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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
26/01/2009 |
Data da última atualização: |
01/07/2011 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CARVALHO, C. de O.; GEORGETTI, C.; FERREZINI, J.; BALLETE, B. S.; KITAMURA, R. O. S.; SILVA, J. A. da; SARRIA, A. L. F.; CAZAL, C. M.; SILVA, M. F. G. F.; CHAGAS, A. C. de S.; OLIVEIRA, M. C. de S. |
Afiliação: |
ANA CAROLINA DE SOUZA CHAGAS, CPPSE; MARCIA CRISTINA DE SENA OLIVEIRA, CPPSE. |
Título: |
Avaliação in vitro de extratos vegetais sobre larvas de Rhipicephalus (Boophilus) microplus. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA PECUÁRIA SUDESTE, 2008, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste, 2008. |
Páginas: |
p. 6 |
Série: |
(Documentos / Embrapa Pecuária Sudeste; 79) |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Editado por Marco Aurélio C.M. Bergamaschi e Patricia Menezes Santos |
Conteúdo: |
Rhipicephalus (Boophilus) microplus; Extratos vegetais; Larvas; Avaliação |
Palavras-Chave: |
AVALIAÇÃO IN VITRO; EXTRATOS VEGTAIS; LARVAS. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPPSE/18215/1/Documentos79.pdf
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Marc: |
LEADER 01115nam a2200301 a 4500 001 1047907 005 2011-07-01 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARVALHO, C. de O. 245 $aAvaliação in vitro de extratos vegetais sobre larvas de Rhipicephalus (Boophilus) microplus. 260 $aIn: SIMPÓSIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA PECUÁRIA SUDESTE, 2008, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste$c2008 300 $ap. 6 490 $a(Documentos / Embrapa Pecuária Sudeste; 79) 500 $aEditado por Marco Aurélio C.M. Bergamaschi e Patricia Menezes Santos 520 $aRhipicephalus (Boophilus) microplus; Extratos vegetais; Larvas; Avaliação 653 $aAVALIAÇÃO IN VITRO 653 $aEXTRATOS VEGTAIS 653 $aLARVAS 700 1 $aGEORGETTI, C. 700 1 $aFERREZINI, J. 700 1 $aBALLETE, B. S. 700 1 $aKITAMURA, R. O. S. 700 1 $aSILVA, J. A. da 700 1 $aSARRIA, A. L. F. 700 1 $aCAZAL, C. M. 700 1 $aSILVA, M. F. G. F. 700 1 $aCHAGAS, A. C. de S. 700 1 $aOLIVEIRA, M. C. de S.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
22/05/2015 |
Data da última atualização: |
28/01/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, E. J. de; AIDAR, S. de T.; MORGANTE, C. V.; CHAVES, A. R. de M.; CRUZ, J. L.; COELHO FILHO, M. A. |
Afiliação: |
EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF; SAULO DE TARSO AIDAR, CPATSA; CAROLINA VIANNA MORGANTE, CPATSA; AGNALDO RODRIGUES DE MELO CHAVES, CPATSA; JAILSON LOPES CRUZ, CNPMF; MAURICIO ANTONIO COELHO FILHO, CNPMF. |
Título: |
Genetic parameters for drought-tolerance in cassava. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 3, p. 233-241, mar. 2015. |
ISSN: |
0100-204X |
DOI: |
10.1590/S0100-204X2015000300007 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the effect of drought on genetic parameters and breeding values of cassava. The experiments were carried out in a completely randomized block design with three replicates, under field conditions with (WD) or without (FI) water deficit. Yield of storage roots (RoY), shoot (ShY), and starch (StY), as well as the number of roots (NR), and root dry matter content (DMC) were evaluated in 47 cassava accessions. Significant differences were observed among accessions; according to heritability, these differences had mostly a genetic nature. Heritability estimates for genotypic effects ( ) ranged from 0.25±0.12 (NR) to 0.60±0.18 (DMC), and from 0.51±0.17 (NR) to 0.80±0.21 (RoY and StY) for WD and FI, respectively, as a consequence of greater environmental influence on WD. Selective accuracy was lower in WD, and ranged from 0.71 (NR) to 0.89 (RoY, DMC, and StY). However, genetic gains were quite high and ranged from 24.43% (DMC) to 113.41% (StY), in WD, and from 8.5% (DMC) to 75.70% (StY) in FI. These genetic parameters may be useful for defining which selection strategies, breeding methods, and experimental designs are more suitable to obtain cassava genetic gains for tolerance to drought. |
Palavras-Chave: |
Estresse hídrico; Melhoramento de planta. |
Thesagro: |
Germoplasma; Mandioca; Manihot Esculenta; Melhoramento vegetal. |
Thesaurus NAL: |
Breeding; Cassava; Water stress. |
Categoria do assunto: |
-- G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/128537/1/Agnaldo-2015.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/124503/1/Genetic-parameters-for-drought-rolerance.pdf
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Marc: |
LEADER 02130naa a2200313 a 4500 001 2022600 005 2016-01-28 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0100-204X 024 7 $a10.1590/S0100-204X2015000300007$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, E. J. de 245 $aGenetic parameters for drought-tolerance in cassava. 260 $c2015 520 $aThe objective of this work was to evaluate the effect of drought on genetic parameters and breeding values of cassava. The experiments were carried out in a completely randomized block design with three replicates, under field conditions with (WD) or without (FI) water deficit. Yield of storage roots (RoY), shoot (ShY), and starch (StY), as well as the number of roots (NR), and root dry matter content (DMC) were evaluated in 47 cassava accessions. Significant differences were observed among accessions; according to heritability, these differences had mostly a genetic nature. Heritability estimates for genotypic effects ( ) ranged from 0.25±0.12 (NR) to 0.60±0.18 (DMC), and from 0.51±0.17 (NR) to 0.80±0.21 (RoY and StY) for WD and FI, respectively, as a consequence of greater environmental influence on WD. Selective accuracy was lower in WD, and ranged from 0.71 (NR) to 0.89 (RoY, DMC, and StY). However, genetic gains were quite high and ranged from 24.43% (DMC) to 113.41% (StY), in WD, and from 8.5% (DMC) to 75.70% (StY) in FI. These genetic parameters may be useful for defining which selection strategies, breeding methods, and experimental designs are more suitable to obtain cassava genetic gains for tolerance to drought. 650 $aBreeding 650 $aCassava 650 $aWater stress 650 $aGermoplasma 650 $aMandioca 650 $aManihot Esculenta 650 $aMelhoramento vegetal 653 $aEstresse hídrico 653 $aMelhoramento de planta 700 1 $aAIDAR, S. de T. 700 1 $aMORGANTE, C. V. 700 1 $aCHAVES, A. R. de M. 700 1 $aCRUZ, J. L. 700 1 $aCOELHO FILHO, M. A. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 50, n. 3, p. 233-241, mar. 2015.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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