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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
24/10/2007 |
Data da última atualização: |
07/03/2008 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
MORAIS, L. S.; SANTOS-SEREJO, J. A. dos; SILVA, S. de O. e. |
Afiliação: |
Lucymeire Souza Morais, UEFS; Janay Almeida dos Santos-Serejo, CNPMF; Sebastião de Oliveira e Silva, CNPMF. |
Título: |
Avaliação de bananeiras 'Grand Naine' micropropagadas a partir de gemas florais e apicais. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 4., 2007, São Lourenço. São Lourenço: [s.n.], 2007. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A banana é uma das frutas mais consumidas no mundo, sendo explorada na maioria dos países tropicais com uma produção estimada em 56 milhões de toneladas, sendo os principais países produtores a Índia, Equador, Brasil, China e Filipinas. Juntos estes países respondem por 57% da produção mundial, ficando o Brasil com uma participação de apenas 15% no comércio internacional da fruta. As cultivares mais difundidas no Brasil são: Nanica, Nanicão e Grand Naine, do grupo AA, utilizadas principalmente na exportação, e Prata, Pacovan, Prata Anã, Maçã, Mysore, Terra e D'Angola, do grupo AAB [1]. |
Thesagro: |
Banana; Fruticultura; Melhoramento Genético Vegetal. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
21/09/1998 |
Data da última atualização: |
16/12/2019 |
Autoria: |
MELO, I. S. de; LAZARETTI, E.; VALARINI, P. J.; FRIGHETTO, R. T. S. |
Afiliação: |
ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; PEDRO JOSE VALARINI, EMBAPA - CNPMA; ROSA TOYOKO SHIRAISHI FRIGHETTO, CNPMA. |
Título: |
Role of Rhizobacteria in control of bean root rot caused by Fusarium solani f. sp. phaseoli. |
Ano de publicação: |
1998 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL MYCOLOGICAL CONGRESS, 6., 1998, Jerusalem. Abstracts. Jerusalem: [s.n.], 1998. |
Páginas: |
p.13 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The most important root pathogen of bean in Brazil is Fusarium solani f. sp. phaseoli which can attack roots of healthy beans growing under fairly normal conditions. To obtain rhizosphere-competent bacteria which could be used as biocontrol agents, bacteria were isolated from rhizosphere and rhizophane of bean healthy plants by standard techniques. Nine isolates including Bacillus subtilis and Pseudomonas spp. were selected for greenhouse and field tests. All these isolates inhibited in vitro Fusarium solani f. sp. phaseoli and Rhizoctonia solani. An isolate of B. subtilis inhibited the mycelial growth of several plant pathogenic fungi including Phytophthora citrophthora, Verticillium dahliae, Sclerotinia sclerotiorum. This strain produced an antibiotic substance in an ethyl acetate extract that totally inhibited germination of conidia and the mycelial growth of Fusarium solani. Seed bacterization of bean with a cell suspension of B. subtilis, reduced significantly infections as compared with the control, promoted the plant growth and, increased the nodulation by Rhizobium. In field conditions, with naturally infested soil with Fusarium solani, the bacterium reduced the incidence of the disease and increased the grain yield. |
Palavras-Chave: |
Rhizobacteria. |
Thesagro: |
Fusarium Solani. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207159/1/Melo-Role.pdf
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Marc: |
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