Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  14/07/2009
Data da última atualização:  08/08/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, R. de C. B. da; SANTOS, L. M. B. dos; SILVA, T. C. F. dos S.; SIQUEIRA, K. M. M. de; KIILL, L. H. P.
Afiliação:  Rita de Cássia Barbosa da Silva, UNEB/DTCS; Leonardo Madeira Barbosa dos Santos, UNEB/DTCS; Tainara Cristine Ferreira dos Santos Silva, UNEB/DTCS; Kátia Maria Medeiros de Siqueira, UNEB/DTCS; LUCIA HELENA PIEDADE KIILL, CPATSA.
Título:  Polinização natural no maracujá amarelo (Passiflora edulis f. Flavicarpa Deg) e taxas de frutificação, em Juazeiro-BA.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 60.; REUNIÃO NORDESTINA DE BOTÂNICA, 32.; ERBOT - ENCONTRO REGIONAL DE BOTÂNICOS - MG, BA , ES, 29., 2009, Feira de Santana. Botânica brasileira: futuro e compromissos. Feira de Santana: SBB: UEFS, 2009.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi quantificar a polinização natural do maracujá amarelo ao longo do ano, em plantio próximo a vegetação nativa.
Palavras-Chave:  Maracujá amarelo; Polinização natural.
Thesagro:  Vegetação Nativa.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA-2009-09/40952/1/OPB2326.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA40952 - 1UPCRA - CD706
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  13/12/2016
Data da última atualização:  13/12/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  SOBREIRA, F. M.; OLIVEIRA, A. C. B. de; PEREIRA, A. A.; MARTINS, A. G.; SAKIYAMA, N. S.
Afiliação:  FABRÍCIO MOREIRA SOBREIRA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Catarinense; ANTONIO CARLOS BAIAO DE OLIVEIRA, SAPC; ANTONIO ALVES PEREIRA, SAPC; ANDRÉ GUARÇONI MARTINS, INCAPER; NEY SUSSUMU SAKIYAMA, UFV.
Título:  Divergence among arabica coffee genotypes for sensory quality.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Australian Journal of Crop Science, v. 10, n. 10, p. 1442-1448, out. 2016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The production of specialty coffees is the main criterion to add value to the product. However, there is a lack of information regarding genetic variability of C. arabica for quality improvement. The aim of this study was to analyze the genetic divergence among Coffee arabica genotypes regarding the potential cup quality, possible limitations and their potential use in breeding programs to improve quality. We evaluated 101 coffee genotypes from the Germplasm Active Bank of Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, covering different groups of genealogical origin. A randomized block design was used with two replications. Sensory analysis of the beverage was performed by two tasters per sample (repetition), using the Cup of Excellence methodology enhanced by the Brazilian Specialty Coffee Association. The attributes assessed were clean cup, sweetness, acidity, body, flavor, aftertaste, balance, overall and final score. K-means and Ward clustering methods were used to study the genotypes divergence. Based on sensory scores, the formed clusters differed with regards to all sensory characteristics (P ≤ 0.01). Three K-means clusters were formed among 40, 45 and 16 genotypes, with final average scores of 80.11, 83.17 and 87.56 points, respectively. Ninety percent of the genotypes evaluated have the genetic potential to produce specialty coffees. The observed divergence indicates the potential of genetic gains for quality and the Híbrido de Timor germplasm can be used ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bourbon; Híbrido de timor; Specialty coffee.
Thesaurus NAL:  Genetic resources.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/151659/1/Divergence-among-arabica-coffee.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1060 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional