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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
22/10/2019 |
Data da última atualização: |
13/08/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CAMPELO, F. A.; HENRIQUES, G. S.; SIMEONE, M. L. F.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, M. R.; AUGUSTI, R.; MELO, J. O. F.; LACERDA, I. C. A.; ARAÚJO, R. L. B. |
Afiliação: |
Flávia A. Campelo, Universidade Federal de Minas Gerais; Gilberto S. Henriques, Universidade Federal de Minas Gerais; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Mauro R. Silva, Universidade Federal de Minas Gerais; Rodinei Augusti, Universidade Federal de Minas Gerais; Júlio O. F. Melo, Universidade Federal de São João Del-Rei; Inayara C. A. Lacerda, Universidade Federal de Minas Gerais; Raquel L. B. Araújo, Universidade Federal de Minas Gerais. |
Título: |
Study of thermoplastic extrusion and its impact on the chemical and nutritional characteristics and two sorghum genotypes SC 319 and BRS 332. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 31, n. 4, p. 788-802, 2020. |
DOI: |
10.21577/0103-5053.20190243 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The use of sorghum in human nutrition has been expanded due to its nutritional composition and its functional potential. Extrusion has been used to improve the quality of sorghum. The aim of this work was to assess the effect of extrusion in the nutritional composition, phenolic compounds content of two sorghum, and characterize the profile of chemical constituents by paper spray mass spectrometry (PS-MS). Extrusion increased the carbohydrate and fiber contents and reduced moisture, lipids and ashes, and enabling a higher degree of liberation of phenolic compounds and antioxidant activity. The fingerprint obtained in both ionization modes had been influenced by extrusion, allowing for a greater compounds? identification on the extruded samples. The analysis of sorghum samples? main components made distinguishing of the main constituents possible, as well as highlighted the extrusion effect and the influence of the genotypes. This study demonstrated that extrusion enabling a higher liberation of phenolic compounds, which were identified by the PS-MS technique. |
Palavras-Chave: |
Análise de componentes; Características nutricionais; Características químicas; Spray de papel. |
Thesagro: |
Extrusão; Genótipo; Sorgo. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212310/1/Study-thermoplastic.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
13/03/2015 |
Data da última atualização: |
18/03/2015 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
COLIMO, A. G. S. C.; SILVEIRA, C. A. P.; MESSERSCHMIDT, I.; GARDIN, J. P.; GRASSI, M. T.; SCHUMACHER, R. L.; HORTA, R. P.; MARTINAZZO, R. |
Afiliação: |
Aline Garus Saint Clair Colimo, UFPR; CARLOS AUGUSTO POSSER SILVEIRA, CPACT; Iara Messerschmidt, UFPR; João Peterson Gardin, EPAGRI; Marco Tadeu Grassi, UFPR; Rafael Lizando Schumacher, EPAGRI; Rayta Paim Horta, UFPR; ROSANE MARTINAZZO, CPACT. |
Título: |
Avaliação do teor de metais nos vinhos produzidos a partir de uvas cultivadas em solos condicionados com subprodutos do xisto. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA AMBIENTAL, 7., 2014, Brasília, DF. Anais... Brasilia: UNB, 2014. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Segurança ambiental; Vitivinicultura; Xisto agrícola. |
Thesagro: |
Xisto. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/120360/1/Garus-et-al-Enqamb.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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