Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste.
Data corrente:  11/11/2014
Data da última atualização:  11/11/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ÁVILA, R. K. P. de; SALTON, J. C.; SILVA, W. M.
Afiliação:  RENATA KARINA PEREIRA DE ÁVILA, GRADUANDA EM AGRONOMIA - UNIGRAN; JULIO CESAR SALTON, CPAO; WILLIAM MARRA SILVA, CPAO.
Título:  Agregação e estabilidade de agregados de um neossolo quartzarênico sob sistemas agropecuários na Região do Bolsão-sul-mato-grossense.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA, 2014, Dourados. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2014. 1 CD-ROM; JIPE 2014.
ISBN:  978-85-7035-366-5
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Diâmetro médio ponderado; Estabilidade de agregados.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/111335/1/agregacao-renata.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAO35408 - 1UMTRA - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  03/11/2020
Data da última atualização:  04/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MOTTA, J. F. G.; SOUZA, A. R.; GONÇALVES, S. M.; MADELLA, D. K. S. F.; CARVALHO, C. W. P. de; VITORAZI, L.; MELO, N. R. de.
Afiliação:  Joyce Fagundes Gomes Motta, UFRRJ; Agnes Rufino de Souza, UFF; Sheyla Moreira Gonçalves, UFRRJ; Dayana Ketrin Silva Francisco Madella, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; Letícia Vitorazi, UFF; Nathália Ramos de Melo, UFRRJ.
Título:  Development of active films based on modified starches incorporating the antimicrobial agent lauroyl arginate (LAE) for the food industry.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food and Bioprocess Technology, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11947-020-02548-0
Idioma:  Inglês
Notas:  Published 30 October 2020.
Conteúdo:  Nonionic (NS), cationic (CS), and anionic (ASs and AShc) starch-based films were developed using the casting method,activated with the cationic surfactant LAE, aiming to provide an alternative to extend the shelf life of food products. Amongthe characterization results of the films, the addition of LAE made the packaging active, inhibiting the development of the gram-positive bacteriaStaphylococcus aureus(more sensitive), the gram-negativeEscherichia coli, and the fungusPenicilliumsp. Inmost films, the addition promoted an increase in thickness and, in all films, an increase in flexibility and a decrease in stiffness,acting as a plasticizer or in synergy with glycerol. However, the addition decreased (p< 0.05) the clarity and increased the opacityof the films based on NS and CS. The results demonstrated that the four starches generated films with different characteristics thatcan be applied in different food products and that the incorporation of LAE tends to prolong the shelf life of the packagedproducts.
Palavras-Chave:  Active packaging.
Thesaurus NAL:  Biopolymers; Cationic surfactants; Food safety; Food technology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15044 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional