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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  17/01/2011
Data da última atualização:  29/03/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, J. B. da S.; CARRÃO-PANIZZI, M.C.; FONSECA, F. J.; PRUDÊNCIO, S. H.
Afiliação:  JOSEMEYRE BONIFÁCIO DA SILVA, UEL; MERCEDES CONCORDIA CARRAO PANIZZI, CNPSO; FERNANDO JOSEPETT FONSECA, Escola Politécnica da USP; SANDRA HELENA PRUDÊNCIO, UEL.
Título:  Flavor of soybean cultivars: sensory descriptive analysis and eletronic tongue.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND AGRICULTURE APPLICATIONS OF NANOTECHNOLOGIES, 1., 2010, São Pedro, SP. [Anais...] São Pedro: Rede AgroNano: Aptor Software, 2010. Abstract, C515. 1 CD-ROM. Editors: Caue Ribeiro, Odílio Benedito Garrido de Assis, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Sérgio Mascarenhas. NanoAgri 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soybean cultivars have different uses and are classified as food type and grain type. Grain type cultivars are for oil processing and animal feeding and present ?beany" flavor. Food type cultivars are those for human consumption that have special chemical, physical and sensory characteristics. Through sensory evaluation, it was possible to identify different flavors for five distinct special soybean cultivars: BRS 213 (null lipoxygenases), BRS 216 (small grain size), BRS 267 (vegetable type), BRS 133 and BRS 258 (grain type cultivars).The objective of this work was to study the sensory characteristics of different soybean cultivars using the Quantitative Descriptive Analysis (QDA) by Stone and Sidel, 2004 [1] and the electronic tongue fabricated by self-assembly technique employing an automatic deposition of films developed at Escola Politécnica - USP. Data was analysed by Principal Component Analysis (PCA) using the STATISTICA program version 6.0 (2001) and results showed that, electronic sensors were effective in distinguishing and separating soybean cultivars in five different groups as the evaluation of the trained sensory panel. In Figure 1 it can be observed the comparing graphics of the PCA data obtained by QDA with the electronic tongue, where the separation of soybean cultivars is distingueshed. Therefore the use of the electronic tongue in food assessment can provide a rapid and accurate method to analyse flavor of food products, and lines for breeding purposes.
Palavras-Chave:  Nanotecnologia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/56638/1/flavor.mercedes.nanoagri2010.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
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CNPSO31755 - 1UPCRA - CDCD 316
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1.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO SOARES, A. M. Estudo sobre Exserohilum turcicum (Pass.) Leonard & Suggs em milho-pipoca (Zea mays L.): caracterizacao de isolados, deteccao de fontes de resistencia em populacoes e perdas na producao da var. South American Mushroom. Brasilia: UnB, 1992. 88p. Dissertacao Mestrado. Orientador: Carlos Alberto Lopes.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; SOARES, A. M. Q. Baixa correlacao entre resistencia ao cancro bacteriano e murcha bacteriana em genotipos de tomateiro. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.18, p.269, 1993. Resumo. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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3.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A. Avaliacao de isolados avirulentos de Pseudomonas solanacearum para o controle biologico da murcha bacteriana da batateira. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.18, p.283, 1993. Resumo. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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4.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A. Avaliacao de isolados de Pseudomonas do grupo fluorescente para o controle biologico da murcha bacteriana da batateira. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.18, p.267, 1993. Resumo. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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5.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A. Avaliacao do "Conjunto internacional de fontes de resistencia em tomate a murcha bacteriana" para biovares I e II de Burkholderia solanacearum. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.21, p.339, ago. 1996. Resumo. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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6.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A. Resistencia de genotipos de tomateiro a biovares I e III de Pseudomonas solanacearum. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.12, n.2, p.161-165, nov. 1994.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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7.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A. Resistencia de genotipos de tomateiro a Pseudomonas solanacearum biovares I e III. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.12, n.1, p.97, maio 1994. Resumo.
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8.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-SOARES, A.M. Evidencias da estabilidade da resistencia da cultivar Achat a murcha bacteriana da batata. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.19, p.278, ago. 1994. Resumo. Suplemento.
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9.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, A. M. Q.; BUSO, J. A. Ensaio para modificacao do sistema de producao de batata-semente pre-basica do Centro Nacional de Pesquisa de Hortalicas. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.7, n.1, p.77, maio 1989. Resumo.
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10.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A. Murcha bacteriana (Pseudomonas solanacearum) em duas especies de plantas daninhas da familia Labiatae. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.19, n.4, p.581-584, dez. 1994.
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11.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A. Estabilidade da resistencia de 'MC-4' (Capsicum annuum) a diferentes isolados de Pseudomonas solanacearum. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.19, p.338, ago. 1994. Resumo. Suplemento.
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12.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A. Controle quimico da mancha-bacteriana em tomateiro para processamento industrial. Summa Phytopathologica, Piracicaba, v.25, n.1, p.21, jan./mar. 1999. Resumo.
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13.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-SOARES, A. M. Doencas bacterianas das hortaliças: diagnose e controle. Brasilia: EMBRAPA-CNPH / EMBRAPA-SPI, 1997. 70 p.
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14.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; SOARES, A. M. Q. Doencas causadas por bacterias em batata. In: ZAMBOLIM, L.; VALE, F.X.R. do; COSTA, H., (Ed.). Controle de doencas de plantas: hortalicas. Vicosa: UFV, 2000. v.1. p.209-268.
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15.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; SOARES, A. M. Q. Doenças causadas por bactérias em tomate. In: ZAMBOLIM, L.; VALE, F. X. R. do; COSTA, H. (Ed.). Controle de doenças de plantas: hortaliças. Viçosa: UFV, 2000. v. 2. p. 754-784.
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16.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-SOARES, A.M. Reacao de genotipos de tomateiro ao cancro bacteriano. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.11, n.1, p.79, maio 1993. Resumo.
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17.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A. Reacao de genotipos de tomateiro ao cancro bacteriano. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.12, n.2, p.154-160, nov. 1994.
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18.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; SOARES, A. M. Q. Reacao de sete genotipos de tomate as biovares I e III de Pseudomonas solanacearum. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.18, p.312, 1993. Resumo. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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19.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A. Producao de graos de milho-pipoca sob diferentes niveis de infeccao por Exserohilum turcicum. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.18, n.4, p.506-511, dez. 1993.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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20.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-SOARES, A.M.; LOPES, C. A. Stability of the resistance to bacterial wilt of the sweet pepper 'MC-4' challenged with strains of Pseudomonas solanacearum. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.20, n.4, p.638-641, dez. 1995.
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