogenic bacteria important to the aquaculture industry. |
Palavras-Chave: |
Biological composition; Composição biológica. |
Thesagro: |
Composição Química; Erva Cidreira; Lippia Alba; Óleo Essencial; Salva. |
Thesaurus NAL: |
Chemical composition; Lippia origanoides. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151673/1/ART-23001.pdf
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Marc: |
LEADER 02462naa a2200325 a 4500 001 2151673 005 2023-02-10 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0001-3765202320220359$2DOI 100 1 $aSANTOS FILHO, L. G. A. dos 245 $aChemical composition and biological activities of the essential oils from Lippia alba and Lippia origanoides.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThere is an increasing interest in essential oils extracted from Verbenaceae plant species as potential sources of biologically active compounds that could provide a starting point for designing novel phyto-pharmaceuticals in aquaculture. The present study was aimed to investigate the chemical composition, antioxidant activity, acute toxicity and antimicrobial effects against Vibrio parahaemolyticus of essential oils extracted from Lippia alba and L. origanoides. Approximately 23 components were identified and quantified by gas chromatography-mass spectrometry and flame ionization detection in each species? essential oil. The most predominant compounds were geranial (23.0%), limonene (17.0%) and neral (15.5%) in L. alba, and thymol (47.2%), p-cymene (16.0%) and E-caryophyllene (11.3%) in L. origanoides. The essential oils have antibacterial activity against Vibrio parahaemolyticus presenting Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Bactericidal Concentration (MBC) values between 156-625 µg mL-1. The essential oils also show antioxidant potential estimated by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assays, presenting IC50 of 60.16 mg mL-1 and 0.22 mg mL-1 for L. alba and L. origanoides EO, respectively. Both oils were classified as toxic to Artemia salina nauplii. Therefore, these essential oils may be useful for controlling pathogenic bacteria important to the aquaculture industry. 650 $aChemical composition 650 $aLippia origanoides 650 $aComposição Química 650 $aErva Cidreira 650 $aLippia Alba 650 $aÓleo Essencial 650 $aSalva 653 $aBiological composition 653 $aComposição biológica 700 1 $aREIS, K. B. dos 700 1 $aSOUZA, A. S. Q. 700 1 $aCANUTO, K. M. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aCASTRO, K. N. de C. 700 1 $aPEREIRA, A. M. L. 700 1 $aDINIZ, F. M. 773 $tAnais da Academia Brasileira de Ciências$gv. 95, n. 1, e20220359, 2023.
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