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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  23/01/2020
Data da última atualização:  23/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, P. O. da; GUIMARÃES, N. C. de A.; SERPA, J. D. M.; MASUI, D. C.; MARCHETTI, C. R.; VERBISCK, N. V.; ZANOELO, F. F.; RULLER, R.; GIANNESI, G. C.
Afiliação:  Patricia Oliveira da Silva, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS/Laboratório de Bioquímica e Microorganismos; Nelciele Cavalieri de Alencar Guimarães, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS/Laboratório de Bioquímica e Microorganismos; John Dayvan Maidana Serpa, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS/Laboratório de Bioquímica e Microorganismos; Douglas Chodi Masui, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS/Laboratório de Bioquímica e Microorganismos; Clarice Rossatto Marchetti, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS/Laboratório de Bioquímica e Microorganismos; NEWTON VALERIO VERBISCK, CNPGC; Fabiana Fonseca Zanoelo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS/Laboratório de Bioquímica e Microorganismos; Roberto Ruller, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS/Laboratório de Bioquímica e Microorganismos; Giovana Cristina Giannesi, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS/Laboratório de Bioquímica e Microorganismos.
Título:  Application of an endo-xylanase from Aspergillus japonicus in the fruit juice clarification and fruit peel waste hydrolysis.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 21, 2019.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The endo-xylanase from Aspergillus japonicus (UFMS 48.136) was purified in a single step using carboximethylcellulose chromatographic column and applied in fruit juice clarification process and fruit peel waste hydrolysis. This purification procedure resulted in 38.9-fold purification of endo-xylanase with 83.3% final yield. MALDITOF analysis confirmed the molecular mass of 32 kDa. The optimal purified endo-xylanase activity was at a range of pH from 5.0 to 6.0 and from 50 to 60 +-C, retaining more than 70% of its activity at all pH studied (3.0?8.0) for 24 h at room temperature. The A. japonicus endo-xylanolytic activity stimulation curve was assayed in the presence of different birchwood xylan concentrations (ranging from 0.02 to 0.5% w/v) and the endoxylanase activity presented a Vmax of 467.4 +- 30.38 μmol/min/mg, with a km of 2.59 +- 0.17 mg/mL, a kcat of 253.95 +- 16.51 s -1 and a kcat/km value of 98.05 +- 4.41 mL s -1 mg -1. The endo-xylanase was activated by Mn2þ (34.5%) and inhibited by Cu2þ (56.9%). The endo-xylanase was activated by β-mercaptoethanol, Triton X-100, Tween-20, Tween-80 and ferulic acid. In the clarification assay, endo-xylanase successfully clarified the juices of mango (51.11%), banana (9.99%) and tangerine (8.54%). Furthermore, the enzyme also hydrolysed all fruit peel wastes that were tested. In summary, A. japonicus endo-xylanase showed potential for applications in fruit juice clarification and in the treatment of fruit peel wastes, a... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Endo-xylanase; Fruit juice clarification; Purification Aspergillus sp.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/209484/1/Application-of-an-endo-xylanase.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGC17519 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, P. O. da; BALESTRA, C. L.; SOARES, M. P.; MENINO, G. C. de O. Estratégias fenológicas de Byrsonima basiloba em Rio Verde, Goiás, Brasil. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 36, n. 87, p. 289-295, jul./set. 2016.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPACHECO, C. A.; TOMÉ, M.; DELGADO, J.; SILVA, P. O.; TOMÉ, J. Pattern of water extraction, water avaibility and growth in young E. globulus planted with different spacing. In: IUFRO CONFERENCE ON SILVICULTURE AND IMPROVEMENT EUCALYPTS=CONFERÊNCIA IUFRO SOBRE SILVICULTURA E MELHORAMENTO DE EUCALIPTOS, 1997, Salvador. Proceedings...=Anais... Colombo: EMBRAPA-CNPF, 1997. v. 4, p. 188-195.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMOURA, R. M. de A. da S.; OLIVEIRA, M. E. de; HASSUM, I. C.; COSTA, J. V.; SILVA, P. O. da. Comportamento e desempenho de caprinos a pasto suplementados com feno de leucena substituindo a torta de babaçu. Revista Agrária Acadêmica, v. 2, n. 2, p. 60-71, mar./abr. 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMOURA, J. W. da S.; SILVA, N. C. S. da; CAMPELO, J. E. G.; AZEVEDO, D. M. M. R.; COSTA JÚNIOR, L. M.; SILVA, P. O. da. Fatores ambientais que interferem na variação de características relacionadas a endoparasitismo gastrintestinal na raça Anglonubiana no Piauí. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 48., 2011, Belém, PA. O desenvolvimento da produção animal e a responsabilidade frente a novos desafios: anais. Belém, PA: SBZ, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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5.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, S. J. C.; BELTRAO, N. E. de M.; NASCIMENTO, J. J. V. R. DO; SILVA, P. O. DA; NÁPOLES, F. A. DE M. Fitomassa seca epígea do pinhão manso (jatropha curcas l.) submetida à adubação orgânica e química. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISA EM PINHÃO MANSO, 1., 2009, Brasília, DF. Anais...Brasília, DF: F&B Comunicação e eventos, 2009.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. A. C. dos; MELO, N. F. de; DIETRICH, O. H. S.; SILVA, M. M.; SILVA, P. O.; OTONI, W. C. Meio de cultura no estabelecimento in vitro de acerola (Malpighia emarginata) Cultivar Sertaneja. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FLORICULTURA E PLANTAS ORNAMENTAIS, 22.; CONGRESSO BRASILEIRO DE CULTURA DE TECIDOS DE PLANTAS, 9., 2019, Juazeiro, BA. Propagando inovações para o florescimento de novos mercados: anais. Juazeiro: UNIVASF; Petrolina: Embrapa Semiárido: Instituto Federal - Sertão Pernambucano, 2019. p. 174.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, P. O. S. da; SOUZA, C. P. F.; FERREIRA, C. F.; SOUZA, F. V. D.; OLIVEIRA, S. A. S. de. Functional microbiome of Ananas spp. as growth-promoting agent in pineapple BRS Imperial. Scientia Horticulturae, v. 321, 112271, 2023. 13 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, P. O.; GOULART, P. de F. P.; ARAÚJO, A. G. de; DUTRA, L. F.; FRANCO, J. C. C.; PASQUAL, M. Sulfato de magnésio e de manganês no cultivo in vitro de crisântemo (Dendranthema grandiflora tzvelev.) cv. Rage. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, p. 552, ago. 2005. Suplemento. Edição dos Resumos do Congresso Brasileiro de Olericultura, 45; Congresso Brasileiro de Floricultura e Plantas Ornamentais, 15; Congresso Brasileiro de Cultura de Tecidos de Plantas, 2., 2005, Fortaleza.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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9.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, A. DE S.; SILVA, P. O. S. DA; SOUZA, C. P. F.; HOHENFELD, C. S.; DIAMANTINO, M. S. A. S.; SOUZA, F. V. D.; OLIVEIRA, S. A. S. de. Avaliação de bactérias associadas ao microbioma de Ananas na promoção de crescimento de abacaxizeiro cv. 'BRS Imperial'. In: CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 15., 2021. Mulheres na ciência desafios, oportunidades e conquistas. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2021. 109 f. il. PDF.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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10.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, P. O. da; GUIMARÃES, N. C. de A.; SERPA, J. D. M.; MASUI, D. C.; MARCHETTI, C. R.; VERBISCK, N. V.; ZANOELO, F. F.; RULLER, R.; GIANNESI, G. C. Application of an endo-xylanase from Aspergillus japonicus in the fruit juice clarification and fruit peel waste hydrolysis. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 21, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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