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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
15/05/2017 |
Data da última atualização: |
15/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
WEBER, O. B.; GARRUTI, D. dos S.; NORÕES, N. P.; SILVA, S. de O. e. |
Afiliação: |
OLMAR BALLER WEBER, CNPAT; DEBORAH DOS SANTOS GARRUTI, CNPAT; NORMÂNDIA PEREIRA NORÕES, FRUTACOR; SEBASTIÃO DE OLIVEIRA E SILVA, CNPMF. |
Título: |
Performance of banana genotypes with resistance to black leaf streak disease in Northeastern Brazil. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 3, p. 161-169, mar. 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Desempenho de genótipos de bananeira com resistência à sigatoka-negra no Nordeste brasileiro. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the growth and the production of banana plants with resistance to black leaf streak disease (BLSD), in comparison with the performance of traditional cultivars susceptible to the disease. Twenty cultivars were planted at the Jaguaribe-Apodi plateau, in Northeastern Brazil: 15 with resistance to BLSD, namely Pacovan Ken, PV42-68, BRS Vitória, BRS Japira, BRS Preciosa, BRS Garantida, Thap Maeo, BRS Tropical, BRS Platina, BRS Maravilha, FHIA 02, FHIA 18, Galil 18, Caipira, and Buccaneer; and five susceptible to the disease, namely Williams, Grande Naine, Pacovan, Prata Anã, and Maçã. Banana growth and production of bunches were evaluated during three successive cycles. 'BRS Tropical' and 'Caipira' can replace 'Maçã', which is very susceptible to Fusarium wilt. The BRS Maravilha, BRS Platina, FHIA 02, FHIA 18, and Galil 18 cultivars show adequate height and high yield potential, being alternatives to the traditional Prata subgroup. The Buccaneer cultivar is an alternative to the susceptible cultivars of the Cavendish subgroup and can be explored in an irrigated agrosystem. |
Palavras-Chave: |
Banana cultivars; Black leaf streak disease; Cultivar de bananeira; Cultivares de bananeira; Sigatoka-negra. |
Thesagro: |
Mycosphaerella Fijiensis; Sigatoka negra. |
Thesaurus Nal: |
Black Sigatoka; Musa. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/159874/1/Performance-of-banana-genotypes.pdf
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Marc: |
LEADER 02109naa a2200277 a 4500 001 2069609 005 2017-05-15 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aWEBER, O. B. 245 $aPerformance of banana genotypes with resistance to black leaf streak disease in Northeastern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2017 500 $aTítulo em português: Desempenho de genótipos de bananeira com resistência à sigatoka-negra no Nordeste brasileiro. 520 $aThe objective of this work was to evaluate the growth and the production of banana plants with resistance to black leaf streak disease (BLSD), in comparison with the performance of traditional cultivars susceptible to the disease. Twenty cultivars were planted at the Jaguaribe-Apodi plateau, in Northeastern Brazil: 15 with resistance to BLSD, namely Pacovan Ken, PV42-68, BRS Vitória, BRS Japira, BRS Preciosa, BRS Garantida, Thap Maeo, BRS Tropical, BRS Platina, BRS Maravilha, FHIA 02, FHIA 18, Galil 18, Caipira, and Buccaneer; and five susceptible to the disease, namely Williams, Grande Naine, Pacovan, Prata Anã, and Maçã. Banana growth and production of bunches were evaluated during three successive cycles. 'BRS Tropical' and 'Caipira' can replace 'Maçã', which is very susceptible to Fusarium wilt. The BRS Maravilha, BRS Platina, FHIA 02, FHIA 18, and Galil 18 cultivars show adequate height and high yield potential, being alternatives to the traditional Prata subgroup. The Buccaneer cultivar is an alternative to the susceptible cultivars of the Cavendish subgroup and can be explored in an irrigated agrosystem. 650 $aBlack Sigatoka 650 $aMusa 650 $aMycosphaerella Fijiensis 650 $aSigatoka negra 653 $aBanana cultivars 653 $aBlack leaf streak disease 653 $aCultivar de bananeira 653 $aCultivares de bananeira 653 $aSigatoka-negra 700 1 $aGARRUTI, D. dos S. 700 1 $aNORÕES, N. P. 700 1 $aSILVA, S. de O. e 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 52, n. 3, p. 161-169, mar. 2017.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
18/03/2015 |
Data da última atualização: |
18/07/2017 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
JOSÉ, H. J.; MOREIRA, R. F. P. M.; LUIZ, D. B.; VIRMOND, E.; GENENA, A. K.; ANDERSEN, S. L. F.; SENA, R. F. de; SCHRÖDER, H. F. |
Afiliação: |
HUMBERTO JORGE JOSE; REGINA DE FÁTIMA PERALTA MUNIZ MOREIRA; DANIELLE DE BEM LUIZ, CNPASA; ELAINE VIRMOND, CNPAE; AZIZA K. GENENA; SILVIA LAYARA FLORIANI ANDERSEN; RENNIO F. DE SENA; HORST FR. SCHRÖDER. |
Título: |
Water and wastewater management and biomass to energy conversion in a meat processing plant in Brazil: a case study. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: MUZZALUPO, I. (Ed.). Food industry. Manhattan: InTech, 2013. |
Páginas: |
p. 701-733. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.5772/53163 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
1. Introduction. 2. Case study - Meat processing plant. 3. Water and wastewater management. 4. Biomass-to-energy actions. 5. Conclusions. |
Palavras-Chave: |
Biomassa para produção de energia; Emissões gasosas; Gestão de águas residuais; Processos de combustão; Reciclagem da água; Resíduos de biomass; Reutilização da água. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/78371/1/Cap.-Livro-Elaine.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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