Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  09/12/2011
Data da última atualização:  23/04/2021
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, T. B. A. da; DAIRIKI, J. K.; CYRINO, J. E. P.
Afiliação:  Thyssia Bomfim Araújo da Silva, ESALQ; JONY KOJI DAIRIKI, CPAA; José Eurico Possebon Cyrino, ESALQ.
Título:  Alterations in leukocytes parameters of pacu Piaractus mesopotamicus fed diets with graded levels of sunflower oil.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE NUTRIÇÃO E SAÚDE DE PEIXES, 4., 2011, Botucatu. [Trabalhos apresentados...]. Botucatu: FMVZ : UNESP, 2011.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Intensification of fish culture systems can raise stress levels of fish and lead to depression of the organic defense mechanisms and increase susceptibility of fish to pathogenic agents. The nutritional status of farmed fish drives the cellular responses to environmental disturbances. Hematological analysis is an important tool to diagnose the inset of diseases, and leukocytes play important roles in the non-specific immunity. Values of leukocytes count are good indicators of fish health status. This work aimed at evaluating the influence of the substitution of dietary soybean oil by sunflower oil on the hematological performance of pacu Piaractus mesopotamicus. Juvenile pacu (14.4 ± 0.4 g) were stocked in 70-L aquaria (15 fish per aquarium) under partial, continuous, individual water renewal system, continuous aeration (dissolved oxygen 5.02 ± 0.87 mg L-1), controlled temperature (26.3 ± 1.4 oC) and photoperiod (12 L: 12 D), and fed for 85 days with diets containing increasing levels sunflower oil (20, 40, 60, 80, 100%) in substitution of soybean oil, a control diet (no sunflower oil) and a commercial feed, in a totally randomized design trial (n=4). Blood samples were drawn at midterm and final experimental period and differences in white blood cells count – total leukocytes, lymphocytes, monocytes, neutrophils and eosinophyls – were determined. Data were submitted to ANOVA and Dunnet ́s test to determine contrasts between treatments and control means. Increased levels of ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Pacu; Peixe.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/49839/1/BOMFIM-DAIRIKI-CYRINO-hematology-rev.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA24191 - 1UPCRA - PPS8865S8865
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  06/11/2018
Data da última atualização:  26/11/2018
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  LIMA, A. C.; ARAUJO, J. B. C.; ROCHA, L. S.; PIMENTEL, J. C. M.; ALVES, A. M. C.; SANTOS, M. E. C. M.
Afiliação:  ANTONIO CALIXTO LIMA, CNPAT; JOAO BOSCO CAVALCANTE ARAUJO, CNPAT; LETO SARAIVA ROCHA, CNPAT; JOSE CARLOS MACHADO PIMENTEL, CNPAT; Ana Maria Cordeiro Alves; Maria Elina Carvalho Medeiros dos Santos.
Título:  Produção de doces, geleias e compotas em agroindústria familiar artesanal.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2018.
Páginas:  29 p.
Série:  (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 185).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Agroindústria familiar; Boas práticas de fabricação; Processamento de frutas.
Thesagro:  Geléia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/187028/1/DOC18008.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT15744 - 1UMTFL - DD2018.0255
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional